„Ezt be kellene fejezni, amíg még nem késő” – többen is kiakadtak Márki-Zay Péter zsidózó kijelentése miatt





Dagad a botrány Márki-Zay Péter antiszemita megnyilvánulásai körül. Zsidó szervezetek is tiltakoznak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.13.
antiszemita megnyilvánulás

A hazai zsidó szervezetek és kulturális médiumok képviselői közül többen is Gyöngyösi Márton korábbi Jobbik elnökhelyettes zsidókat listázni kívánó parlamenti felszólalásával állították párhuzamba a baloldal kormányfőjelöltjének mondatait, egyesek szerint Márki-Zaynak „el kell tűnnie a közéletből”, mások úgy vélik, „ ezt itt és most be kellene fejezni, amíg még nem késő”

Óriási felháborodást keltett Márki-Zay Péter antiszemita kijelentése a zsidó szervezetek – és általában a jobb érzésű emberek – körében. A baloldal miniszterelnök-jelöltje Facebook-videójából kiderült, hogy számon tartja a zsidókat a jobboldalon. „a Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés” - hangzott el Márki-Zay Pétertől. Később ugyan az ATV-ben hozzátette: „szokjanak hozzá, hogy ezekről őszintén fogunk beszélni”, és azt mondta, nem hiszi, hogy ezzel ő felháborodást váltott volna ki. Ehhez képest a baloldali politikus mondatait felháborodottan és egy emberként ítélte el Szabó György, a MAZSÖK elnöke, Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára, Róna Tamás, a ZSIMA elnöke és Breuer Péter, a Heti TV tulajdonos-igazgatója.

Márki-Zay Péter számon tartja, hogy hány zsidó származású Fideszes politikus van (Fotó: Metropol/MK)

„A zsidóságot használja alantas politikai céljai eléréséhez!”

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) kuratóriumának elnöke a Pesti Srácoknak eljuttatott levelében felszólította Márki-Zay Pétert, hogy a zsidóságot ne használja alantas politikai céljai eléréséhez, majd feltette a kérdést: „Vajon eszébe jutott-e legfőbb szövetségeseinek egyike, a báránybőrbe bújt náci párt, azaz a Jobbik vezetője?”

„Márki-Zaynak el kell tűnnie a közéletből!”

Márki-Zay Péternek el kell tűnnie a közéletből”– mondta a Magyar Nemzetnek Breuer Péter, a Heti TV tulajdonos-igazgatója. - „Hódmezővásárhely polgármestere együtt politizál azokkal a jobbikosokkal, akik korábban arról beszéltek, hogy listázni kell a zsidó országgyűlési képviselőket és kormánytagokat, most pedig ő maga is bevallotta, hogy listája van azokról a fideszesekről, akik zsidó származásúak” – emlékeztetett Breuer. Szerinte a baloldal miniszterelnök-jelöltje mindenre alkalmatlan, és a mögötte álló pártok szegénységi bizonyítványa, hogy Márki-Zayt támogatják.

„Óhatatlanul a Jobbik eszközeihez nyúl vissza”

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára szerint, amikor az ellenzéki összefogás kormányfőjelöltje nyilvántartja, hogy ki zsidó és ki nem zsidó a kormánypárt körében, akkor óhatatlanul is a politikai barátainak az eszközeihez nyúl vissza. Szalai Kálmán a Hír TV-nek nyilatkozva úgy vélte, Márki-Zay kijelentése párhuzamban áll politikai szövetségese, a jobbikos Gyöngyösi Márton korábbi megjegyzésével, aki listázni akarta a zsidó származású politikusokat.

„Ezt be kellene fejezni, amíg még nem késő”

Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) elnöke a Metropolnak nyilatkozva azt mondta:

„Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje vasárnap esti évértékelő beszédében előhozakodott egy több mint félreérthető, alapvetően rendkívül veszélyes kijelentéssel. Kérem, hogy egyszer és mindenkorra hagyja békén a zsidóságot, mert egyre több és több sérülést okoz. Magam részéről rabbiként úgy gondolom, ezt itt és most be kellene fejezni, amíg még nem késő.”





Ezeket olvastad már?
Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

Súlyos baleset történt Újpesten, a mentők már a helyszínen

Súlyos baleset történt Újpesten, a mentők már a helyszínen

Na, még csak ez hiányzott: ekkor érkeznek a fagyosszentek, nem hiszed el, mit hoznak!

Na, még csak ez hiányzott: ekkor érkeznek a fagyosszentek, nem hiszed el, mit hoznak!

Menczer Tamás: Brüsszelben változás kell, hogy Európában béke legyen – videó

Menczer Tamás: Brüsszelben változás kell, hogy Európában béke legyen – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás