Több százezer budapesti szenved a parlagfűtől, a gaz pedig ellepi a fővárosi közterületeket

Szúrópróbaszerűen körbenéztünk a fővárosban, hogy áll a gazmentesítés.

Megosztás
Szerző: Metropol
2022.08.18. 06:00
VIII. kerület IX. kerület XI. kerület XX. kerület gondozatlan növényzet

Elindult a parlagfűszezon, és napról napra nő a súlyos allergiás tüneteket okozó gyomnövény pollenkoncentrációja – figyelmeztet az NNK honlapja.

Ferencváros, Soroksári út Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Budapesten több százezer embernek keseríti meg mindennapjait az allergia, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint évente 3-4 százalékkal nő a betegek száma. A főváros vezetése tavaly indította el a „Vadvirágos Budapest” névre hallgató programját, amelynek keretében eddig 32 „méhlegelőt” hoztak létre – magyarán hagyták elburjánzani a gazt.

Ezek az újabban „vadvirágétteremnek” átkeresztelt, gondozatlan területek ugyanis inkább adnak otthont a parlagfűnek és a toklásznak, mint a méhek által kedvelt virágoknak. A főváros számos helyén láttunk elhanyagolt gaztengert, ahol – kaszálási kötelezettség ide vagy oda – gyakorta a parlagfű is zavartalanul burjánzott. Az alattomos, igénytelen gyom láthatóan az aszálynak is ellenáll, néhol félméteres és virágzó növényeket találtunk.

Ferencváros Haller utca Fotó: Metropol/Máté Krisztián

5 milliós bírságot is kaphat, aki nem kaszálja le

Nemrég szigorodott a szabályozás és megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben. Vagyis idén a tulajdonosoknak folyamatosan, egész évben gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák. Érdemes odafigyelni saját kertünkre vagy telkünkre, mert ha felüti a fejét a parlagfű, és elmulasztjuk a lekaszálását, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatunk.

Kispest, Határ út Fotó: Metropol/Markovics Gábor

A parlagfűallergia leggyakoribb tünetei

A leggyakoribb tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, köhögés, fáradékonyság. A kutatások kimutatták, hogy a pollenérzékenység hajlamosabbá tesz a légzőszerveket is támadó koronavírus-fertőzésre is. A tünetek enyhítése érdekében a parlagfűallergiásoknak érdemes felkeresni kezelőorvosukat. A kezelésre antihisztamin tabletták, orrspay-k és immunterápia áll rendelkezésre.

Józsefváros, Baross utca Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Tévhitek a parlagfűről

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztató anyagokkal hívja fel a figyelmet a tünetek mérséklésének lehetőségeire, a pollenekkel és az allergiával kapcsolatos ismeretekre és a parlagfűvel kapcsolatos tévhitek eloszlatására. A legelterjedtebb tévhitek és cáfolatai:

 • A parlagfűtartalmú teák és tabletták immunterápiás hatása nem igazolt. Az immunterápia szakorvos felügyelete mellett, szigorúan ellenőrzött gyógyszerekkel történik.
 • A parlagfű leveleinek fogyasztása nem csökkenti az allergiás tüneteket, viszont agy- és vesekárosodáshoz vezethet.
 • A parlagfű nem gyógyítja a bőrbetegségeket, ellenben allergiát és bőrgyulladást okozhat.
 • Tudományosan nem igazolt, hogy a parlagfűallergia kezelhető lenne parlagfüvet fogyasztó kecske tejével.
 • Újbuda, Gellért-hegy Fotó: Metropol

  Itt tájékozódhatnak allergiások

  Az NNK Parlagfű Pollen Riasztási Rendszere (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése az idei évben is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

  Itt lehet bejelentést tenni

  A Nébih Parlagfű Bejelentő Rendszerében (PBR) a regisztráció után bárki bejelentheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet, ezzel is hozzájárulva a sikeres felderítéshez, védekezéshez. A bejelentéshez képek is csatolhatók. A bejelentést követően a hatóság intézkedik.

  Ezeket olvastad már?
  Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

  Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

  A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

  A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

  Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

  Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

  Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

  Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

  Hírlevél feliratkozás

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik