Így tarolt a koronavírus-fertőzés egy szigethalmi idősek otthonában





Jól dolgozott a vakcina, ezért szinte tünetmentesen vészelték át a koronavírus-fertőzést a Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézmény lakói. Az otthonban karácsony előtt terjedt el a fertőzés, az idősek fele átesett rajta, ma már azt mesélik, hogy szerencsére használt a három oltás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.12.
gyógyulás

Az intézményben a 82 ápolt közül 80 idős kapott legalább két védőoltást, közülük 72-en már megkapták a harmadikat is. 44 bentlakó fertőződött meg a vírussal, és sajnos egy 90 év fölötti idős elhunyt, az ő szervezete már nem volt képes leküzdeni a vírusfertőzést. Neki több komoly alapbetegsége is volt. A többiek viszont csodával határos módon vészelték át a betegséget, és szövődmények sem mutatkoztak. Pedig legtöbbjük már bőven 80 év feletti. Voltak olyan idősek, akiknél erősebb tünetek jelentkeztek, őket pár napig kórházban ápolták, de közülük sem került lélegeztetőgépre senki, azóta is köszönik, jól vannak. Ez is tökéletes példája annak, hogy az oltás nemhogy életeket ment, de még ilyen idős emberek is kisebb lázzal és köhögéssel megússzák a fertőzést.

A két idős néni szinte tünetmentesen átvészelte a koronavírus-fertőzést Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Ellátogattunk az idősek otthonába, ahol az elmúlt hetekben 369 tesztet végeztek

Amint beléptünk a létesítménybe, egyből megmérték a hőmérsékletünket és fertőtlenítették a kezünket.

„Az első három hullámot teljesen ki tudtuk védeni, egyetlenegy fertőző betegünk sem volt, de novemberben sajnos bekerült a koronavírus az otthonba, ami teljesen letaglózott” – mondta lapunknak az intézmény vezetője. „A 82-ből összesen 44-en kapták el a vírust, dolgozóink közül pedig 5 gondozónő és 2 takarító, akik egyből karanténba vonultak, összesen 369 tesztet végeztünk” – mesélte kérdésünkre.

Naponta tartanak tornát és csoportos foglalkozásokat a bentlakóknak Fotó: Metropol/Máté Krisztián

„Példás munkát végeznek a gondozók”

Az idősek otthona vezetője külön kiemelte lapunknak adott interjújában az intézményben dolgozó szaknővérek kemény és odaadó munkáját. „Óriási megterhelés volt ez az időszak a gondozóinknak. Túlórázniuk kellett, helyettesíteni, volt, hogy egy ápolónk 24 órás műszakot vállalt, hogy legyen elég ember az idősek mellett. Példás munkát végeznek” – mondta el a Metropolnak az igazgatónő.

Az intézmény vezetője és a gondozók minden kérdésünkre válaszoltak és körbevezettek minket az épületben Fotó: Metropol/Máté Krisztián

„Nekem ez az otthonom”

A bentlakók szívesen és kedvesen fogadták a látogatásunkat, viszont kérték, hogy nevüket ne közöljük. „Én nem kaptam el a vírust, valószínűleg azért, mert mind a három oltást megkaptam” – mesélte lapunknak egy idős néni. „Nekem pozitív lett a tesztem, de semmilyen tünetet nem éreztem, szembeszálltunk a vírussal. Az ápolónők tündérek itt, nagyon sokat segítenek. Nekem ez az otthonom” – mondta el egy bácsi. „Semmilyen tünetet nem éreztem. Az elszigeteltség sem volt rossz, mert a gondozók mindent megtették, hogy jól érezzük magunkat” – emlékezett vissza egy másik bentlakó. Beszéltünk olyan időssel is, aki kórházba került, de mindössze egy éjszaka bentlét után vissza is engedték.

Az idős úr otthonának vallja az intézményt Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Egy bentlakó hozzátartozója riasztó állapotokról írt, de az otthon cáfol

A levél beküldője igazán súlyos vádat fogalmazott meg az otthonnal szemben. Állítása szerint a Szigethalom Egyesített Népjóléti Intézményben, a mozgásképes időseket erős nyugtatókkal szedálták le a fertőzés terjedésének időszakában. A beküldött vádról megkérdeztük a vezetőt.

„A szedatívumok adása farmakológiai dolog, azt csak orvos rendelheti el és csak orvosi ellenőrzés mellett lehet adni a betegnek” – cáfolta meg az igazgatónő a vádakat, hozzátéve, hogy ezeket nekik mind dokumentálniuk kell és kötelező elküldeni az ellátottjogi képviselőnek. „De meg lehet nézni, hogy nálunk abszolút éberek és meglehetősen élénkek a lakók, valaki után úgy kell szaladgálni” – fűzte hozzá viccesen.

Ez az idős néni is megfertőződött a vírussal, de enyhe tünetekkel átvészelte Fotó: Metropol/Máté Krisztián

 





Ezeket olvastad már?
„Két élet munkája ment tönkre” – Renáta miskolci házát egyszerűen ellopták

„Két élet munkája ment tönkre” – Renáta miskolci házát egyszerűen ellopták

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

Nincsenek szavak: ez vezetett a két emberéletet követelő kamionbalesethez

Nincsenek szavak: ez vezetett a két emberéletet követelő kamionbalesethez

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás