RETRO RÁDIÓ

Így árusították ki Karácsonyék a budai hegyek legvarázslatosabb villáját





A Városháza újabb áldozata lehet a zugligeti kultikus Haggenmacher-villa. A Főváros Tulajdonosi Bizottsága tavaly novemberben döntött a műemlék értékesítésről, mára már bőven új tulajdonba került a ház és az erdős park is. Az eladás ellen petíció aláírásával tiltakoznak a budapestiek, az ingatlant az állam még megmentheti.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.24.
mutyi

A petíciót eddig 756-an írták alá azért, hogy megakadályozzák a főváros kótyavetyélését, ráadásul az új tulajdonosnak nincs jó híre, miután ismert, hogy a szomszédos Disznófő Fogadót is ő vette meg. Ezen a telken pedig azóta egy kapavágás sem történt. Az ezen az ingatlanon található régi épület csak pusztul, pedig egykor gyakori vendég volt ott Vörösmarty és Blaha Lujza is... A telken ugyanis nemcsak a hangulatos XX. századi Disznófő Fogadó épülete található, hanem egy forrás is. A helyiek félnek, hogy a most értékesített Haggenmacher-villa is erre a sorsra jut.

Az épület teljes pompájában Fotó: Metropol/VT

A Városháza egy hónap alatt le is bonyolított mindent

November 23-án a főváros nyilvános értékesítési pályázaton eladta az ingatlant 400 millió forintért az Energott AG nevű cégnek, és az adásvételi szerződést december 21-én, karácsony előtt nem sokkal alá is írták. Az Energott Pomázi Csaba távhőmágnás vállalkozása – számolt be róla a VálaszOnline híroldal.

Pomázi Csaba vállalkozásához került a villa Fotó: Metropol/VT

Az eladás jogszerűtlen volt?

A budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár levélben szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a vásárlás szabályos kereteit tartsa be. Azaz, hogy a magyar állam élhessen a törvény adta elővásárlási jogával. Fürjes Balázs ráadásul előterjesztést készített a kormány számára, a villaépület és az azt körülvevő hatalmas park közhasznú felhasználására.

„Ha a kormány elfogadja javaslatomat és állami tulajdonba kerül a műemlék ingatlan, akkor kezdeményezem, hogy a kerületi önkormányzattal közösen találjuk ki, hogyan keltsük új életre a jobb sorsra érdemes műemléket” – írta Facebook-bejegyzésében Fürjes Balázs.

Baloldali politikusok is felemelték a szavukat

A Kétfarkú Kutya Párt elnöke Kovács Gergely és Élő Norbert DK-s hegyvidéki képviselő is felemelte a szavát a műemlék megmentéséért. Úgy tűnik még a baloldalon belül is megosztó Karácsonyék figyelemre méltóan gyors és pazarló lépése.

A villa védelmében nem csak a Fidesz szólalt fel Fotó: Metropol/VT

Hosszú kalandos múltja van az épületnek

A zugligeti épület elődje és parkja történelmi fontossággal bír. Ezen a területen állt az egykori Istenszeme fogadó, amely az 1760-as években épült és gyakori vendége volt Kossuth Lajos. Olyannyira, hogy itt bujkált, majd 1837-ben itt is tartóztatták le, mint ellenzéki újságírót, tiltott cikkek szerkesztése és terjesztése miatt.

Hosszú és kalandos múltra tekint vissza a villa Fotó: Metropol/VT

A fogadó helyén épült a Haggenmacher-villa, amely a XX. század közepétől kezdve már a főváros tulajdonában állt, aktív közösségi életnek helyet adva.

Hosszas múlt után most megint új tulajdonoshoz került a Buda egyik kincse Fotó: Magyar Nemzet/2000. július/Arcanum Digitális Tudománytár

A Bivalyos Csárda is kiárusítás áldozata lett

A Metropol korábban beszámolt róla, hogy az 1930-as évek óta működő csárda épületét Óbuda baloldali önkormányzata a piaci árnál jóval alacsonyabban eladta. Lapunk értesülései szerint, többlakásos társasház épül a helyén.

Most a még öregebb, és hatalmas történelmi értékekkel rendelkező Haggenmacher-villa juthat erre a sorsra, amennyiben a budapestieknek vagy az államnak nem sikerül megmenteni.





Ezeket olvastad már?
Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás