Az ország tortája mellett megválasztották az ország cukormentes tortáját és a Szent István-napi és innovációs kenyeret is.
Megválasztották Magyarország tortáját, amely 2022-ben könnyű és bohém: boros, mézes szilvazselés különlegesség. Emellett megválasztották még a Szent István-napi és innovációs kenyeret és az ország cukormentes tortáját is. Az Országházban mutatták be mindet, ahol az augusztus 20-i programokat is ismertették.
Az év kenyere a Gulyás kenyér lett, amelyet Fülep Zsolt és fia, Ádám álmodtak meg a balmazújvárosi Balmaz sütödében. „Hajdúságban hagyománya van az ilyen kenyérnek. Négyféle lisztből készül, és tíz napig eltartható. Nincs titka, tudás, szorgalom és akarat van benne. Aki megkóstolja, visszaidézheti a nagymama által jól átsült kenyér ízét. Háromnegyed éve kezdtük kialakítani, és még egy hete is változtattunk rajta. Tavaly is nyertünk, de sokat dolgoztunk ezen is.”
A Batátás kenyeret Varga Ferenc, a kézműves Varga pékség tulajdonosa és Kapitány Ferenc készítették. „Egy éve hoztuk létre az anyakovászt, amit azóta „etetünk”. A kenyerünk élesztőmentes. Ásotthalom településen, ahol a pékség van, ott van az ország legnagyobb batáta termőhelye. Ennek az édesburgonyának rendkívül jók a beltartalmi értékei, és ehhez választottuk az ősgabonát.”
Az év tortája idén a Huncut szilva herceg lett, készítője Karikó Orsolya a Nagykőrösi Vanília és Gelarto kézműves cukrászdából. „A tortám titka az ízek harmóniája. Az összetevői mogyorós felvert, karamellás ropogós fahéjas réteg, fűszeres boros áfonyás mézzel szilvazselé, egy tejcsokoládés szilvás mousse, a tetején szilvás áthúzóval. Kisgyerekkorom óta szeretem a szilvát. A dédnagymamám szilvás derelyéje és lekvárja óriási kedvencem volt. Innen jött az ötlet. Már két éve dolgozom ezen a tortán. A kóstolók a kollégáim, és mindig véleményezték, hogy mitől lenne még jobb. Egy torta elkészítése kb. három óra.”
Az év cukormentes tortája címet a Nagyi kedvence nevű sütemény érdemelte ki, amelyet Gyuris László, a szegedi Virág cukrászda munkatársa álmodott meg. „Szeged és a Virág cukrászda név kötelez. Kb. négyszáz óra ment rá ennek a tortának a kialakításához. Rengeteget finomítottunk rajta. Volt, amikor egészen mások voltak az összetevői. Van benne pisztácia, magyar málna, mascarpone és tejszín. A legnehezebb az volt, hogy ne legyen benne cukor, de az édességét cukorhelyettesítőkkel pótolni kellett, olyannal, aminek nincs utóíze.”
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre