Újabb eszement ötlet: Márki-Zay Péter eltörölné a minimálbért – Videó





Én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se – mindezt Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje mondta egy friss videóban.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2021.12.11.
Megdöbbentő mondatok

Gyurcsány jelöltjének a kijelentése abban az esetben, ha megvalósulna, hatalmas káoszt és fizetéscsökkenést okozna a magyar gazdaságban - írja az Origo. Ezzel szemben az Orbán-kormány nem megszüntette, hanem folyamatosan emelte a minimálbért a mögöttünk hagyott 11 évben. Jövőre már 200 ezer forint lesz a minimálbér, és ez rengeteg egyéb juttatás értékét is nagyban növeli.

Márki-Zay Péter, a baloldal listavezetője kijelentette: „Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se” . Legújabb ötlete alapjaiban verné szét a hazai fizetések és ellátások rendszerét. Ha Márki-Zay programja megvalósulna, akkor emberek százezrei kerülnének soha nem látott létbizonytalanságba.

Ezért okozna hatalmas káoszt a baloldal jelöltjének legújabb ötlete

Magyarországon 1989-ben vezették be a minimálbér intézményét, 1992 és 2011 között mértékét évente állapították meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. 2011. július 30-án a tanács megszűnt, az azt felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács már csak javaslattételi lehetőséggel bír. De ami igazán lényeges: éppen a legutóbbi három Fidesz-kormány alatt nőtt jelentősen a minimálbér. 2002 és 2010 között a baloldali kormányok alatt viszont alig nőtt.

A mindenkori év végére megállapított minimálbérösszeg kötelező érvényű a magyar gazdaság egészére nézve. Mértéke egy sor adó- és járulékfizetési kötelezettség alapegységét képezi, ehhez viszonyítják például a társas és egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségét. Mindezek mellett a minimálbérhez igazodnak a gyermekellátási és otthongondozási juttatások, valamint a táppénz is.

A minimálbéres szabályozás nélkül a cégek többsége jelentős fizetéscsökkentést hajtana végre, hiszen így sokkal nagyobb lenne a hasznuk. Márki-Zay pedig egyetlen szót sem szólt arról, hogyan szabályozná a gazdaság ezen területét, ha nem lenne minimálbér.

Jövőre 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer forint a garantált bérminimum

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án kompromisszumra jutott: a minimálbér tehát 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól. A legkisebb garantált béremeléseknek ráadásul számos pozitív hozadéka van, mert ezzel a különböző családtámogatások is emelkednek:

 

A diplomás gyed összege is megemelkedik (Fotó: Shutterstock)

  • a gyermekgondozási díjban (gyed) részesülők havonta akár bruttó 280 ezer forintot is kaphatnak,
  • a nagyszülői gyed ugyancsak bruttó 280 ezer forintra nő,
  • a diplomás gyed összege is megemelkedik, az alapképzésben résztvevők akár havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot is kaphatnak,
  • a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) összege nettó 180 ezer forintra emelkedik,
  • az álláskeresési járadék elérhető maximális összege is nő, bruttó 167 ezerről 200 ezer forintra.
  • Megugorhat a minimálbér vásárlóértéke

    Legfrissebb elemzői vélemények többnyire 5 százalék körüli inflációt várnak 2021-re. Ez tehát azt jelenti, hogy a minimálbérek vásárlóértéke átlagosan akár 15 százalékkal is magasabb lehet. A garantált bérminimum vásárlóereje jövőre több mint kétszer, 112 százalékkal nagyobb lesz a 2010-es kormányváltáshoz képest.

    Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő felidézte: a szakképzettséget igénylő munkakörökben kötelező legkisebb kereset, a garantált bérminimum vásárlóértéke a 2006-os bevezetésétől 2010-ig, tehát Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzása alatt mindössze 10 százalékkal nőtt, és az összeg alig volt magasabb a minimálbérnél.





    Ezeket olvastad már?
    Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

    Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

    Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt - rettenetes, amit az üzletben találtak

    Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt - rettenetes, amit az üzletben találtak

    Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

    Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

    Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

    Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás