Ma már központi kérdés, hogy környezettudatosan éljünk, az ünnepek alatt is. Jó hír, hogy már karácsonyfánkat is feldíszíthetjük hulladékmentesen.
Szinte korlátlan a felhasználható dekorációk száma, itt az ideje elkezdeni a kreatívkodást. Kezdhetjük akár az egyszerű, de nagyszerű só-liszt gyurma díszekkel. Ezek a díszek könnyen készíthetők, és a fán csodásan csillognak, még inkább megmelengetve a készítők szívét.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg apró szemű só
125 ml víz
1,5-2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Keverjük el a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá az olajat és a vizet. Utána gyúrjuk jó alaposan össze a masszát és már kezdődhet is a formázás. A kész alkotások körülbelül 2-3 nap alatt száradnak ki a szobahőmérsékleten.
Tegyünk nagy sétákat, és gyűjtsük be ilyenkor a lehullott bogyókat, magokat, tobozokat. Ezeket fűzzük fel egy len- vagy kenderzsinórra, így önmagukban is látványos dekorációt kapunk.
Kiváló fadíszek lehetnek a hagyományosan szárított almaszeletek, egész almák vagy szalmából, nádból és kukoricacsuhéból készült díszek is. Ezeket ráadásul mi magunk is kiszáríthatjuk, mint a narancsszeleteket, fahéjrudakat. Így még isteni illata is lesz fánknak. De festhetünk a gyermekünkkel néhány földimogyorót vagy héjas mandulát is, amit karácsony után el is majszolhatunk, a tökéletes hasznosítás érdekében.
Hagyományos, ám annál finomabb és mutatósabb fadíszt készíthetünk mézeskalácsból, amit ha lenmaggal, dióval, mandulával, cukormázzal díszítünk, még a fán is remekül mutat.
Hozzávalók: -33 dkg liszt
-10 dkg porcukor
-1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
-1 tk. szódabikarbóna
-10 dkg vaj
-1 dl méz
-1 tojás
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban. Majd adjuk hozzá az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Keverjük át és kézzel gyúrjuk egynemű tésztává. Nyújtsuk ki a tésztát jól kilisztezett deszkán kb. 1 cm-esre, majd szaggassunk tetszőleges formákat belőle egy kiszúróval. Végül sorakoztassuk a mézeskalácsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre 10-15 perc alatt, alul-felül sütéssel.
Jöhet a házi szaloncukor!
Jól mutat, az igazi az, ha magunk készítjük a szaloncukrunkat, de csomagolhatunk bele akár aszalt gyümölcsöt is, ésha elég bátrak vagyunk, megpróbálkozhatunk a zselés szaloncukor készítésével is.
Hozzávalók: -8 citrom
-4 teáskanál cukor
-1 kis tasakos gyümölcszselépor
-1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítése:
Facsarjuk ki a citromokat és az így kapott levet édesítsük a cukorral. Majd tegyük fel melegedni, és adjuk hozzá a zselatinport. Főzzük a masszát addig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Utána öntsük egy téglalap alakú formába, és hagyjuk megdermedni az elegyet. Végül szeleteljük fel, és egy villa segítségével mártogassuk őket a gőz fölött megolvasztott és kissé visszahűtött csokoládéba. Vigyázat, ha túl meleg a csoki, megolvad a zselé!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre