Világhírű virtuóz dirigál a bécsi újévi koncerten





2022. január elsején is megrendezik a világ egyik leghíresebb hangversenyét, a Bécsi Filharmonikusok újévi műsorát. Ezúttal a világhírű zongorista, Daniel Barenboim vezényel majd, és hallható lesz például Josef Strauss és Carl Michael Ziehrer több műve is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.23.
bécsi újévi koncert

Az esemény a koronavírus-járvány miatt szigorú szabályok mellett, de végre újra nézők előtt zajlik majd. Jövő év elején is megrendezik a Bécsi Filharmonikusok elmaradhatatlan újévi koncertjét, ezúttal – a tavalyival ellentétben – nézők részvételével. A koncertre 2022. január 1-jén 11:15-kor kerül sor a Wiener Musikverein Aranytermében, Daniel Barenboim karmester vezényletével. A művész együttműködése a Bécsi Filharmonikusokkal még 1965-ben kezdődött, 2009 és 2014 után pedig ez lesz a harmadik alkalom, hogy a híres újévi koncertet vezeti. Daniel Barenboim napjaink egyik központi művészalakja, zongoristaként és karmesterként évtizedek óta aktív Európában és a világ más városaiban, de számos projekt kezdeményezőjeként is hozzájárult a nemzetközi zenei élet gazdagításához.

Az újévi koncerten Josef Strauss, Johann Strauss Jr., Josef Helmesberger Jr., Eduard Strauss és Karl Michael Ziehrer művei is felcsendülnek. A patinás műsort a világ kilencven országában közvetítik majd és nézők milliói követhetik a tévék képernyőjén is. A koronavírus miatt a koncerten a 2G-szabály lesz érvényben – vagyis csak oltottak és gyógyultak mehetnek be – és az FFP2-es maszk viselése is kötelező. A Bécsi Filharmonikusok szilveszteri és újévi koncertjeire egyébként olyan kelendőek a jegyek, hogy a tisztességes verseny érdekében sorsolják azokat. A jövő év végi koncertjegyekért 2022 februárjában lehet ringbe szállni.

A Bécsi Filharmonikusok zenészei a nemzetközi top zenekarok ligájában a legjobbak közé számítanak. Karmestereiket is a világklasszisok között tartják számon. Minden évben más karmestert hívnak meg erre az alkalomra: az elmúlt években vezényelt többek között Mariss Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Riccardo Muti (2018), Christian Thielemann (2019) és Andris Nelsons (2020) is. Ricardo Muti 2021-ben már hatodik alkalommal állt fel a karmesteri pultra. Most január elsején Daniel Barenboim vezényel.

Daniel Barenboim – © Nikolay Krusser

Az újévi koncert helyszíne a Musikverein, amely a zenebarátok számára a klasszikus zene bécsi központja. A Nagytermet Aranyteremként is ismerik. Nemcsak a világ egyik legszebb terme, az akusztikája is egyik legjobb a világon. Az újévi koncertre az ókori példaképet követő, historizáló stílusban megépített terem csodaszép virágdíszbe borul. Az oszlopok, a kariatídák, az oromzati domborművek azt sugallják, hogy ezen a helyen templomot emeltek a zenének.

Daniel Barenboim 1942-ben Buenos Airesben született, jövőre lesz 80 éves. Ő ma jelenleg a komolyzenei szcéna egyik legismertebb képviselője, zongoraművész és karmester. Bár jelenleg Berlinben él, de argentin, izraeli és spanyol állampolgár is, ráadásul 13 éve a Palesztin Nemzeti Hatóság útlevelének is birtokosa. Barenboim ötéves korában kezdett zongorázni tanulni, első nyilvános fellépése hétéves korában, 1950 augusztusában volt, Buenos Airesben. A család 1952-ben Izraelbe költözött.

1954-ben Salzburgban beíratták Igor Markevitch karmester iskolájába. Azon a nyáron – tizenkét évesen – már Wilhelm Furtwänglerrel is játszott, aki az azóta eltelt fél évszázad óta is hatással van Barenboim zenei karakterére. Furtwängler meghívta Barenboimot Berlinbe Beethoven első zongoraversenyének előadására, ám annyira közel volt még a holokauszt tragédiája, hogy családja kérésére nem vállalta a fellépést. 1955-ben Barenboim Nadia Boulangernél tanult zeneszerzést, Párizsban. Zongoristaként 1952-ben debütált Bécsben és Rómában, majd évek múltával a világ más nagyvárosaiban is. 1957-ben New Yorkban Leopold Stokowski vezényletével lépett fel. Ezt követően rendszeresen turnézott szerte a világban.

Repertoárjában a legkülönfélébb szerzők művei szerepelnek, a XVIII., a XIX., és a XX. századból egyaránt; Mozart, Beethoven, Liszt Ferenc, Gioachino Rossini, Luigi Nono, Pierre Boulez mellett pl. Alban Berg. 2006-os berlini koncertsorozatán Beethoven összes szonátáját eljátszotta. Gyakran a zongora mögül vezényli a zenekart. A bécsi filharmonikusokat eddig már kétszer is vezényelte újévi koncerten, 2009-ben és 2014-ben.

Bécsben az első újévi koncertet 1939-ben tartották, a pulpituson Clemens Krauss állt. Ez volt egyébként az egyetlen eset, amikor a koncertet nem január 1-jén, hanem december 31-én tartották.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás