RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: egy gázembargó egész Európát tenné tönkre





A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! műsorának nyilatkozott többek között a gázembargóról, az árstopról, az inflációról és arról, hogy a kormány minden körülmények között megvédi a magyar embereket és a magyar családokat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.10.
háborús helyzet

„A békét kell finanszíroznunk, nem a háborút. Vannak olyan háborús uszítók, akiknek az az érdeke, hogy háború legyen, ilyen például Soros György is, ezeket vissza kell szorítani” - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Hozzátette: a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek szerint az árstopok 5-6 százalékponttal csökkentik az inflációt, ugyanakkor csak Magyarországon nem lehet megfékezni az inflációt, ez addig marad fenn, amíg háború van. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy az Európai Unióban csak ő, illetve Magyarország beszél a békéről, arról, hogy segíteni kellene a béketárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között. A többi ország csak a szankciókban tud gondolkodni. „Nem kellene finanszírozni a háborút ”- mondta.

„Megvédjük a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást”

A kormányfő kiemelte: nagy esélye van annak, hogy a háború elhúzódik és a 2023-as év is „bizonytalan lesz és szorongásokkal teli”, a világot „gyötörni fogja a háború és annak a gazdasági következményei”.

„A magyarok ki fognak maradni a háborúból, de nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a következményei alól, ilyen következmény az infláció és a gazdasági válság” - magyarázta.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: „megvédjük azt, amit a kormányalakításkor vállaltunk”, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást, továbbá a költségvetés meg fogja védeni a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést is. A mai napon vagy holnap„ ki kell adnia egy rendeletet, amely a rezsicsökkentés részletszabályait tartalmazza. Ebben benne lesz, hogy mintegy 100 ezer kisvállalkozó benne marad a csökkentett árú energiaellátásban, vagyis a védett rezsiköltségvetésben ”- mondta.

„Most nem normális helyzet van”

Azzal kapcsolatban, hogy az EU támadta a magyar kormány azon intézkedését, hogy a külföldi rendszámú autóknak nem az árstoppal csökkentett benzinárat kell fizetni, Orbán Viktor elmondta, hogy normális esetben igazuk lenne, de most nincsen normális állapot, háborús helyzet van.

„Próbálom meggyőzni Brüsszelt arról, hogy rendkívüli helyzet van, és az általános szabályoktól kötelező eltérni. Ha nem lenne benzinársapka, akkor 700-900 forint körül lenne a benzin litere„ - mondta.

”A gázembargó nemcsak Magyarországot, egész Európát tenné tönkre„

Orbán Viktor elmondta, hogy a háborús helyzetben a veszélyhelyzeti felhatalmazást is megkapta a kabinet. Még a francia elnöknek van ilyen helyzete, mint a magyar kormánynak. Az összes többi országban teljesen más helyzet van, így nehezebb stabil pozíciót elfoglalni.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az olajembargó is úgy kezdődött, mint a gáz. ”Két hétig gyomrozták a német kormányt az olajügyben, majd pedig Németország az olajembargó élére állt. Hasonló a helyzet a gáz ügyében is, egyelőre nem lehet tudni egyedül maradunk-e. Egy gázembargó egész Európát tenné tönkre„ - mondta.

Az extraprofitot nem háríthatják a cégek az emberekre

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy érthető egyes szektorok tiltakozása az extraprofit-adóval szemben. Hasonló lépéseket tett a mostani kabinet a 2010-es évek elején, és akkor is pár év alatt ki lett vezetve az érintett teher. ”Ha véget ér a háború, akkor a magyar gazdaság a legversenyképesebb lesz Európában, és az érintett cégek ismét nyereségesek lesznek„ - mondta.

Azt is elmondta, hogy a cégeket is megérti, pont ezért az extraprofit csak 1/3-át vonják el tőlük. Meg kell érteniük a cégeknek, hogy ezen a nehéz helyzeten együtt kell túljutniuk.

”Nem muja kormány vagyunk, hogy hagyjuk, hogy a cégek ezt az emberekre hárítsák és egy-két stiklitől eltekintve ez így is lesz„ - mondta.

”Ha béke van, akkor gyorsabban lehet kivezetni az árstopokat„

Az árstopok kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott, körültekintően kell eljárni.

”Szeretném meghosszabbítani az árstopokat, de a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterek tesznek javaslatokat. Ha béke van, akkor gyorsabban lehet kivezetni az árstopokat, ha háború van, akkor nem„ - mondta a kormányfő.

”Ha a baloldal kerül hatalomra, ott állnánk, ahol a többi ország„

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország keményen állta a sarat az olajembargó ügyében. ”A józan ész győzött, és sikerült meggyőzni a kormányfőket arról, hogy Magyarországra teljesen más szabályt kell kialakítani, mint a tengerpartokkal rendelkező államokra„ - mondta.

”Nagyon kevés ország van olyan stabil politikai helyzetben, mint Magyarország„ - tette hozzá és ennek kapcsán arra is emlékeztetett, hogy ha a baloldal nyerte volna meg a választásokat, elfogadta volna az olajembargót és akkor ott állnánk, ahol a többi ország. ”Most friss felhatalmazása van a kormánynak, de ez nem a baloldal évadja„ - tette hozzá.

 

 

 

 

 





Ezeket olvastad már?
Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás