Műhavon készült a jeges futásra a magyar szuperló





Legendás versenyen szerzett két ezüstérmet Arktisz, az ötéves magyar csodaló, aki hóban sem hazudtolta meg önmagát. Az angol telivér edzője, Molnár Orsolya is nagyon büszke „tanítványára”.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.14.
csodaló

Újabb magyar csodaló öregbíti a hazai lovassport hírnevét. Arktisz, a dióspusztai ötéves angol telivér február közepén versenyzett Svájcban, egy nagy múltra visszatekintő nemzetközi versenyen. Ennek különlegessége, hogy egy tó jegén, hóban csapnak össze a lovak, 1700 méter magasan.

– Három versenyt rendeztek a Svájci-Alpokban, St. Moritzban, a város befagyott taván. Mi az első kettőre készültünk, s a másodikat épp Arktisz születésnapján, február 13-án rendezték – kezdte a Bors­nak Molnár Orsolya, a ló idomárja.

A telivér mindkét futamon második lett, de végig csatában volt a győzelemért. A ló szerencsére hamar megbarátkozott a hegyi, kevesebb oxigént tartalmazó levegővel. De, hogyan lehet felkészülni egy havas versenyre, különösen úgy, hogy itthon alig van hó és jég?

Arktisz (balra) felkészült a körülményekre, így nem okozott neki gondot a havas, jeges pálya Fotó: Bild swiss-image.ch/Andy Mettler

– Nem volt nehéz. Dunakeszin egy olyan szintetikus felületet hoztak létre az üzemeltetők, amely hasonlít a hóréteghez, szinte olyan, mint a műhó. Ezt géppel kezelik le, így Arktisz és a többi ló is kiválóan tud rajta gyakorolni – magyarázta az edző. Az edzésmunka nem volt másmilyen, mint versenyidőszakon kívül, igaz, a csődör munkáját egy fertőzés hátráltatta.

– Tavaly januárban egy légúti betegség támadta meg Arktiszt, amiből lézeres kezeléssel sikerült meggyógyítani. Eközben is tréningeztük, de futni a tavaszi hónapok helyett csak augusztus legvégén tudott először – mesélte Orsolya.

Arktisz pályafutása kezdetén, kétévesen már letette a névjegyét, amikor megnyert egy hazai versenyt. Egy évvel később pedig a rangos Alagi Díjat zsebelte be. Molnár Orsolya edzőként még legalább két évre tervez Arktisszal.

– A nagy álom, hogy megnyerjen egy külföldi tenyészversenyt. Ez nagy presztízs lenne a számára, és könnyebben válhatna belőle fedezőmén. De természetesen itthoni megmérettetésekre is készülni fogunk vele – hangsúlyozta az idomár, aki azt is elmondta, Arktisszal nagyon jól tud együtt dolgozni.

Ő egy nagyon ideális versenyló. Nemcsak terhelhető, de jó fej, kedves, és kellően vagány is – zárta Molnár Orsolya.

Molnár Orsolya (balra) álma, hogy egy külföldi tenyészversenyt nyerjen az ötéves ménnel

 





Ezeket olvastad már?
Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás