RETRO RÁDIÓ

Nagy nap a mai: immár tizenegyedik alkalommal nyit az Advent Bazilika

Szeretetben, biztonságban – egy év kényszerszünet után idén újra megrendezik az Európa legjobb karácsonyi vására címet 2019-ben elnyerő Advent Bazilikát. Tizenkét méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, minőségi kézműves és gasztronómiai kiállítók várják az ünnepelni vágyó látogatókat, akik kiemelt Covid-intézkedések mellett, biztonságban adhatják át magukat az advent szeretetteljes hangulatának.Megosztás
Szerző:
2021.11.19. 07:46
V. kerület Ünnep

November 19-én, immár 11. alkalommal nyílik meg Budapest egyik legszebb ünnepi rendezvénysorozata, az Advent Bazilika. A 2019-ben Európa legjobb karácsonyi vására címet elnyert eseményt évek óta azzal az eltökélt szándékkal hozzák létre a szervezők, hogy az év végi rendezvénydömpingből kiemelkedve, a Szent István Bazilika előtti téren semmihez sem hasonlítható ünnepi atmoszférát teremtve, minőségi időtöltést és különleges gasztronómiai kínálatot nyújtsanak a látogatóknak.

Az Advent Bazilika tavaly, a koronavírus-járvány első hulláma idején csak rendhagyó módon, karácsonyfa-állítással és az online térbe költözve járulhatott hozzá az adventi hangulathoz, idén azonban korábbi népszerű programjaival, kiállítókkal, teljes pompájában fogadja az ünnepelni vágyókat. Annak érdekében azonban, hogy járványügyi szempontból a rizikó minimális legyen, a látogatók érdekében a rendezők számos, a törvényi előírásoknál szigorúbb intézkedést foganatosítottak.

Fotó: adventbazilika.hu

A vásár központi részébe – elzárva a megszokott belvárosi gyalogosforgalomtól – kapukon keresztül, védettségi igazolvány ellenőrzése után lehet belépni. Itt kap majd helyet a gyönyörűen feldíszített, 12 méter magas, monumentális karácsonyfa és a rendezvény különleges szelfipontja, ahol a vállalkozó kedvűek a 3D-vetítés szüneteiben egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára, hogy aztán fotót készítsenek, és posztolják a saját maguk által kreált, különleges alkotást. Itt várja továbbá a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

A rendezők a védett rész látogatóit szájmaszk viselésére kérik

A vásári sokadalom fellazítása érdekében, további kisebb vásári helyszíneket alakítottak ki, ahol a hely adottságai miatt nem gyűlhet össze kritikus tömeg. A házak külső oldalára a Fortepannal közösen megvalósított „Advent Anno” című fotókiállítás darabjait helyezik el, amelyet így mindenki megnézhet.

Fontos szempont volt a vásár megszervezésénél, hogy a környéken lakókat, ott dolgozókat, a templomba vallási okokból igyekvőket, illetve mindenkit, akinek útja a Bazilika környékére vezet, ne akadályozza mozgásában a kitelepülés – még akkor se kelljen visszafordulnia, ha nincs védettségi igazolványa.

Fotó: adventbazilika.hu

A rendezők természetesen itt is ügyelnek a biztonságos távolság betartására és kérik a maszkok viselését. Utóbbit a kiállítók számára kötelezővé tették, mint ahogy azt is, hogy az étel és ital pontokon kizárólag oltott munkatársak dolgozhatnak.

Az Advent Bazilika területén közel 100 hazai kiállító kap helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Utóbbiak a közkedvelt, kizárólag kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget is kínálnak. Így megtalálható lesz számos streetfood és barbeque fogás is, ahogyan a hazai csárda kultúra étkei is. Az ízek és illatok mellett kézműves kiállítók - népművészek, iparművészek, innovatív alkotók - is hozzájárulnak a vásár hangulatához egyedi, kézzel készített remekeikkel.

Hagyományihoz hűen, az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amely vásár teljes ideje alatt várja az adományokat. A szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte és díszített dekoratív mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát.

Fotó: adventbazilika.hu

A látogatók biztonsága érdekében hozott Covid-védekezés részeként tucatnyi helyen folyamatosan feltöltött fertőtlenítő állomás lesz elhelyezve, a helyszíni kommunikációs felületeken jól láthatóan és egyértelműen tájékoztatják a látogatókat a távolságtartás és a kézfertőtlenítés fontosságáról. Szintén a vírus elleni védekezést segíti, hogy a rendezvényen érintésmentes fizetés is lesz.

Az Advent Bazilika november 19-étől január 1-jéig várja az érdeklődőket Budapesten, a Szent István téren.

Ezeket olvastad már?
Az erdőkertesi szerelmespár tragédiája: csendesen, egymás kezét fogva haltak meg

Az erdőkertesi szerelmespár tragédiája: csendesen, egymás kezét fogva haltak meg

Íme az Ötöslottó nyerőszámai

Íme az Ötöslottó nyerőszámai

Ez a 82 éves fekete-fehér fotó a bizonyíték az időutazás létezésére

Ez a 82 éves fekete-fehér fotó a bizonyíték az időutazás létezésére

Kiderült, maffiabosszú dönthette porba a munkácsi turult

Kiderült, maffiabosszú dönthette porba a munkácsi turult

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás