RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért





A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az Oroszországgal szembeni szankciókról, amelyeket a kormányfő szerint nem demokratikusan fogadtak el, hanem brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek róluk. Annak ellenére nem kérdezték meg az embereket, hogy azok árát az európai polgárok fizetik meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.26.
Országház

„Idén és jövőre is folytatódni fog a háború”

Orbán Viktor a beszéde elején azt mondta, súlyos sokkhatás érte a világgazdaságot az energiaárak emelkedése miatt, az európai gazdaságot az összeroppanás fenyegeti. Háború van a keleti szomszédságunkban, de a világ egyre nagyobb része lesz a háború elszenvedője. „A nyugati szankciók globális háborúvá változtatták az ukrán–orosz háborút” – tette hozzá. Egy lokális és globális konfliktus van előttünk. Meddig tart ez a háború? – tette fel a kérdést Orbán. Ma már mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítani. Ukrajnát fegyverrel és pénzzel segíti az EU és az USA, míg Oroszország tartalékai végtelenek. Idén és jövőre is folytatódni fog a háború.

„Lesznek külső és belső befolyásolási kísérletek

„A Nyugat a háború, míg mi a béke oldalán állunk, mert Ukrajna szomszédai vagyunk” – mondta a kormányfő, aki kijelentette, hogy számunkra a biztonság és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb. Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére. „Vannak és lesznek külső és belső befolyási kísérletek, dezinformációs háború is zajlik. A családokat leginkább a gazdasági következmények érintik, 40 éve nem látott infláció van a fejlett országokban” – fogalmazott. „Közép-európa országait messze az átlagot meghaladó mértékben érinti az infláció, és a jegybankok kamatemelési ciklusba kezdtek” – tette hozzá. „Az áremelkedések mértéke nálunk is évtizedek óta nem látott mértékű. Láttam már néhány gazdasági válságot 1990 óta” – mondta a miniszterelnök. Fotó: Getty Images

„A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért”

Két éve is volt gazdasági visszaesés a járvány miatt” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint most, 2022-ben a gazdasági bajok oka a háborús szankciók és az azok miatt sokszorosára növő energiaárak. Ezeket a durva energiaárakat nem gazdasági folyamatok váltják ki – tette hozzá.

„A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért. Korábban azt mondták, hogy a szankciókkal nem lehet tönkretenni az európai gazdaságokat, és ez helyes álláspont volt. Most van először olyan, hogy egy törpe vetett ki szankciókat az óriásra az energia terén” – tette hozzá. – 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták az olajszállítási szankciót és napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, és így a gáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott. Ugyanez ment végbe a villamosenergia-piacon is.

Ez történne, ha megszűnnének a szankciók

Orbán Viktor kiemelte, hogy ezzel párhuzamosan az amerikai energiaárak ennek a töredékei. Az energiaárak növekedése kihat az élelmiszerárakra is. Ha megszüntetnék a szankciókat, akkor az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is megfeleződne – mondta a kormányfő. Hozzátette: szankciók nélkül Európa el tudná kerülni a recessziót. Amikor ezeket a szankciókat ránkerőltették, akkor a brüsszeli bürokraták nem ezt ígérték – fogalmazott. „Európának is óriási károkat okoznak a szankciók. Oroszország 158 milliárd eurónyi bevételre tett szert, és ebből 85 milliárd eurót az uniós országok fizettek ki – közölte a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy a szankció miatt Európa szegényebb lett, míg Oroszország nem gyengült meg. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

A kormány képes biztosítani az ország energiaellátását

A kormányfő leszögezte: van elegendő földgáz, villamos energia és olaj is. A gáztározókba betárolt mennyiség az ország éves felhasználásának 41 százalékát fedezi, és további szállítmányokban állapodtak meg Oroszországgal.

„Mivel azonban a gázszükséglet 85 százalékát importból fedezi Magyarország, az árakat nem tudja érdemben befolyásolni, ezért a felhasználást csökkenteni kell” – mondta Orbán Viktor, a fogyasztás mérséklésére kérve az államot, az állami vállalatokat, az intézményeket, a családokat és a vállalkozásokat is.

Megkérdezik itthon az emberek véleményét a szankciókról

„Mindig is aggályaink voltak a szankciókkal kapcsolatban, és az érveinket figyelmen kívül hagyták” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy ha Brüsszelben kifogynak az érvekből, akkor az európai érték megsértéséről beszélnek. A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, az európai elitek döntöttek erről, és az embereket nem kérdezte senki. Orbán elmondta, meg kell ismerni az emberek véleményét a szankciókról, és megkérdezik itthon az emberek véleményét a szankciókról, egyedül Európában.

A magyar kormány adja a legnagyobb segítséget a családoknak az EU-ban az energiaárakban

Orbán Viktor elmondta, a kormány hat dologgal segíti a családokat:

  • rezsicsökkentett árral,
  • tűzifaprogrammal,
  • barnaszénprogrammal,
  • benzinár-, élelmiszerár- és kamatstoppal.
  • A rezsicsökkentett energiaárak az átlagfogyasztásig történő fenntartásával minden magyar család átlagosan havi 181 ezer forintot spórol – mutatott rá. Közölte, európai összevetésben ez azt jelenti, hogy Németországban az energiatámogatás a család havi jövedelmének 20, Ausztriában 6, Magyarországon pedig 30 százaléka.

    Orbán Viktor kitért arra, hogy a kormány meghirdetett egy 200 milliárd forintos programot a termelő és energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásoknak, lesz gyármentő program, és ha kell, lesz új munkahelyvédelmi akcióterv is.

    Beszámolt arról, hogy jelenleg 9400 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban, ezeket végigviszik, de újabb állami beruházást a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem indítanak, mert nem tudják garantálni, hogy be is tudják fejezni azt.

    Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján 2022. szeptember 26-án Fotó: MTI/Máthé Zoltán

    A kormányfő napirend előtti felszólalásában azt mondta: a kormány „erős tempót diktál” majd a következő hónapokban.

    Jelezte: a kormány a következő két év válságkezelési időszakában sem adja fel nemzetstratégiai céljait, folytatja a közlekedési hálózatok fejlesztését, a családtámogatási programokat, a fejlesztésalapú gazdaság kiépítését, az egyetemfejlesztési programot, a haderő fejlesztését és a nemzetegyesítő programot. Azt ígérte: a családtámogatást tovább szélesítik, december elején alakítják ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, és abban már új családtámogatási intézkedések is megjelennek majd.

    Orbán Viktor megerősítette: a Brüsszellel fennálló viták ellenére Magyarország továbbra is az Európai Unió tagjaként képzeli el a jövőjét.





    Ezeket olvastad már?
    Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

    Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

    Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

    Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás