Visszaszámlálás: Már csak egy hónap van hátra a választásokig!





A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb történéseit, hogy mennyi idő van hátra a választásokig és hogy milyen fontos világnapot ünneplünk ma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.03.
X. kerület XIV. kerület ez lesz ma

Egy hónap és választunk!

Április 3-án tartják az országgyűlési választásokat és az országos népszavazást is. Egy hónap múlva dönthetjük el, hogy kik alkossák az új parlamentet, illetve népszavazáson dönthetünk a gyermekvédelmi kérdésekről is. A két voksoláson reggel 6 és este 7 óra között vehetünk részt, azok, akik 19 órakor még beállnak a sorba, leadhatják a szavazatukat. A 19 óra után érkezőknek érvénytelen lesz a szavazata. A választásra jogosultak már levélben megkapták az értesítőt, amiben benne van, hogy voksukat melyik szavazókörben adhatják le, aki nem kapta meg a levelet, a jegyzőtől kérhet újat.

Beborítékolva kell leadnunk a szavazatunkat MTI/Sóki Tamás

Így adhatjuk le voksunkat:

  • Az országgyűlési választáson és az országos népszavazáson minden 18. életévét betöltött állampolgár részt vehet
  • A szavazáshoz személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély szükséges
  • A választás egyfordulós
  • A magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok listára és egyéni jelöltre szavazhatnak, míg a határon túliak csak az országos listára voksolhatnak
  • A voksolás szavazófülkékben történik
  • Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt, két, egymást metsző vonallal lehet
  • Az elrontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja és újat ad ki
  • A szavazás végeztével a szavazólapot a kapott borítékba helyezve kell bedobni az urnába
  • Ezekről a kérdésekről döntünk a népszavazáson

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
  • Vadvilág világnapja!

    Az ENSZ 2013-ban nyilvánította március 3-át a vadon élő állatok világnapjává. Azóta ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékét. Mivel a vadvilág egészséges létét egyre több minden fenyegeti, a jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a világ vadon élő állatainak és növényeinek megvédésének fontosságára.

    Sok állatfajt veszélyeztet a kihalás Fotó: Zoo Bodapest

    Program a fővárosi állatkertben

    A vadon élő állatok világnapján a Fővárosi Állat- és Növénykert azokat a 18 év alatti fiatalokat, akik állatos vagy növényes arcfestéssel, maszkban vagy plüssel érkeznek, kedvezményes, 200 Ft/fő belépőjeggyel várja. A rendezvényen filmvetítés, állatbemutatók, látványetetések, ismeretterjesztő állomáspontos játékok hívják fel a fiatalok figyelmét az élővilág védelmére.

    Csütörtökön kezdődik az Utazás kiállítás

    Március 3–6. között tartják a 44. Utazás kiállítást a Hungexpón. Az idei kiállításon kiemelt szerepe lesz a turizmus újraindításának, hiszen a világjárvány lecsengésével újra lehetőség nyílt a hazai és a külföldi utak megszervezésére és az esetleges üzleti kapcsolatok kialakítására. A kiállításon a szakmai rendezvények mellett színes zenei előadások is lesznek. A rendezvény csak érvényes védettségi igazolvánnyal látogatható.

    Ma szabad torkoskodni!

    Március 3-a a torkos csütörtök napja, amit a hamvazószerdát követő napon tartanak, a nagyböjt egynapos felfüggesztésével. A hagyomány szerint ilyenkor ismét szabad volt húst fogyasztani, és ekkor készítették a zsíros ételeket és a fánkokat is. Bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás „kötelező” is volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása miatt is. Húsvétig ez volt az utolsó alkalom, amikor kiadósabban lehetett enni. Erre emlékezve étkezhetnek a mai napon számos étteremben féláron a vendégek.

    Torkos csütörtökön az éttermek is kedveskednek a vendégeknek MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

    Elérhetőek az időalapú jegyek!

    Március elejétől a BKK megújult applikációjában, a BudapestGO-ban már a 30 és a 90 perces jegyek is megvásárolhatóak. Többször is át lehet szállni az újfajta szelvénnyel amellett, hogy oda-vissza irányokba is használható. Az időalapú jegyekkel minden érvényességi időn belül elkezdett utazást be lehet fejezni Budapesten belül még akkor is, ha az tovább tart, mint 30 vagy 90 perc. Az alkalmazásban az időalapú jegyeket, a Jegyeim fülnél lehet megvásárolni.

    Már az időalapú jegyet is meg lehet venni az alkalmazásban Fotó: BKK

    Ma lenne 100 éves Hidegkuti Nándor

    Száz éve, 1922-ben ezen a napon született Hidegkuti Nándor labdarúgó, az Aranycsapat kiemelkedő csatára, becenevén az „Öreg”. 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben vb-ezüstérmes, az „évszázad mérkőzésén”, 1953. november 25-én mesterhármast szerzett Anglia ellen a Wembley Stadionban. Születésének 100. évfordulóján emlékkiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban.

    100 éve született az Aranycsapat kiemelkedő csatára MTI Fotó: Kovács Attila

     





    Ezeket olvastad már?
    Csupán 2 százalék esélyt adtak Máténak a túlélésre: az egész község összefogott a háromgyermekes édesapáért

    Csupán 2 százalék esélyt adtak Máténak a túlélésre: az egész község összefogott a háromgyermekes édesapáért

    Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

    Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

    Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja – Fotók!

    Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja – Fotók!

    „Cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra” – Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra

    „Cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra” – Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás