RETRO RÁDIÓ

Nagy nehézségek árán lehet hagyományosan jegyet vagy bérletet venni Budapesten





10 kilométeres bicikliút után tudott csak BKK-automatából bérletet vásárolni gyermekének egyik olvasónk. Zoltán állítása szerint, múlt kedden kora reggel az egész kerületben lehetetlenség volt működő jegy- és bérletárusító pontot találni. Felkerekedtünk, és utánajártunk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.12.
bonyodalom

Bérlet híján könnyen rákényszerülhet az ember az automatás jegyvásárlásra. Előfordulhat, hogy – a jegyet, bérletet igazoló alkalmazást elérhetetlenné téve – lemerül a mobilunk, vagy az idősebb korosztály hagyománytisztelő képviselőjeként papíralapú jegyeket használunk. Ilyenkor azonnal elkezdünk keresgélni egy automatát vagy jegyárusítópontot. De vajon találunk-e? Olvasónk levele alapján végigjártuk a XX. kerület tömegközlekedési csomópontjait, hogy megtudjuk, tényleg ennyire nehéz-e beszerezni a szabályos közlekedéshez szükséges jegyet vagy bérletet.

Értékesítőpont is bezárt a környéken Fotó: Metropol

5 perc helyett 1 órán át keresgélt működő BKK-automatát

Alább olvasónk, Horváth Zoltán György műegyetemi mesteroktató levele, aki a főpolgármester által leszereltetett BKK-automaták hiánya miatt csaknem 10 kilométert kerekezett.

2022. április 6-án kora reggel - miként máskor is sokszor - biciklivel »kiugrottam« a házunktól kb. 300 méterre található XX. kerületi, Tátra téri piacnál levő automatához az egyik fiamnak BKK-bérletet venni. Egy hölgyet kivártam, akiről kiderült, hogy megszakadt a vásárlása. Aztán a fizetésnél nekem is megszakadt… Sebaj, biciklivel elugrom a kerület Városközpont megállójába a BKK-automatához: a képernyőn a kiírás, hogy »Üzemen kívül«. A közeli Baross utcai megállónál is biztos van automata, hiszen ott is legalább 10 busz megáll. Hát nincs. Sebaj, a 3-as villamos végállomásán a Gubacsi útnál biztos van automata. Hát nincs. Következett a Határ út és a Nagykőrösi út kereszteződése, ott már többször vettem jegyet-bérletet. Leszerelték az automatát - hűlt helye. Irány a Határ úti metrómegálló, Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja. A felszínen egyetlen automata sincs. A metróbejáratnál a korábbi jegypénztár megszüntetve, most sötét ablakos forgalmi iroda. Az aluljáróban mindössze kettő automata árválkodik, a megfelelő sorállással. Itt végül lett bérlet. Öt perc helyett egy óra időráfordítással, 600 méter biciklizés helyett mintegy 10 km-es biciklitúrával. A XX. kerület összes csomópontját bejártam, máshol bizonyosan nincs automata – tehát reggel az összes(!) kerületi automata működésképtelen volt” – írta olvasónk.

Pesterzsébet

Elsőként Pesterzsébet városközpontjában jártunk, ahol egyetlen automatát találtunk. Ezúttal nem volt „üzemen kívül”, azonban felmerült a kérdés, hogy ha ez az egy gép meghibásodik, hogy vesznek jegyet a központban a pesterzsébetiek.

Baross utca

A Baross utcai buszmegállóhoz érve elsőre mi sem találtuk meg az automatát. Némi keresgélés után ráleltünk: ki tudja, miért, alaposan elrejtve, fordítva szerelték fel.

Baross utcai megállónál még volt automata Fotó: Metropol/NZ

Gubacsi út

Olvasónk állítása szerint a Határ úton végigtekerve nem talált jegyautomatát, még a 3-as villamos végállomásán, a Gubacsi út-Határ út találkozásánál sem. És valóban: csupán az út a legvégén, a metrómegállóban találtunk automatákat.

A Gubacsi úti villamosmegállóban már nem lehet jegyet és bérletet vásárolni Fotó: Metropol/NZ

Nagykőrösi út

Tovább haladva, sem a Gubacsi úti végállomáson, sem a 3-as villamos következő megállójában a Nagykőrösi út–Határ út találkozásánál nem volt automata. Korábban ugyan voltak, de ezeket spórolásra hivatkozva leszerelték.

A Nagykőrösi út–Határ út kereszteződésében leszerelték az automatákat Fotó: Metropol/NZ

Határ út

A Határ úti metrómegállóhoz érve szintén beigazolódott olvasónk állítása: a korábbi 4 jegyautomata helyett már csak 2 található a metróaluljáróban. A korábbi – mostanra bezárt – jegyiroda sötét ablakainál pedig már nem lehetett jegyet vásárolni.

Karácsonyék minden 6. jegyautomatát leszereltettek

Tavaly nyáron a főváros vezetése több csomóponti jegyárusító pontot is megszüntetett, a 364 budapesti jegyautomatából minden hatodikat leszereltette – pénzhiányra és a mobilos jegyeladásokra hivatkozva. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója akkor emlékeztetett arra, hogy még 2014-ben, a frissen üzembe állított 300 új automatának köszönhetően megszűntek a sorban állások, és 10 milliárd forinttal nőtt a jegyárbevétel. A vezérigazgató szerint pénzhiányra hivatkozni éppen ezért teljesen fölösleges volt.

Több leszerelt automatának megmaradt a talapzata Fotó: Metropol

Jegy- és bérletvásárlás alkalmazással

A BudapestGo applikációval történő jegyvásárláskor az applikációs regisztrációval léphetünk be Google-, Facebook- vagy Apple-fiókkal, amelyhez utána az alkalmazásban férhetünk hozzá. A metrónál a jegyet kódbeolvasással lehet érvényesíteni a bejáratnál található kis oszlopoknál. Ha bérletünk vagy napijegyünk van, válasszuk ki a metró ikont (jobbra fent), majd az animált ábrát mutassuk be a metróbejáratnál. Ellenőrzéskor a jegy és a bérlet részleteinél (jobb felső sarok) található kódot kell bemutatnunk. Buszon, első ajtós felszálláskor olvassuk le a telefonnal a jármű ajtajánál elhelyezett QR-kódot. Ezután a megjelenő animált ábrát mutassuk be a járművezetőnek.

A telefonunkról már egy kattintással válthatunk jegyet vagy bérletet Fotó: BKK

 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás