Irány a magyar tenger! Több vonatot indít a MÁV a Balatonhoz, már az előszezonban





A Metropol összegyűjtötte a mai nap legfontosabb információit. Többek között a balatoni utazással, valamint a lomtalanítással kapcsolatban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.16.
II. kerület VII. kerület VIII. kerület X. kerület XII. kerület XV. kerület ez lesz ma

A nyár közeledtével egyre többen utaznak a Balatonhoz feltöltődni, kikapcsolódni vagy csak kirándulni egyet. Ezért a vonattársaság úgy döntött, hogy már egy hónappal a nyári szezon kezdete előtt megnöveli a járatszámot legnagyobb tavunkhoz. A szerelvényeken étkezőkocsi és kerékpárszállítás is elérhető lesz az utasok számára. A MÁV és a Volán nemrégiben egyesült, így már nemcsak vonattal, de autóbusszal is könnyebb a lejutás a Balatonhoz. A Volánbusz csaknem ötven új járművet állított forgalomba tavaly óta a balatoni és a tó környéki járatokon.

Jobb leutazást biztosít a Balatonhoz a MÁV Fotó: Mészáros János/Új Néplap

A legfontosabb újdonságok

  • Az előszezon hétvégi napjain is közlekedik a Jégmadár expresszvonat. A KISS emeletes motorvonat a déli parton Szob és Fonyód között jár.
  • A Déli pályaudvar és Keszthely között pénteken és szombaton az éjszakai Bagolyvonat is jár.
  • A megújult Balaton24 és Balaton72 napijegyek nemcsak a vonatokon, hanem több, a tó körül közlekedő Volánbusz-járaton is felhasználhatók.
  • Tervezetten május végétől már 34 balatoni állomáson, megállóhelyen válik egyszerűbbé és gyorsabbá a jegyvásárlás a jegyautomatákból.
  • A magyar tengerhez sokkal könnyebb lesz nyáron az eljutás a MÁV-nak köszönhetően MTI/Bodnár Boglárka

    Zárul a lomtalanítás a XV. kerületben

    Véget ért a két hétig tartó lomtalanítási időszak a XV. kerületben. A lakásokban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat ma még ki lehet tenni 18 óra után úgy, hogy az ne zavarja se az autós, se a gyalogos közlekedést. A lomokat az FKF a kihelyezést követő napon szállítja el.

    Ezekben a kerületekben lesz lomtalanítás:

  • május 18–22. – XII. kerület
  • május 24–30. – VIII. kerület
  • június 7–15. – X. kerület
  • Zárul a lomtalanítás a XV. kerületben Fotó: Metropol/NZ

    Újra itt a rekord közeli meleg

    A hét elején újra visszatér a nyári idő jórészt napos idővel, néhol gomoly- és fátyolfelhőkkel, de csapadék csak néhol várható. A Nyugat-Dunántúlon időnként megélénkül a déli szél. A legmagasabb hőmérséklet 25–31 fok között alakul.

    Újra visszatér a nyári meleg a hét elején Fotó: Shutterstock

    Hétfőig kérhetnek támogatást az erzsébetvárosi iskolák

    Május 16-ig pályázhatnak a VII. kerületi iskolák programjaikhoz támogatásokra. Egy pályázó maximum 4 millió forint összegű felajánlásban részesülhet. A segítség a következőkre vehető igénybe:

  • tanéven belüli kirándulások, üzemlátogatások, iskolai programok, versenyek, előadások megszervezéséhez,
  • tanéven belüli, gyermekek számára szervezett kirándulások, erdei iskola megszervezéséhez,
  • pedagógusok egyéni vagy csoportos szupervíziójának támogatásához.
  • Nem jár a 12-es villamos

    Mától a teljes szakaszon nem közlekedik a 12-es villamos, helyette pótlóbuszok járnak.

    Kezdődik az írásbeli érettségi utolsó hete

    Ma délután 2-től két tantárgyból, latinból és héber nyelvből bizonyíthatják érettségüket a végzősök.

    Véradás a II. kerületben

    Ma 14.30 és 17.30 között lehet vért adni a Mammutban. Aki segíteni szeretne, ne felejtse otthon személyi igazolványát, lakcím- és tajkártyáját.

    Véradásra is lehetőség van a mai napon Fotó: Shutterstock

    A lelki elsősegély-szolgálatok világnapja

    1997-ben nyilvánította május 16-át világnappá a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége. A jeles nap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy a hétköznapi emberi kommunikáció már önmagában is konfliktus- és krízisoldó hatású. A 116-123 telefonszámon bárki ingyenesen, névtelenül kérhet segítséget.

    A fény világnapja

    Ma van a fény világnapja is. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia az életünkben.

    Első ajtós felszállás lesz hétköznapokon is!

    Mostantól az első ajtónál lehet felszállni és fel kell mutatni a jegyet vagy a bérletet a 194-es, a 194B és a 199-es buszokon. Akinek nincs jegye, a járművezetőnél vehet.

    Ma választhatják Orbán Viktort miniszterelnökké újra

    Ma teheti le kormányfői esküjét Orbán Viktor miniszterelnök. A parlament napirendi javaslata szerint az új kormányfőről 14.30-tól döntenek a képviselők. A miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata szükséges.

    Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás