Süveges-Rudan: „A házasság nem működik - mármint magától!” Videó





Tizenötödik alkalommal rendezik meg nálunk is február 13-20. között a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.02.14.
Házasság Hete Süveges házaspár

A 2022-es házasság hete mottója: Maradjunk együtt! A terapeuták tapasztalata szerint a pandémiás időszak – a bizonytalanság, a rendhagyó élethelyzetek megviselték a párokat, ezért a házasság hetén a szervezők most a hangsúlyt a közös fejlődésre kívánják helyezni, ezzel is segítve az ingatag helyzetbe kerülő párokat, valamint biztatást és megerősítést adva azoknak is, akik összekovácsolódva kerültek ki ebből az időszakból. A korábbi évektől eltérően ezért idén nem egy házaspárt emelnek ki mint „Házasság Hete Arcai”, hanem a korábbi, már ismert párokkal „dolgoznak” együtt – így nyomon követhetjük, hogy kivel, mi történt. Az egyes programokon az érdeklődők személyesen is találkozhatnak velük –együtt vagy külön-külön.

Videóüzenet a magyar pároknak

„Nem feladni kell, hanem dolgozni a házasságon!„- ezt üzeni Gary Chapman a Házasság Hete rendezvénysorozat apropóján. Az öt szeretetnyelv „atyja” a magyar pároknak küldött videóüzenetében a házasságban való közös fejlődés fontosságát emelte ki. Chapman videóüzenete cikkünk végén megtekinthető.

Gary Chapman felhívásával teljes mértékben egyetértve csatlakozik a Házasság Hete rendezvénysorozathoz a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, amely február 17-én Egyensúly családban, munkában címmel konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémián. Az esemény megnyitó beszédét Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a rendezvény fővédnöke tartja. A moderátor az a Süveges Gergő rádiós műsorvezető lesz, aki feleségével, Süvegesné Rudan Margittal 2010-ben volt a Házasság Hete Arca.

Margit és Gergő úton az idei Házasság Hete találkozásokra - azzal a bizonyos piros szemüveggel Fotó: Süvegesék

Nem évtizedekben, hanem félórákban

”Idén megint útra kelünk. Izgatottak vagyunk, mert nagyon sok lelkesítő találkozás áll előttünk a Házasság hetén. Mindenütt szeretnénk elmondani, hogy a házasság nem működik - mármint magától. És azt is, hogy a házasságot nem évtizedekben mérjük - hanem félórákban„ – tudjuk meg Margittól és Gergőtől. Amikor arról érdeklődünk, mi történt velük az elmúlt 12 évben, a négy gyermekes házaspár csupa jó hírrel szolgál.

A Süveges család Fotó: Süvegesék

Buli van!

”Tizenkét év nagy idő. Ennyi idő alatt a kisgyerekes családból nagykamaszos család lettünk. Négy gyermekünk most 19 és 13 év között van, és egészen mások a kihívásaik, mint akkor voltak. 2010-ben volt olyan rendezvény, ahová az egyik gyerek betegsége miatt nem tudtunk elmenni… ma meg, ha este elmegyünk otthonról, a gyerekek felkiáltanak, hogy „buli van!„ - meséli Gergő, aki a Kossuth Rádióban dolgozik, portréműsorokat, magazinműsorokat és családi műsorokat szerkeszt és vezet, közben megjelent Apakulcs című könyve és előadásokkal, kiscsoportos tréningekkel egyre hatékonyabban tud segíteni az apáknak abban, hogy fejlődni tudjanak, jól kapcsolódjanak gyermekeikhez.

Süveges Gergő az Apakulccsal segít kapcsolódni Fotó: Harmat Kiadó

Apakulccsal kapcsolódhatunk

”Az Apakulccsal is a kapcsolódás alapelveit szeretném tudatosítani, a házasság hetén is az alapelvekre koncentrálunk„ – ígéri Gergő, akivel az Apakulcsról készített videónk a cikk végén látható.

Süvegesné Rudan Margit gyógypedagógus, és rátalált arra a területre, amelyen igazán sokat tud adni. Fejlesztési tanácsadóként szülőknek segít eligazodni, miközben dr. Csiky Miklóssal létrehozta, és szervezi a jelenleg egyetlen elérhető akkreditált ADHD-kurzust szakemberek és szülők számára.

A gyerekek ne távolítsanak el egymástól

Ha nem engedjük, hogy a gyerekek eltávolítsanak bennünket egymástól, az valójában a gyerekekkel is szorosabbá teszi a kapcsolatainkat”– vallja a feleség, aki férjével négy gyermeket nevel.

Ha nem engedjük, hogy a gyerekek eltávolítsanak bennünket egymástól, az valójában a gyerekekkel is szorosabbá teszi a kapcsolatainkat Fotó: Süvegesék

A Süveges házaspár közös feladatot is vállal: egyházi közösségeknek segítenek reflektálni a saját működésükre, illetve az NCD (Természetes Közösségfejlődés) eszközrendszerével támogatják az egészségesebbé válni akaró egyházi közösségeket. A Házasság Hetében évről évre számtalan helyre hívják őket előadásra, beszélgetésre. Az üzenetük világos: egyetlen házasság sem működik magától. Szívügyüknek érzik, hogy támogassák a párokat abban, hogy tudják egyre jobban működtetni a kapcsolatukat: „Nap mint nap megtapasztaljuk, hogy házasságban élni öröm, amiért nap mint nap kell és érdemes tenni”.

 

A Házasság Hete Arcai

Levente Péter és Döbrentey Ildikó, Csókay András és Altay Daniella, Süveges Gergő és Rudan Margit, Szabó Endre és Szabóné Nemesy Krisztina, Lackfi János és Bárdos Júlia, Mohay Tamás és Keresztes Ilona, Tomka János és Tomkáné Zsáry Anikó, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin, Madarász Isti és Kerekes Monika, Zámbori Soma és Fazekas Rita, Gorove László és Gorove Kriszta, Semsei Rudolf és Dobay Eszter, Pálúr János és felesége Kornélia

Bízd Rá Magad-nyereményjáték Pál Ferivel

A Házasság Hetéhez kapcsolódva február 20-án különleges párkapcsolat-gazdagító játékot indít a bizdramagad.hu portál „Élménytér – ahol együtt játszunk – párkapcsolati időutazás” címmel. A játék 1 hónapos időtartama alatt négy, a múltból a jövőbe mutató feladatsoron át „utazik” a pár, melyeket minden hét vasárnapján hirdetnek meg a szervezők e-mailben, zárt Facebook-csoportban és a bizdramagad.hu felületén. A játékba regisztráltak (https://bizdramagad.hu/) március 26-án 17 órától egy online (Facebookon és YouTube-on streamelt) zárórendezvényre kapnak meghívást, amelynek kiemelt előadója Pál Feri atya lesz.

Házasság Hete Budapesten

Programok a fenntartható szerelem témájától a szerelmesek miséjén át a páros vacsoraestig:

Szívembe írtalak Litera-túra - Helyszín: Káposztásmegyer Farkas-erdő, Időpont: 2022. 2. 12.–2022. 2. 20. Egész napos

Párka Valentin-nap! - Randizz a pároddal! - Helyszín: Budapest, Időpont: 2022. 2. 14. 19.00

Szerelmes este - Helyszín: Klauzál Ház, Időpont: 2022. 2. 14. 19.00

Szerelmesek miséje - Helyszín: Országúti Ferences Templom, Időpont: 2022. 2. 14. 19.00

Filmnézés és ezt követő beszélgetés: „Imával nyert csaták” - Helyszín: Budapest-Pestszentlőrinc Kossuth téri Református Egyházközség, XVIII. Kossuth tér 5., Időpont: 2022. 2. 15. 18.00

Tóth János előadása - Helyszín: Budapest-Pestszentlőrinc Kossuth téri Református Egyházközség, XVIII. Kossuth tér 5., Időpont: 2022. 2. 16. 18.00

Családakadémia előadás - Helyszín: Ady E. út - Kisfaludy u. saroképület, Időpont: 2022. 2. 16. 19.00–21.00

Előadás: Szarka Miklós „Hordozzunk terhet együtt..” - Helyszín: Budapest-Pestszentlőrinc Kossuth téri Református Egyházközség, XVIII. Kossuth tér 5., Időpont: 2022. 2. 17. 18.00

Fenntartható szerelem – a Mária Rádió kerekasztala a Víg Varjú étteremben - Helyszín: Víg Varjú étterem, Időpont: 2022. 2. 17. 18.00–20.15

Házaspár bizonyságtétele: Nagy Imre és felesége - Helyszín: Pestszentlőrinc Kossuth téri Református Egyházközség, XVIII. Kossuth tér 5., Időpont: 2022. 2. 18. 18.00

Műhely Könyvklub - Helyszín: Belvárosi Plébániatemplom altemploma, Időpont: 2022. 2. 18. 18.00

Házaspáros csendes délelőtt - Helyszín: Budapest-Pasaréti Református Egyházközség (1026, Torockó tér 1.), Időpont: 2022. 2. 19. 10.00

Családakadémia előadás - Helyszín: Ady E. út- Kisfaludy u. saroképület, Időpont: 2022. 2. 19. 16.00–18.00

Páros Vacsoraest Budapesten - Helyszín: János étterem, Időpont: 2022. 2. 19. 17.00

Az egyes programokról részletek és regisztráció:

Házasság Hete központi programok – Regisztráció nélkül

Kapcsolódás. Újra és újra… Előadó: dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta.

Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán.

Maradjunk együtt! Akkor is, ha…? Előadók: dr. Gorove László és Kriszta párkapcsolati szakértők.

Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán.

Résztvevők: Lackfi János költő, író, műfordító és felesége Bárdos Júlia; Pindroch Csaba színművész és felesége, Verebes Linda; Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és felesége, Valkay Anna. Moderátor: Mohay Bence sportriporter.

Élő közvetítés az ELTE ÁJK Aula Magnából a Házasság hete Facebook-oldalán.

„Egyensúly családban, munkában” konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében.

Élő közvetítés a Három Királyfi, Három Királylány weboldalán és Facebook-oldalán.

Együtt akarunk maradni! - Ifjú házasok vallomása a hűségről, elköteleződésről sok zenével, a KÖZEL zenekar szolgálatával.

Online műsor az Evangélikus Női Misszió YouTube-csatornáján.

Előadók: Kovács Károly pszichológus, családterapeuta és felesége, Kovácsné Ember Katalin mentálhigiénikus.

Online előadás a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség YouTube-csatornáján.

Február 20., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök.





Ezeket olvastad már?
Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás