A legmenőbb karácsonyfadíszek környezettudatosan! Így készítheted el te is





Ma már központi kérdés, hogy környezettudatosan éljünk, az ünnepek alatt is. Jó hír, hogy már karácsonyfánkat is feldíszíthetjük hulladékmentesen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.23.
tippek

Egyszerű és nagyszerű, ez a só-liszt gyurma

Szinte korlátlan a felhasználható dekorációk száma, itt az ideje elkezdeni a kreatívkodást. Kezdhetjük akár az egyszerű, de nagyszerű só-liszt gyurma díszekkel. Ezek a díszek könnyen készíthetők, és a fán csodásan csillognak, még inkább megmelengetve a készítők szívét.

Hozzávalók:

20 dkg liszt

20 dkg apró szemű só

125 ml víz

1,5-2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

Keverjük el a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá az olajat és a vizet. Utána gyúrjuk jó alaposan össze a masszát és már kezdődhet is a formázás. A kész alkotások körülbelül 2-3 nap alatt száradnak ki a szobahőmérsékleten.

Jó játék a gyurmázás (Fotó: Pixabay)

Készítsünk díszeket természetes anyagokból

Tegyünk nagy sétákat, és gyűjtsük be ilyenkor a lehullott bogyókat, magokat, tobozokat. Ezeket fűzzük fel egy len- vagy kenderzsinórra, így önmagukban is látványos dekorációt kapunk.

A toboz isteni dísz lehet (Fotó: Időkép)

Jöhetnek a gyümölcsök, csonthéjasok

Kiváló fadíszek lehetnek a hagyományosan szárított almaszeletek, egész almák vagy szalmából, nádból és kukoricacsuhéból készült díszek is. Ezeket ráadásul mi magunk is kiszáríthatjuk, mint a narancsszeleteket, fahéjrudakat. Így még isteni illata is lesz fánknak. De festhetünk a gyermekünkkel néhány földimogyorót vagy héjas mandulát is, amit karácsony után el is majszolhatunk, a tökéletes hasznosítás érdekében.

Nem csak bejgli készülhet a dióból (Fotó: OLYMPUS DIGITAL CAMERA)

Jöhet a nagy kedvenc, a mézeskalács is

Hagyományos, ám annál finomabb és mutatósabb fadíszt készíthetünk mézeskalácsból, amit ha lenmaggal, dióval, mandulával, cukormázzal díszítünk, még a fán is remekül mutat.

Hozzávalók: -33 dkg liszt

-10 dkg porcukor

-1 ek. mézeskalács fűszerkeverék

-1 tk. szódabikarbóna

-10 dkg vaj

-1 dl méz

-1 tojás

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban. Majd adjuk hozzá az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Keverjük át és kézzel gyúrjuk egynemű tésztává. Nyújtsuk ki a tésztát jól kilisztezett deszkán kb. 1 cm-esre, majd szaggassunk tetszőleges formákat belőle egy kiszúróval. Végül sorakoztassuk a mézeskalácsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre 10-15 perc alatt, alul-felül sütéssel.

Látvány és íz harmóniája a mézeskalácsban (Fotó: Metropol/KB)

Jöhet a házi szaloncukor!

Jól mutat, az igazi az, ha magunk készítjük a szaloncukrunkat, de csomagolhatunk bele akár aszalt gyümölcsöt is, ésha elég bátrak vagyunk, megpróbálkozhatunk a zselés szaloncukor készítésével is.

Hozzávalók: -8 citrom

-4 teáskanál cukor

-1 kis tasakos gyümölcszselépor

-1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítése:

Facsarjuk ki a citromokat és az így kapott levet édesítsük a cukorral. Majd tegyük fel melegedni, és adjuk hozzá a zselatinport. Főzzük a masszát addig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Utána öntsük egy téglalap alakú formába, és hagyjuk megdermedni az elegyet. Végül szeleteljük fel, és egy villa segítségével mártogassuk őket a gőz fölött megolvasztott és kissé visszahűtött csokoládéba. Vigyázat, ha túl meleg a csoki, megolvad a zselé!

Finom lehet a saját készítésű szaloncukor is (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás