Így ne kezdd kórházban az új évet! Jó tanácsok a tipikus szilveszteri balesetek elkerüléséhez

Ha szilveszter van, buli van: felfokozott hangulat, különleges, vidám pillanatokkal. Néhány dolgot azonban a saját érdekedben érdemes megfogadni. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Megosztás
Szerző: Metropol
2021.12.30. 20:30
biztonságos bulizás

Ismét egy nehéz évet hagytunk magunk mögött, és nincs abban semmi különös, ha az év utolsó napján egy kicsit kieresztjük a gőzt. Egy-két dologra azonban érdemes figyelni, hogy véletlenül se a kórházban indítsuk az új évet.

Bulizzunk mértékkel Fotó: Pixabay

 • Tartsd meg a mértéket az alkoholfogyasztásban! Nyilván te sem akarod az új évet gyomormosással indítani. Vedd figyelembe, ha túl kimerült vagy, egész nap nem ettél, esetleg gyógyszert vettél be a buli előtt – ilyenkor a szervezeted másképp reagál az alkoholra is.
 • Egy nagy buliban vagy szórakozóhelyen soha ne hagyd a poharad őrizetlenül! Könnyen lehet, hogy valaki belecsempész valamit az italodba. Ha valamiért mégis letetted valahol, inkább kérj egy új italt!
 • A legbiztonságosabb, ha szilveszterkor egyáltalán nem ülsz volán mögé. Ha buliba mész, utána inkább hívj taxit vagy sofőrsegélyt, ha házibuli volt, és van rá módod, inkább aludj a házigazdánál!
 • A szilveszteri bulit gyakran kíséri nagy lakomázás is. Ilyenkor ne az alapján együnk, amit a szemünk megkíván, hanem figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha jóllaktunk, akkor ne együnk többet!
 • Szokás az éjfélt hangos pezsgődurrogtatással ünnepelni. Fontos, hogy ilyenkor ne irányítsuk az üveget mások felé, illetve magunk felé sem, ha netán azt vizsgálgatnánk, miért nem jön ki a dugó!
 • Évről évre rengeteg balesetet okoz a települések főterén felállított karácsonyfák megmászása. Ezek a mutatványok azonban gyakran okoznak koponya- vagy gerincsérülést, illetve áramütést. Jobb, ha kihagyjuk!
 • A szilvesztereste az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök. Fontos, hogy csak legális árusítóhelyről vásároljunk ilyen eszközt. A használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be. Csak szabadban működtessük a tűzijátékot, és mindig tartsuk meg az indításkor a kellő távolságot, kézből sose működtessük! Ittasan vagy erős szélben ne használjuk, és sose irányítsuk emberek, gépkocsik vagy épületek felé!
 • A petárdázásról inkább mondjunk le! A zugárusoktól vett darabok könnyen felrobbanhatnak a kezünkben, és másoknak is komoly sérülést okozhatnak. Ráadásul a kutyusok és a cicák sem szeretik.
 • Ezeket olvastad már?
  Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

  Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

  A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

  A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

  Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

  Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

  Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

  Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

  Hírlevél feliratkozás

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik