Megtudtuk a Csabai Kolbászfesztivál győztes kolbászának összetevőit





A verseny végén András fejére került a korona, aki mesterművével először indult a versenyen.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.17.
titkos recept

Próba-szerencse alapon küldte be gasztroalkotását a magyar kertészmérnök, aki a családi disznóvágásokon sajátította el a kolbászkészítés fortélyait.

Száznál is több kolbász közül került ki a győztes /Fotó: Facebook

Szlovákiából, Ausztriából, Romániából és Magyarország egészéről érkeztek a nevezett tételek a 25. Csabai Kolbászfesztiválra, melyet október 20–23-án rendeznek majd meg. Azonban a nyertes, azaz a Kolbászkirály címet már előbb kihirdették, amit Such Zoltán András kertészmérnök, növényorvos érdemelt ki, aki életében először nevezett a versenyre.

Hagyományos csabai családban nőttem fel, gyerekkorom óta vágunk disznót, így tanultam ki ennek minden csínját-bínját” – emlékezett vissza a kezdetekre Zoltán, aki elárulta a Borsnak, régóta tervezte, hogy indul a versenyen.

„Én csinálom a fűszerezést és a töltést is. A fűszerek súlyát kimérem, ami a hús mennyiségétől függ, ezért nincs pontos receptúra, amit elárulhatnék. A fűszerezés klasszikus csabai: fokhagyma, só, fűszerpaprika (édes és csípős), köménymag, és amik aszerint is változnak, hogy kinek készül. Ez az édesapám ízlése szerinti. Az elkészítés nagyjából két óra, majd négy-öt napig füstöljük a kuláré vastagságának a függvényében. Mielőtt neveztem volna, kóstoltattam a munkatársaimmal is, nekik nagyon ízlett. Ez is adott bátorságot. Az első tíz helyezett közé számítottam magam, és meglepődtem, hogy enyém lett királyi kolbász” – mesélte a kolbászkirály.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás