RETRO RÁDIÓ

Nézz szembe önmagaddal, a féltékenységed erről árulkodik





Amikor irigy vagy valakire, anélkül vallasz magadnak a félelmeidről, hogy ennek tudatában lennél. A féltékenység magában foglalja a potenciális veszteség miatti aggódást.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.04.
féltékenység

A féltékenység egy érzelmi reakció, amelyet egy számunkra fontos személy tényleges vagy feltételezhető érdeklődése vált ki egy másik személy iránt. Amikor egy harmadik fél veszélyezteti a párkapcsolatban fennálló köteléket, bizonytalannak, elutasítottnak, aggódónak, dühösnek vagy önbizalomhiányosnak érezhetjük magunkat.

Lássuk, te hogy reagálsz egy ilyen helyzetre! Szembe mersz nézni a féltékenység valódi okával? Fotó: Shutterstock

Amikor féltékenységet tapasztalunk, azt feltételezhetjük, hogy valaki más megkapja azt a figyelmet vagy imádatot, amire mi is vágyunk - írja a themindsjournal.com. Ez a szégyen és büszkeség drámája, ahol a csökkenő önbecsülés dominál. Erre a változásra többféleképpen lehet reagálni: lehetünk védekezők, elkerülők vagy éppen támadóan is felléphetünk.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Aki támadóan lép fel, lehet, hogy meg akarja bántani azt a személyt, akit riválisnak tekint, vagy pedig irányítani próbálja azt, akinek az elvesztésétől tart. Az elkerülővé válás is veszélyes, ez alkohol- vagy drogfogyasztási problémákhoz vezethet. A visszavonulás az állandó reménykedésről szól. Bár a féltékenységre adott védekező válaszok mind az önbecsülés védelmét és a megingottnak vélt kötelék megóvását kísérlik meg, mégis depresszióhoz vagy magányhoz vezethetnek.

A féltékenység el is vakíthat!

A párkapcsolatot fenyegető veszély szorongást, szégyenérzetet válthat ki, ami bizonytalanságot szül, érzékenyebbé téve az érintettet, ezzel befolyásolva még a világlátását is. Sok olyan helyzet van, amikor a féltékenységnek nincs igazán köze a partner érdeklődéséhez egy másik személy iránt. Köze lehet viszont az egyén saját problémáihoz, amelyet felerősít a partner harmadik féllel szembeni viselkedése.

A féltékenység mérgező hatásának megtapasztalása lehetőséget kínál a tanulásra. Feltehetünk magunknak néhány kérdést, ami segít túljutni az aggodalmakon: Úgy érzed például, hogy hiányzik belőled egy hasznosnak vélt tulajdonság? Féltékeny vagy, mert többet akarsz a kapcsolatodtól, mint amit az nyújtani tud? Hogyan látod magad másokhoz képest? A féltékenység lehetőséget kínál arra, hogy magunkba nézzünk és megfogalmazzuk, milyen bánásmódra vágyunk.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás