Indulhat a nyaralás, ezekre kell figyelned a koronavírus árnyékában





A koronavírus-járvány két évig beárnyékolta az utazás lehetőségét is, azonban idén nyáron már végre szabadabban tervezhetjük nyaralásunkat. A Covid még nem tűnt el teljesen, ezért a tervezett utazás során is érdemes betartani az óvintézkedéseket, illetve tájékozódni az adott ország beutazási feltételeiről, hogy jól teljen a nyaralás. Például Olaszország és Görögország a turisztikai csúcsszezonra enyhített beutazási feltételein.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.17.
nyaralás

Nyakunkon a jó idő és ezzel hamarosan elérkezik a nyaralási, utazási szezon. Bizonyára sokakat foglalkoztat az a kérdés: hol nyaraljunk 2022-ben? A hazai célpontok mellett bizonyára sokan vágynak külföldre, hiszen két évig a koronavírus-járvány miatt szinte hermetikusan el voltunk zárva a világ többi részétől. Persze a járvány még nem tűnt el teljesen, ezért ha külföldre tervezünk utazni, akkor érdemes tájékozódni a beutazási feltételekről.

Idén újra lehetőségünk van külföldi nyaralást szervezni – Fotó: Shutterstock

Nyaralás 2022

A Magyar Konzuli Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy bár több országban enyhülnek a járványügyi intézkedések, a koronavírus még nem múlt el teljesen, ezért továbbra is óvjuk egészségünket.

Nyaralás külföldön

A Magyar Konzuli Szolgálat oldalán mindig aktuálisan tájékozódhatunk a magyar állampolgárok beutazási feltételeiről és arról, hogy milyen koronavírus-oltást fogadnak el külföldön. Ha ezekre figyelünk, nem lehet gond a nyaraláson.

  • Ausztriai beutazás: 2022. február 22-től ismét a 3G-szabályok vannak érvényben, vagyis a tesztelt, oltott, felgyógyult követelményeknek kell megfelelni. Az országba utazás karanténköteles, kivéve, ha a beutazó rendelkezik a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, vagy oltási igazolással, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással. Ausztria nem fogadja el a Szputnyik V oltóanyagot.
  • Horvátországi beutazás: 2022. április 9-től az európai uniós polgárok szabadon, korlátozásmentesen beutazhatnak az ország területére.
  • Olaszországi beutazás: Csak érvényes digitális Covid-igazolással lehetséges, a magyar oltási igazolványt nem fogadják el. Olaszország koronavírus-helyzete miatt a Szputnyik V vagy kínai oltás esetén harmadik, unió által elfogadott oltásra van szükség, illetve elfogadnak gyógyultsági igazolást, PCR- vagy antigéntesztet is.
  • Albániai beutazás: Karantén- és tesztkötelezettség nélkül,védettségi igazolással, függetlenül az oltás típusától. Betegségen átesett igazolás is megfelel.
  • Görögországi beutazás: Uniós Covid-igazolással, felgyógyultsági igazolással, vagy PCR-, illetve antigénteszttel.
  • Szlovákiai beutazás: 2022. április 6-tól szabadon, korlátozások nélkül be lehet utazni az országba.
  • Portugáliai beutazás: EU-s Covid-igazolás szükséges. Szputnyik V vakcinát nem fogadnak el. EU-s Covid-igazolás hiányában negatív PCR- vagy antigénteszt felmutatásával lehetséges.
  • Szlovéniai bautazás: Korlátozások nélkül be lehet utazni az országba. Olaszország és Görögország enyhített néhány Covid–19-korlátozáson.
  • A koronavírus két évig beárnyékolt az utazási terveinket – Fotó: Shutterstock

    Nyaralás Európában

    Olaszország és Görögország is enyhített beutazási feltételein, tekintettel a nyaralási időszakra. Görögországban az egyetlen fennmaradt koronavírus elleni intézkedés az a maszkhordási kötelezettség repülőtéri érkezéseknél és a várakozási területeken, illetve a járatokon. Olaszország a koronavírus európai járványepicentruma volt 2020 februárjában. Továbbra is oltáshoz köti Olaszország a beutazás feltételét, azonban enyhülnek a szabályok például az éttermekre vonatkozólag. A maszk viselésére pedig a tömegközlekedési eszközökön és a mozikban kell odafigyelnünk.

    „Szükség volt rá. Több mint két évet vártunk” – mondta Claudio Civitelli, egy római lakos, aki egy bárban itta reggeli kávéját.

     





    Ezeket olvastad már?
    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

    Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

    Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

    Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás