Újabb korrupció a Városházán, töredékáron adták el a Haggenmacher-villát! Az állam viszont megmentette





Alig egy hónap alatt mutyizta el a Fővárosi Önkormányzat Zugliget egyik legpatinásabb történelmi műemlékét, amelyet a közélet Istenszeme fogadóként vagy Haggenmacher-villaként ismer.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.27.
XII. kerület megmenekült

Már 16 éve is 1,5 milliárdot ért, de a főváros 508 millióért kótyavetyélte el

Karácsonyék nemcsak hogy lóhalálában adtak túl az ingatlanon, hanem csúnyán áron alul is. Az állam azonban elővásárlási jogával megakadályozta a kétes privatizációt. Így a villa funkciójáról a hegyvidékiek dönthetnek majd közösen.

A Normafához közeli villát, illetve a hozzá tartozó ősfás park és az azóta elmocsarasodott tó értékét, már csaknem két évtizede is 1,5 milliárd forintra becsültették fel Demszky Gáborék. Ezt a Magyar Nemzethez eljuttatott dokumentum is bizonyítja. Bár azóta romlott az ingatlan állaga, így is bőven egymilliárd fölött lehet a piaci értéke a környék négyzetméterárait, illetve azok emelkedését tekintve. Az ingatlanpanamákról elhíresült Városháza baloldali vezetői mégis nyomott áron, csupán 508 millió forintért értékesítették a páratlan területet. A főváros vevőjeként, egy magánember már karácsony előtt „két perccel” birtokba vehette volna áron alul vett tulajdonát, ha az állam nem lép közbe a budaiak érdekeit is szem előtt tartva.

A főváros töredékáron akarta privatizálni a történelmi jelentőségű épületet – Fotó: Metropol/VT

„Ez rossz privatizáció lett volna, ráadásul óriási felháborodást váltott ki a lakosság körében is. A több hektáros területnek köztulajdonban a helye, közcélokat kell szolgálnia és majd kitaláljuk együtt a budaiakkal és a XII. kerületi önkormányzattal, hogy milyen funkciót kapjon a felújítás előtt álló épület” – mondta Fürjes Balázs.

Fürjes Balázs megmentette az épületet azzal, hogy előterjesztést készített a kormány számára a felhasználásáról – Fotó: Facebook

Az állam él elővásárlási jogával, a budaiaké maradhat a villa

Mint arról a Metropol beszámolt, az eladás óriási felháborodást váltott ki a XII. kerületben élők között, akik petíció indításába fogtak, miközben Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár levélben emlékeztette Karácsony Gergelyt a Magyar Állam elővásárlási jogáról, és javaslatot nyújtott be a kormánynak azért, hogy érvényesítse elővásárlási jogát, ami meg is történt. Így az ingatlan köztulajdonban marad, és a műemléki felújítást követően csak közösségi célokra lehet hasznosítani, illetve később sem lehet üzleti alapon értékesíteni. Az Istenszeme fogadó közösségi hasznosításáról a budaiak és a XII Kerületi Önkormányzat, valamint a kormány közösen dönt.

Néhány éve már lakatlan a régi épület – Fotó: Facebook

Nem ez volt az első eset a Városháza tulajdonának elherdálására

A Városháza-botrányban érintett egyik hegyvidéki ingatlan eladása is hasonló módon, áron alul történt. Az Istenhegyi úti ingatlant szintén töredékáron, 256,5 millió forintért értékesítették, annak dacára, hogy kiemelkedően értékes volt a telek. Az Index szerint az új tulajdonos ráadásul néhány hónappal később már kétszázmillió forinttal többért eladásra kínálta a területet.

A műemlék és környezete történelmi jelentőségű

A villa építése előtt egy úgynevezett Istenszeme fogadó állt a telken, amelyben maga Kossuth Lajos bujkált, amíg le nem tartóztatták. A villa parkjában egy tengerszem – az Istenszeme forrás által táplált tavacska – is volt, de ez mára elmocsarasodott. A hatalmas és egykor gyönyörű parkot Haggenmacher Károly, a klasszicista villa volt tulajdonosa építtette – ebben az időben ültették a tó partjára a gesztenyefákat is.

Még a magyar történelem egyik, ha nem a legismertebb szereplője is itt bujkált korábban – Fotó: Metropol/VT

 





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás