Megrendítő! A poklok poklát élték meg a menekültek, mire kijutottak Ukrajnából

Drámai, felkavaró, néha szívmelengető történeteket osztottak meg munkatársainkkal az Ukrajnából érkező menekültek. A határon és budapesti pályaudvarokon beszélgettünk az elkeseredett ukrán és kárpátaljai magyar emberekkel.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.09.
háború

Miközben a szomszédos Ukrajnában továbbra is ropognak a fegyverek, menekültek százezrei érkeztek Magyarországra vagy vannak úton a határ felé. A magyarok példás összefogással és a kormány sokmilliárdos támogatásával segítik a bombázások elől menekülőket. Keddig 178 894 ember érkezett Ukrajnából Magyarországra. A katasztrófavédelem eddig 3252 embernek biztosított szállást, köztük 1780 gyermeknek. A magyar állam eddig közel 2 milliárd forintos támogatást nyújtott a humanitárius válság kezelésére, a kormány pedig 3 milliárd forint értékben támogatta az ott működő karitatív szervezeteket. A Híd Kárpátaljáért összefogás a 1357-es segélyszámon keresztül és a 11711711-22222222-es bankszámlaszám által már több mint 591 millió forinttal segítettek a magyarok. A háború elől menekülőknek szállást adók mentesülnek az idegenforgalmi adó alól, a segítő önkormányzatok pedig elszámolhatják a költségeiket.

Az ukrajnai háború elől március 7-én 3983 ember, köztük 1194 gyermek érkezett vonattal Budapestre. A pályaudvarokon segélyszervezetek, rendőrök és önkéntesek fogadják a menekülőket.

– Összeszorul az ember szíve, amikor látja, milyen állapotban érkeznek ide ezek az emberek. Adunk nekik meleg teát és egy kis harapnivalót, és olyan hálásak érte, hogy elsírják magukat – mondta elérzékenyülve az egyik helyi segítő.

A pályaudvarokon segélyszervezetek, rendőrök és önkéntesek fogadják a menekülőket – Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

Tünde a menekülés közben vesztette el a babáját

Kislányával és kisfiával kézen fogva, harmadik gyermekével a szíve alatt menekült Ukrajnából Magyarországra a háború elől Puskás Tünde, a boldog megmenekülés azonban tragédiába fordult. „Eleinte meg sem fordult a fejünkben, hogy rémálommá válik a családunk, országunk élete. Abban is biztosak voltunk a háború kitörése után, hogy minket itt nem érhet baj. De végül jobbnak láttuk menekülni” – kezdte szomorú történetüket Tünde. „Nem tudtuk, túléljük-e, hogy nem ér-e menekülés közben bennünket támadás. Igyekeztem erős maradni a gyerekek miatt, és folyamatosan bízni benne, hogy újra egyesül a család, és szeptemberben megszületik a meglepetésbabánk. Annyira boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy jön egy újabb angyal” – mesélte Tünde, aki gyerekeivel 4 órán keresztül gyalogolt, amíg megérkezett a határhoz, és megölelhette a férjét.

Puskás Tünde tragikus történetet osztott meg meneküléséről – Fotó: Bánkúti Sándor

A család boldogsága azonban nem tartott sokáig, az édesanya másnap reggel rosszul lett, erős alhasi fájdalmai voltak, tudta, hogy nagy a baj. „Meghalt a kisbabám. Nagyon fájt, bevittek itt Ófehértón a sürgősségire. A félelem, a stressz és a kimerültség megölte a 12 hetes kicsikémet, ki kellett venni, sosem tarthatom már a kezemben” – mesélte megtörten Tünde, aki azonban gyorsan azt is hozzátette: nem adják fel a reményt, hogy legyen harmadik gyermekük. Még ebben a nehéz helyzetben sem.

Sokan napokat gyalogolva, egy bőröndbe csomagolva hozzák magukkal az egész addigi életüket – Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

„Mi az igazi pokolban vagyunk” – levél egy ukrán mentőstől

Megrázó üzenetet kapott a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Az Ukrajnában segédkező kollégáik a mentésre tették fel az életüket – mind a férj, mind a feleség, akik a napokban üzentek nekik. Mindketten az ukrán állami mentőszolgálat speciális egységénél teljesítenek szolgálatot, de most csak az egyikük tud dolgozni, mert van egy kislányuk, akivel biztonságos helyre menekültek. Íme a levél, amit a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kapott tőlük: „Szia! Mi jól vagyunk ebben a pillanatban. Egyszerűen nem tudunk élni a régiónkban… Mi az igazi pokolban vagyunk, de harcolni fogunk az országunkért. Ha egyedül lennék és nem lenne itt a kislányom, akkor fegyvert fognék. De nem vagyok egyedül, a férjem pedig 6 napja dolgozik alvás és pihenés nélkül. Nekem itt kell lennem az óvóhelyen a könnycseppekkel az arcomon és a népem iránt érzett büszkeséggel a szívemben” – írja az ukrán anya.

A levélben elmondja, hogy a gyógyszertárak és a boltok többsége zárva van. Amelyik nyitva van, abban nincs áru: nincs kenyér, nincs tej, nincs tojás. „Néhány napon belül nem lesz mit ennünk. Ez most a legnagyobb problémánk. Valahogy át fogjuk vészelni ezt is, mert segítünk egymásnak. Most csak imádkozunk a gyermekeinkért, a katonáinkért és Ukrajnáért” – zárul a szívfacsaró levél.

A menekülők a háziállataikat is kimenekítik a háborúból – Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

Kutyájával együtt menekült a 12 éves kislány

A menekülők általában a házi kedvenceikkel együtt vágnak neki a nagy útnak. A befogadásukra átadott sátrakba, épületekbe kutyák, macskák és nyuszik is érkeznek. A segítők állatoknak szánt tápokkal várják az ijedt kiskedvenceket. A 12 éves Ljuba francia buldogja Konjak névre hallgat, de nem azért, mintha bárki is iszákos lenne a családban. A kutyus vicces nevéről azonban a kislány komolyra fordította a szót, és azt mondta, inkább látná a papáját a kocsmában, mint a harctéren.

A jeges Tiszán át menekülnek a férfiak Ukrajnából

A nőket, a gyerekeket és az időseket átengedik az ukrán határőrök, azonban minden katonaköteles korú férfit visszafordítanak. Ezért naponta többen is megpróbálnak a jeges Tiszán át menekülni, hogy ne kelljen háborúba menniük az oroszok ellen. A román határnál vannak olyan gázlók, amiken keresztül esélyes az átjutás. A hírek szerint a tehetősebbek meg tudják vásárolni a határőrök „jóindulatát”. Egy ukrán férfi szabadságának az ára 2-10 ezer dollár. „Naponta halásznak ki 5-10 embert a Tiszából, teljesen átfagyva, alig bírunk beléjük életet lehelni” – mesélte a Ripostnak a magyar felmenőkkel rendelkező orosz Cristina, aki segíteni jött a határra.

Aki átjutott Magyarországra, már biztonságban van – Fotó: Knap Zoltán (BORS)

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás