Súlyos büntetés vár a Mikulásra, ha volán mögé ül

A rendőrség azt javasolja minden Télapónak, hogy maradjanak a rénszarvasszánnál, mert a bírság akár kétmillió forintra is rúghat.

Megosztás
Szerző: Metropol
2021.12.13. 17:00
mikulás

Elsőre meghökkentőnek tűnő, de nagyon is indokolt rendelkezést vezettek be az Egyesült Királyság útjain: akár ötezer fontos (bő kétmillió forintos) bírság is kiszabható azokra a sofőrökre, akik Mikulás-, krampusz-, rénszarvas- vagy bármilyen karácsonyi jelmezben ülnek volán mögé. Az intézkedés hátterében az a tény áll, hogy ezek a jelmezek nagyban megnehezítik a vezetést, vagy éppen megzavarják a többi sofőrt, ezáltal pedig fokozottan balesetveszélyesek – írja a Mirror.

Fotó: Shutterstock

Advent miatt elképesztő mértékben megugrik a karácsonyi témakört jelképező ruhák népszerűsége: a Manchester Evening News felmérése szerint 1280 százalékkal nőtt az elmúlt három hónapban a „karácsonyi jelmez” szópárra irányuló keresés az interneten. Sokaknak annyira a szívéhez nő ez a rendhagyó ruházat, hogy még autóban is abban ülnek, hogy az átöltözés ne rontsa a belépő varázsát.

Azonban elég a Mikulás vaskos csizmájára vagy az ördögi patákra gondolnunk, hogy megértsük, miért is jelent problémát, ha már a volán mögé is szerepben maradva ülünk be: a pedálok használata jócskán megnehezül ezekben a lábbelikben, amelyekben, keménységük miatt kisebb a mozgásterünk, a vastag talprész miatt pedig nem érezzük, mi van a lábunk alatt. Az álszakállak és fejdíszek a kilátást vagy a nyak mozgását korlátozhatják, így pedig csökken a sofőr látótere, de olyan jelmezek is vannak, amelyek a kézifék használatát nehezítik meg.

Ugyan arra vonatkozóan nincs pontos leírás, hogy a Mikulás-jelmez vezetés közben való viselete törvénybe ütközik-e, de a balesetveszélyessége miatt felelőtlen magatartásnak minősül, így pedig akár a horribilis ötezer fontos bírságot is ki lehet szabni a karácsonyi hangulatban lévő sofőrre. A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy ezek a csillogó vagy szokatlan öltözékek a többi sofőrt is megzavarják – a legtöbb ugyanis nincs felkészülve arra, hogy a Mikulás előzi ki az autópályán, vagy éppen maga a sátán sorol be mellé a lámpáknál. A pillanatnyi koncentrációzavar pedig kisebb koccanásokat, vagy akár súlyos baleseteket is okozhat, ezért a hatóság nyomatékosan kéri: a jelmezek maradjanak az autókon kívül.

Ezeket olvastad már?
Tanulmányi verseny valódi szakmaisággal

Tanulmányi verseny valódi szakmaisággal

Botránypolitikus: Baranyi Krisztina 3 „hadviselő” éve 9 pontban

Botránypolitikus: Baranyi Krisztina 3 „hadviselő” éve 9 pontban

Végre egy jó hír: újabb trolibuszok a fővárosban!

Végre egy jó hír: újabb trolibuszok a fővárosban!

82 milliárd forint osztalékot talicskáztak ki a Fővárosi Csatornázási Művekből

82 milliárd forint osztalékot talicskáztak ki a Fővárosi Csatornázási Művekből

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik