Meg tudod csinálni ezt a tesztet? Egészségi problémád lehet, ha nem





Egy tanulmány kiemelte az egyensúlyozás fontosságát. Te meg tudsz állni fél lábon 10 másodpercig? Bajt jelezhet, ha ez nem sikerül.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.10.
egyensúly

Valószínűleg nagyobb figyelmet érdemelne az egyensúlyozás képessége, ennek vizsgálatát be kellene építeni a klinikai vizsgálatokba egy új, 1702 résztvevő adatait elemző kutatás szerint. A tanulmány megállapította, hogy azoknál a középkorú vagy annál idősebb embereknél, akik nem tudnak 10 másodpercig egy lábon állni, akár meg is kétszereződhet a halálozás kockázata az elkövetkező 10 évben.

Fontosabb szerepet játszhat az életünkben az egyensúlyozás, mint azt eddig hittük! Forrás: Pixabay

A résztvevőknek 10 másodpercig kellett egy lábon állniuk segítség nélkül, kezeiket oldalt, fejüket egyenesen tartva – írja az iflscience.com. A feladatot minden ötödik személy elbukta. A kutatók ezután hét éven át figyelték a csoportot, akiknek ez idő alatt a hét százaléka (123 fő) elhunyt. A halálesetek 32 százalékát rák, 30 százalékát szív- és érrendszeri betegség, 9 százalékát légzőszervi betegség, 7 százalékát pedig a koronavírus miatti szövődmények okozták.

A megfigyelések szerint azoknál, akik nem tudták teljesíteni a 10 másodpercig tartó egyensúlyozást, 84 százalékkal nőtt a következő évtizedben a halálozás kockázata. Ez azért lehet így, mert akik nem tudtak egyensúlyozni, általában nem voltak teljesen egészségesek, illetve nem volt megfelelő az erőnlétük. Gyakoribb volt közöttük például a 2-es típusú cukorbetegség, nagyobb arányban voltak elhízottak vagy küzdöttek magas vérnyomással.

Dr. Claudio Gil Araujo, a cikk vezető szerzője így nyilatkozott: „A rossz fizikai erőnlét a probléma. Rendszeresen fél lábon kell állnunk, például mikor kiszállunk az autóból, lépcsőzünk és így tovább. Az egyensúlyozáshoz megfelelő erőnlét szükséges, de ha valaki nem egészséges, úgy nem mozog és nem is sportol annyit.”





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás