RETRO RÁDIÓ

Januártól megújul a háziorvosi ügyelet – ezeket kell tudni róla





2023 januárjától egy megújult orvosi ügyeleti rendszer elindítását tervezi a kormány. A rendszer egy éve tesztelés alatt áll, és eddig jól vizsgázott.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.03.
fejlődő egészségügy

Januárban indul az új háziorvosi ügyeleti rendszer, amelyet Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva terjesztenek ki az egész országra. A tesztüzem keretében Hajdú-Bihar megyében tavaly nyár óta már az Országos Mentőszolgálat működteti a háziorvosi ügyeletet. Így a munkaidőn kívüli hívások a mentők központi diszpécserszolgálatára futnak be, ahol egy alapos kikérdezés után döntenek a beteg további ellátásáról. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek, vagy ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra irányítják. Minden járásközpontban lesz egy orvos és azon kívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat, vagy szükség esetén ki is mehet a beteghez.

Általánosságban megállapítható, hogy hétköznap 22 óráig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszaik vannak, 22 óra után pedig elsősorban akut panaszos betegek érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szükségük. Ennek megfelelően 22 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, 22 óra után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot.

Takács Péter júliusban 3 fő célt határozott meg

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Mandinernek júliusban adott interjújában maga is hangsúlyozta, hogy az alapellátás leggyengébb pontja az ügyelet. Ezért szerinte ehhez mindenképpen hozzá kell nyúlni. Az államtitkár három fő célt határozott meg:

„Az első, hogy növeljük a lakosság egészségben eltöltött éveinek számát, aminek eszköze a prevenció. Az utóbbi időben volt némi javulás az uniós átlaghoz képest, de bőven van még teendő. A valóban hatékony népegészségügyi intézkedéseket egészségfejlesztési irodák bevonásával fogjuk véghez vinni. A második célunk, hogy megerősítsük az otthonhoz közeli ellátást. Ennek érdekében járási egészségközponttá fejlesztjük a városi kis kórházakat és szakrendelőket, valamint ide költöztetjük az alapellátási ügyeletet és az egészségfejlesztési irodát, továbbá az úgynevezett járási praxisközösségek, vagyis a járások 30-50 háziorvosának vezetőit. Összefoglalva: az egészségfejlesztési irodák és a védőnők végzik a prevenciót, a háziorvosok az alapellátást, az alapellátási ügyeletet pedig a mentőszolgálat szervezi” – nyilatkozta Takács Péter.

A munkaidőn kívüli hívások hamarosan a mentők központi diszpécserszolgálatára futnak be Fotó: Mentők.hu

Dr. Bense Tamás szerint jó ötlet az új rendszer

Dr. Bense Tamás háziorvos a Borsnak megerősítette, hogy nagyon aktuális egy jól megszervezett háziorvosi ügyeleti rendszer kialakítása.

„A mentők bevonását egy nagyon jó ötletnek találom, hiszen mindig is nagy segítség voltak az ügyeletet igénylő betegek számára” – mondja a háziorvos. – „Tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon gyakran indokolatlan dolgokkal fordulnak az emberek az ügyelethez. Egy jó diszpécser egy-két célzott mondattal meg tudja állapítani, hogy a betegnek az ügyelet szolgálatára vagy háziorvosi ellátásra van szüksége, és ugyanez igaz a gyerekek esetében is. A körzeti orvosok leterhelése óriási, és fontos azt is megjegyezni, hogy korcsoport alapján a legtöbb orvos már a 60-70 évesek táborát erősíti, akiknek felettébb megterhelő a hosszú éjszakai ügyelet” – foglalta össze Bense doktor.

Bense Tamás háziorvos szerint észszerűen újították meg az ügyeleti rendszert Fotó: dr. Bense Tamás

 





Ezeket olvastad már?
"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás