Így változott meg az onkológiai intézet, rá sem ismersz





Két év alatt 7653 négyzetméteren valósultak meg fejlesztések az intézetben. A beruházás során 19 ezer négyzetméter fal, több száz négyzetméter ablak és ajtófelület, újult meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.13.
felújítások

Komoly ráncfelvarráson esett át az Országos Onkológiai Intézet, két év alatt 7653 négyzetméteren valósultak meg fejlesztések. Csaknem 100 mosdót és 170 külön vécét alakítottak ki. Felújították a D épület teljes átjáróját, mintegy 139 négyzetméteren, emellett a kor elvárásainak megfelelően új ultrahangvizsgáló eszközöket szereztek be, de elkészült egy új mikrobiológiai labor is. A legfontosabb beruházás kétség kívül a nőgyógyászati osztályon valósult meg, ahol legutóbb húsz éve történtek felújítási munkálatok. A felújítási programot még a koronavírus-járvány alatt indította el a tárca.

Új szobák, új berendezés, korszerű eszközök Fotó: Metropol/MI

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság dr. Demény Ádám főigazgatója elmondta:„ a felújítási munkálatok során energetikai, villamossági fejlesztések valósultak meg, de számos belső teret is kialakítottunk. Kiemelt figyelmet tulajdonítottunk a „betegterek”, műtők, illetve minden olyan terület kialakításánál, amellyel az állampolgár látogatóként vagy betegként találkozik. Nehéz feladat volt, ki kellett bontani a régebbi vezetékeket, mindent kicseréltek a szakemberek” – zárta a főigazgató.

Az intézet speciális feladatokat lát el, speciális kezelésekkel. Mint ismert, az Országos Onkológiai Intézet az egész ország területéről lát el betegeket. Az intézmény főorvosa elmondta, hogy évente körülbelül 900 műtétet végeznek itt.

„Vannak olyan beavatkozások amiket az országban egyedülálló módon csak itt végzünk el. Évente 1900 kemoterápiás kezelést végzünk, számos olyan gyógyszer áll a rendelkezésre amit csak itt használnak, ilyen az immunterápiánk” – hangsúlyozta dr. Novák Zoltán.

Maga a beruházás sikerét mozdította elő az is, hogy előzetesen olyan online felmérést végzett az intézet. Ebből megtudták, hogy milyen színt, hangulatot szeretnének a páciensek a szinteken. Mint mondták a fő cél az volt hogy a páciensek otthon érezzék magukat.

A kórház és infrastrukturális fejlesztésekre kb. 200 milliárd forint állna rendelkezésre”

XXI. századi elvárásoknak megfelelő kórtermeket alakítottak ki Fotó: Metropol/MI

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Metropol azon kérdésére, hogy az Európai Unió által visszatartott forrásoknak milyen negatív hatásai lehetnek az egészségügyre az államtitkár így válaszolt:

„mi azzal számoltunk, hogy az unióval minél előbb sikerül megjegyeznünk. Járnak nekünk ezek a források. A kórházfejlesztésekre és infrastrukturális fejlesztésekre kb. 200 milliárd forint állna ebből rendelkezésre, azonban egyelőre az ebből finanszírozott beruházások állnak. Az államtitkár beszélt az elmúlt években megvalósult bérfejlesztésekkel kapcsolatban is. Mint mondta: a kormány 2016 óta komoly béremelési programot hajtott végre a szakdolgozóknál utána pedig az orvosoknál. Terveink szerint, amennyiben a gazdasági körülmények engedik a szakdolgozók bérfejlesztése továbbra is folytatódni fog. Ezenkívül az állami intézményekben a rendkívüli energiaárakra való tekintettel a pénzügyminisztérium valamilyen kompenzációt fog nyújtani” – mondta kérdésünkre dr. Takács Péter.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás