Figyelem, lejár a határidő: ma utoljára jelentkezhetsz az őszi érettségire!





Ma jelentkezhetsz utoljára az október 14-től november 25-ig tartó őszi érettségi vizsgákra. A nap főbb eseményei egy helyen.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.05.
ez lesz ma

A hét közepén újra itt a nyár

Ezen a héten nem csalódik, aki még egy kicsi nyárra vágyik az őszben, délről újra egyre melegebb levegő érkezik hazánkba, a hét közepén ismét elérhetjük a 30 fokot. Ma is nagyrészt napos idő várható, eső nem lesz. A légmozgás mérsékelt lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 fok körül alakul – írja a köpönyeg.hu. A héten aztán folytatódik a felmelegedés egy délies szél kíséretében, és kevésbé hűl le a levegő éjszakai is. Csütörtöktől azonban újra záporokra és zivatarokra számíthatunk, majd az újonnan érkezett melegnek egy péntek-szombaton érkező hidegfront vethet véget. Az előrejelzések szerint a hét közepén lehet a legmelegebb, ekkor több helyen is lehet akár 30 fok is.

Az ősz első teljes hetén visszatér a nyár, újra melegszenek a nappalok Fotó: Shutterstock

Figyelmeztető előrejelzés

Napközben a záporok mellett elsősorban a nyugati határ térségében néhány zivatar is kialakulhat – adta ki figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy emiatt kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható hétfőn.

Nem kell még messzire tenni a naptejet, a héten szükség lesz még rá Fotó: Shutterstock

Utolsó jelentkezési nap az őszi érettségire

Ma van az utolsó határideje az október 14-től november 25-ig tartó őszi érettségi vizsgákra jelentkezésnek. Az írásbeli vizsgákat október 14–27., az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 10–14. , míg a középszintű szóbeli vizsgákat november 21–25. között tartják. Érettségi vizsgát a kijelölt középiskolák és kormányhivatalok szervezik. Ezek listája és a jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk az Oktatási Hivatal honlapján találhatók meg.

Az érettségizők ilyen vizsgát tehetnek:

– rendes,

– szintemelő,

– kiegészítő,

– ismétlő,

– pótló,

– javító

– és előrehozott

Ma lehet utoljára jelentkezni az őszi érettségi vizsgákra MTI/Bruzák Noémi

Szirénapróba lesz és hangos!

Ma 11 órakor teljes körű, ezért hangos üzemű szirénapróbát tart a katasztrófavédelem Budapesten. A próbán a IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI. és XIX. kerületekben, a főváros összesen 158 végpontján lesz riasztás.

Szerencsére csak szirénapróba lesz hétfőn Fotó: Getty Images

Hétindító forgalomkorlátozások

Delegáció miatt várható ma ideiglenes forgalomkorlátozás a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az V. és a XIII. kerületben. Ezért tilos ma megállni:

  • 18 óráig az V. ker., Magyar utca 34. számtól a Kecskeméti utcáig.
  • 08–14 óra között az V. ker., Akadémia utca páratlan oldalán a 17. számtól a Garibaldi utcáig.
  • 10 órától 17 óráig a XIII. ker., Carl Lutz rkp. Vogue étteremhajó előtt a Duna felőli oldalon 80 méter hosszan.
  •  

    Megállni tilos tábla hirdeti, itt bizony tilos megállni! MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

    Zárva a Sziget utcai HÉV-átjáró

    Karbantartási munkák miatt várhatóan ma 19:00 óráig lesz lezárva a Dunaharaszti, Sziget utcai közúti átjáró. Ezen a ponton a HÉV vágányain gépjárművel és kerékpárral sem lehet átkelni, de nem javasolt a gyalogos forgalom sem – jelezte a MÁV-HÉV Zrt.

    Szabadtéri fogadóóra az Ecseri úti metróállomásnál

    „Informál” szabadtéri fogadóórát tart ma a Bakáts téren a helyi önkormányzat 17 órától, amelyen a szélesebb lakóközösséget, környéket érintő javaslatokat, problémafelvetéseket, véleményeket várják. Egyúttal kihirdetik az Ecseri úti metróállomás felszínrendezésére kiírt tervpályázat eredményét is.

    Budapest Beer Week 2022

    A sörimádók örülhetnek, ismét egy teljes héten át kóstolhatják a legjobb hazai és nemzetközi kézműves söröket az egyhetes sörünnepnek köszönhetően. A rendezvényen esténként és a kóstolónapok után hivatalos after partykon underground koncertekre is lehet bulizni.

    25 éve halt meg Teréz anya

    Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya albán származású római katolikus apáca volt, aki megalapította a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet, és számos kitüntetés mellett 1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat az egyebek mellett az indiai Kalkuttában végzett munkájáért a szegények, a nélkülözők, betegek és árvák közötti emberbaráti tevékenységéért.

    Teréz anyát 2016-ban avatta szentté Ferenc pápa FOTÓ: AFP

    Ma 80 éve hunyt el a Légy jó mindhalálig írója

    Az író, újságíró, szerkesztő Móricz Zsigmond a XX. századi magyar realista próza kiemelkedő alakja volt, aki az 1908-ban megjelent Hét krajcár című elbeszélésével vált országosan ismertté. Főbb művei az Erdély-trilógia, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, a Rokonok és az Árvácska.

    Móricz művészetével ő lett a magyar kritikai realizmus beteljesítője Fotó: Közkincs

    95 éves az első Magyar Biológiai Kutatóintézet

    1927-ben Tihanyban ünnepélyes keretek között, a kormányzó jelenlétében avatták fel a kizárólag tudományos célokat szolgáló intézetet, amelynek épületegyüttesét Kotsis Iván tervezte. Az intézmény 1982-ben vette fel a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet nevet. Elsődleges feladata a Balaton vízminőségének és élővilágának védelmével összefüggő magyar biológiai kutatások összehangolása.

     





    Ezeket olvastad már?
    „Egy földönkívüli megmentette az életünket” – Állítja a nő: sikerült a telepatikus segítségkérés

    „Egy földönkívüli megmentette az életünket” – Állítja a nő: sikerült a telepatikus segítségkérés

    A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!

    A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!

    Ilyen cuki kutyákat még nem láttál, Lázár séf különleges fogásokkal kényeztette őket – Képgaléria

    Ilyen cuki kutyákat még nem láttál, Lázár séf különleges fogásokkal kényeztette őket – Képgaléria

    Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

    Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás