Vasárnapig hazánkban is középpontban a Világűr Hete





A Metropol összeszedte amit a máról tudni érdemes, egyebek mellett szólunk a Világűr Hetéről, de a forgalmirend-változásokról is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.05.
ez lesz ma

Idén sem maradunk indián nyár nélkül

Beköszöntött az ősz kellemes meleget hozó legkedveltebb időszaka, a vénasszonyok nyara. Így ma napos, csapadékmentes, fátyolfelhős idő várható ma. A szél többfelé megélénkülhet, a legmagasabb hőmérséklet 16 és 21 fok körül alakul. Holnap tovább melegszik az idő, a csúcshőmérséklet 23 fok is lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A jó idő egészen vasárnapig kitarthat.

A következő pár napban napsütés és kellemes meleg idő várható Fotó: Shutterstock

Hogy hat ránk a hirtelen jött meleg?

Az elmúlt napok hideg- és váltakozó kettős frontjai, majd a hirtelen jött napsütés megterhelheti az emberi szervezetet – tudtuk meg a Meteo Klinika igazgatójától. Dr. Pintér Ferenc a változékony időben „megnő a fejfájások gyakorisága”, de „a változásoktól mentes napsütéses periódus jót tesz az emberi szervezetnek.„ A meteogyógyász azt tapasztalja, hogy nő az időjárásra érzékenyek száma. Dr. Pintér Ferenc úgy látja, az elmúlt évek eseményei - a koronavírus, a háborús helyzet, a gazdasági helyzet, az infláció- és a mindennapi stressz miatt válunk egyre érzékenyebbé. Ezért a meteogyógyász azt javasolja, hogy lehetőség szerint kerüljük a stresszt és törekedjünk a kiegyensúlyozott, optimista szemléletű életre, öltözzünk vidámabb színek, találkozzunk többet barátainkkal, mozduljunk ki és sportoljunk.

A gyakori frontváltás gyakran gyötri az embereket ilyenkor a fejfájás Photo by: BSIP/Universal Images Group via Getty Images)

Most van a Világűr Hete

A Világűr Hetét 200 óta ünnepeljük minden évben október 4- 10. között annak emlékére, hogy 1957. október 4-én indult útjára a Szputnyik I., az első ember-alkotta szatelit, és 1967. október 10-én lépett hatályba az a megállapodás, amely szerint az űrkutatást csak békés célokra lehet felhasználni. A Világűr Hetén számos programot nyújtanak űrkutatással, csillagászattal foglalkozó szervezetek.

Házhoz megy az Utazó Planetárium

Az Utazó Planetárium országszerte a Világűr Hete alkalmából tart speciális ismeretterjesztő előadásokat iskolásoknak. Az előadások a Világűr jelenségeivel, Naprendszerünkkel és az űrkutatás legújabb eredményeivel ismertetik meg az érdeklődőket.

Útjára indult hazánkban az UniSpace program

Idén volt az első tanévnyitója az UniSpace szakirányú továbbképzési projektnek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szakmai támogatásával létrejött programban négy szakirányon közel százan kezdték meg tanulmányaikat.

A Világűr Hetén számos programot nyújtanak űrkutatással, csillagászattal foglalkozó szervezetek Fotó: shutterstock

Forgalmirend-változás több kerületben

Szöveg: A rendőrség és a BKK tájékoztatása szerint delegáció, filmforgatás és gyűlés miatt kell forgalomkorlátozásra számítani ma:

- a II:,

- az V.,

- a VIII.,

- és a XXI. kerületben.

Éjjelente mossák a Váralagutat

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Köztisztasági Divíziója október 7-ig végzi éjszakánként (22:30-tól - 04:30-ig) a Váralagút tisztítását teljes lezárás mellett, környezetkímélő technológiával, kézi és gépi erővel. A lezárás nem érinti a BKK járatait. Az FKF évi két alkalommal, tavasszal és ősszel tisztítja meg Budapest 7 kiemelt forgalmú hídját és a Váralagutat.

Lezárják a Margit hidat

Ma 17 és 19 óra között zárják le a Margit hidat, és lesz időszakos és szakaszos korlátozás a Jászai Mari tér és a Kossuth Lajos tér környékén egy demonstráció miatt.

Csatornáznak az Óhegy utcában

Kőbányán az Óhegy utcában a Márga utca közelében javítják a csatornát, emiatt sávlezárásra kell készülni várhatóan október 7-én, pénteken este 8 óráig.

Kié lesz idén az Év bölcsődéje díj

Immár ötödik alkalommal keresik közönségszavazással az év bölcsődéjét. A szülők, nagyszülők kedvenc intézményüket a Sudocrem hivatalos Facebook-oldalán. A jelölt bölcsődék közötti szavazásra október 10-től 30-ig van lehetőség, a nyertes intézmény 150 ezer forint összértékű ajándékutalványban részesül.

Újabb MOL bubik munkában

A közbringa-szolgáltatás kihasználtsága a tavalyi megújulás óta folyamatosan nő, ezért újabb 200 új biciklivel bővítették a főváros népszerű szolgáltatást. Az eszközparkbővítésnek köszönhetően napokon belül már összesen 2060 bringát használhatnak a fővárosiak.

Okosparkolás a XIII. kerületben

A Szent István park után újabb újlipótvárosi utcákban működik a ”smart parking„ rendszer. Az autósok életét megkönnyítő, a kerület forgalmi terhelését csökkentő és hatékonyabbá tevő alkalmazást az Androidos készülékeken és az iOS-os készülékeken lehet letölteni. A Parker applikáció egy térképen jeleníti meg a szabad parkolóhelyeket, és szabadon választható navigációval akár a kiválasztott várakozóhelyre is elvezet. Részletek a kerület közösségi oldalán.

Változik a szemét elszállításának időpontja a XVIII. kerületben

A hónap elejétől módosult jó néhány kerületi utcában a kommunális hulladék begyűjtés napja. Részletek az FKF honlapján.

Energetikai tanácsadás Újbudán

Októbertől energetikai tanácsadás indult az önkormányzatának épületében, a Zsombolyai utca 4. szám alatt (földszint, 8-as pult), ahol heti kétszer (kedden 15.00–18.00-ig és csütörtökön 8.00–10.00-ig) egy energetikus segíti az itt lakókat.

65 éve nyílt meg a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Önálló múzeumként 1957 óta működik.

A jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe 1975-ben költözött a Nemzeti Galéria Fotó: MTI/Mónus Márton

Raul Wallenberg emléknap

A II. világháború idején Magyarországon zsidókat mentő svéd diplomata 1945 januárjában tűnt el Budapestről. Wallenberget, aki 1947-ben egy moszkvai börönben halt meg George Bush amerikai elnök 1989-ben jóváhagyta azt a határozatot, amely október 5-ét Raoul Wallenberg emléknapjává nyilvánította.

105 éves lenne Szabó Magda

1917. október 5-én született Szabó Magda, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Legismertebb művei az Abigél, a Mondják meg Zsófikának és a Sziget-kék.

60 éve jelent meg a Beatles első kislemeze

A Beatles első kislemeze Angliában jelent meg, ”A„ oldalán a Love Me Do, hátoldalán pedig a P.S. I Love You című dallal.

A Love Me Do a 17. helyet csípte el a decemberi angol slágerlistán Fotó: shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás