RETRO RÁDIÓ

Nézz az ég felé, este mindenképp: indul az augusztusi csillaghullás – Fotó!

Évente augusztusban érkezik a Perseidák meteorraj, hullócsillagesővel. E fontos esemény mellett hírt adunk más tudnivalókról is.Megosztás
Szerző:
2022.08.11. 04:00
ez lesz ma

A most érkező, legismertebb meteorrajnak köszönhetően a következő napok éjszakáin tiszta idő esetén éjjelente óránként akár 100 hullócsillagot is láthatnak a szerencsések. A szinte csodaszámba menő augusztusi csillaghullásban több napon át gyönyörködhetünk, ebben az időszakban ráadásul a meteorok nem csupán éjjel és hajnalban, de az esti órákban is láthatóak lesznek.

A következő napokban aki szerencsés, akár óránként 100 hullócsillagot is láthat, ha tiszta lesz az idő Fotó: Wikipedia/Brocken Inaglory

Három tipp a hullócsillag-megfigyeléshez

 • A hullócsillaglesre érdemes a településtől távolabbi területet választani, hogy a fényszennyezés ne zavarja a lenyűgöző látványt.
 • Megfigyeléskor érdemes kerülni a közvetlen Holdba nézést, így az nem vakít el, emiatt látni lehet a halványabb, illetve kevésbé látható meteorokat is.
 • Ne adjuk fel hamar, egy időben egyszerre több csillaghullást is láthatunk, amit kis szünetekkel újabbak követhetnek.
 • Csillaglesre alkalmas budapesti helyek

 • Római-part: igazi romantikus nyáresti program lehet a Duna-partról lesni a hullócsillagokat,
 • Virágos-nyereg: autóval könnyen megközelíthető a Hármashatár- és a Csúcs-hegy közötti terület,
 • Normafa: A népszerű kirándulóhely füves rétjéről a teljes égbolt jól belátható.
 • Véradás a Corvin Plázában

  Nagy szükség van nyáron is a megfelelő vérkészletre, amelyhez naponta legalább 1600-1800 véradó megjelenésére van szükség az országban. Azokat, akik három életet is meg akarnak menteni véradásukkal, ma a VIII. kerületi Corvin Plázába várják 12:00 és 18:00 között.

  Ezt kell vinni a véradáshoz:

 • személyi igazolvány,
 • lakcímkártya,
 • tajkártya.
 • Véradásra várják folyamatosan a segíteni akarókat Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

  Gyérítik a szúnyogokat a XX. kerületben

  Ma és holnap este nyolc óra után végeznek földi kémiai szúnyogirtást Pesterzsébeten. Rossz idő esetén az irtás augusztus 13-14-15-16-ra tolódik. A szúnyogirtás meglehetősen hangos, büdös és nagy füsttel jár, de a készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, meleg vérű állatokra és az emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik – olvasható az önkormányzat honlapján.

  Járdatakarítás lesz a Ferencvárosban

  Ma 7:00 és 16:00 óra között járdatakarítást tart a ferencvárosi önkormányzat a BKM Nonprofit Zrt. együttműködésével. A gördülékeny munkavégzés érdekében arra kérik az érintett szakaszokon parkolókat, hogy a parkolósávokat hagyják szabadon:

  – a Mátyás,

  – a Czuczor,

  – a Török Pál

  – és a Gönczy Pál utcában.

  Szülinapi ajándék a Dob utcaiaknak

  Szeptemberig minden csütörtökön délután 4 és 5 között ingyenes, utcai örömzenélést tart a 20 éves Spinoza Színház születésnapi ajándékként a környéken lakók és a budapestiek számára. A húsz héten át tartó programsorozat helyszíne a Dob utcai Carl Lutz-emlékmű lesz. A több mint hetven zenészt és énekest felvonultató koncertsorozaton klezmermuzsikák, vidám zsidó dallamok éppúgy felhangzanak, mint az örökzöldek, a film- és musicalslágerek.

  Szeptember 8-ig csütörtökönként 16 és 17 óra között a zsidó világzene hazai sztárjai lépnek fel a Dob utcai Carl Lutz-emlékműnél Fotó: Facebook

  Most lenne 63 éves Robin Williams

  Ma nyolc éve vetett véget életének a világhírű, négyszeres Oscar-díjas amerikai filmszínész. Robin Williams az Egy úr az űrből sorozattal lett ismert. Sok vígjátékban és családi filmben játszott, például a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy vanban, a Flubber – Szórakozott professzorban. De emlékezetes alakítást nyújtott filmdrámákban is, így a Holt költők társaságában és a Halászkirály legendájában is.

   

  Ezeket olvastad már?
  Mindenki szereti, ma ünnepeljük a világnapját

  Mindenki szereti, ma ünnepeljük a világnapját

  Ne higgy a naptárnak, teljesen megbolondult az időjárás

  Ne higgy a naptárnak, teljesen megbolondult az időjárás

  Zsebre tett kézzel jelent meg a bíróságon a kisbabát meggyilkoló férfi

  Zsebre tett kézzel jelent meg a bíróságon a kisbabát meggyilkoló férfi

  Lecserélték a koldusmaffia babás-kutyás kéregetőit a Vörösmarty téren - videó

  Lecserélték a koldusmaffia babás-kutyás kéregetőit a Vörösmarty téren - videó

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél-feliratkozás