RETRO RÁDIÓ

Elárulták a tudósok, mit nem szabad éjfél után csinálni





A legtöbb ember számára nem kérdés, mivel töltse az éjszakát: alvással – egy kutatás szerint pedig ez a legjobb, amit ilyenkor tehetünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.20.
alvás

Aki már riadt fel az éjszaka közepén, vagy küzdött hosszasan az elalvással, biztosan tapasztalta, hogy ilyenkor a világot sokkal sötétebb helynek látjuk, az agyunk negatív gondolatokkal telik meg, de az sem ritka, hogy ilyenkor valamilyen „bűnös szokás” után vágyódunk – például rágyújtanánk egy cigarettára, vagy bekukkantanánk a hűtőbe nassolnivaló után kutatva. A kutatók most ezeket a szokásokat vizsgálták meg alaposabban is – írja a Science Alert.

Fotó: Pixabay

A kiindulást tekintve könnyű dolguk volt: számtalan bizonyítékuk állt rendelkezésre, ami azt igazolja, hogy az emberi elme másképp működik, ha éjjel is éber. Éjfél után sokkal hajlamosabbak vagyunk negatív gondolatokkal vesződni, mint az örömteli emlékekkel, ugyanakkor nő a veszélyes dolgok vonzereje, a gátlások pedig fellazulnak. Egyes szakértők szerint ennek hátterében a napi életritmus áll, és elméletük szerint az emberi agy is egy 24 órás aktivitásciklust követ, amely befolyásolja a viselkedésünket és az érzéseinket. Ennek értelmében napközben az agyi aktivitás éberségre van programozva, míg éjjel az alvás az alapállapot. Ezek a minták evolúciós eredetűek: őseink is sokkal sikeresebben vadásztak és gyűjtögettek nappali fénynél, míg a sötétben sokkal könnyebben váltak volna prédává.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy éjjelente megnő a kockázat alábecslésére való hajlandóságunk, és a helyzet még problematikusabb, ha még a kialvatlanság is társul hozzá. A kutatást vezető Elizabeth Klerman, a Harvard Egyetem szakembere ezt két példával is alátámasztja: a statisztikák szerint a heroinfüggők sokkal könnyebben ellenállnak a kísértésnek napközben, míg az est leszállta után a leszokni próbálók többsége újra a droghoz nyúl, míg az álmatlansággal küzdők hangulata egyre romlik, ahogy az alvás nélkül töltött napok gyülekeznek, mivel egyre magányosabbnak és reményvesztettebbnek érzik magukat. Klerman és csapata arra figyelmeztet, hogy mindkét példa halálos végű lehet: az öngyilkosságok és önkárosító magatartások is sokkal jellemzőbbek éjszaka – egy statisztika szerint az előbbiek éjfél és hajnali 6 között háromszor nagyobb eséllyel fordulnak elő.

A tanulmányt összefoglalva a kutatók azt tanácsolják, hogy éjjelente inkább próbáljunk meg aludni, a döntések meghozatalát pedig hagyjuk a nappali órákra, amikor sokkal objektívebben szemléljük a lehetőségeket, és nem feltétlenül döntünk rosszul.





Ezeket olvastad már?
Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás