RETRO RÁDIÓ

Jeles nap: ma ünnepeljük a magyar közoktatást





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb információit, hogy minek ünnepeljük ma a napját, és hogy milyen idővel indul a hét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.22.
hivatás

1991-ben a Pedagógusok Szakszervezetének kezdeményezésére, november 22-ét, a magyar közoktatás napjává nyilvánították. A PSZ a jeles napot azért hívta életre, hogy a hazai közoktatás helyzetét, gondjait bemutassa, valamint a szükséges országos és helyi döntések meghozatalát és a közös cselekvés kialakítását elősegítse. A meghirdetett akciónapokkal olyan döntések megszületését kívánták elősegíteni, amelyekben kifejeződik a nemzet gondoskodása saját jövőjéről, és amelyekben nem szorulnak háttérbe a szakmai szempontok, a tanulói, szülői és pedagógusérdekek.

Jövőre több pénzt vihetnek majd haza a pedagógusok is Fotó: Kiss Albert Tolnai Népújság

Iskolafelújítások és fizetésemelések

Az utóbbi, számos az oktatáshoz kapcsolódó fejlesztés történt. Iskolák születtek újjá kívül és belül. 2022-ben a tanárok 10 százalékos béremelésre számíthatnak, az egyházi, és civil fenntartású szociális intézmények dolgozói pedig 20 százalékos fizetésemelést kapnak 2022 január 1-től.

Változik a közlekedés két kerületben is

Delegáció miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Budán és Pesten is. A rendőrség kéri az autósokat, hogy ne a megszokott forgalmi rend szerint közlekedjenek az érintett kerületekben. Mutatjuk,milyen változások lesznek:

  • Tilos megállni:Ma 6-12 óra között a II. kerületben, a Ganz utca páros oldalán, a Fő utca és a Bem rakpart között.

  • Holnap 8 óráig az V. kerületben, a Petőfi Sándor utca mindkét oldalán a Ferenciek tere és a Haris köz között.

    Nem megy 10 fok fölé a hőmérséklet napközben

    Bár a téli napfordulótól még messze vagyunk, ettől függetlenül úgy néz ki, hogy az igazi téli idő előbb beköszönt, mint ahogy arra számítottunk, ugyanis mától már napközben is csak 9 fokot fognak mutatni a hőmérők. A reggel erősen párás, ködös lesz, ami sok helyen még délutánra sem fog feloszlani. Az ország minden táján és a fővárosban is megélénkülhet az északnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet éjszaka -1 és 4 fok körül alakulnak.

    Aki teheti, segítsen másoknak Fotó: Kelet-Magyarország

    Véradás lesz a VIII. kerületben

    A Magyar Vöröskereszt ma 12-18 óra között várja a véradókat a Corvin Plazába. A szervezet azt kéri a véradóktól, hogy vigyék magukkal tajkártyájukat, személyi igazolványukat (vagy valamely más fényképes igazolványt), lakcímkártyát, és ha van, akkor pedig a véradó igazolványát. Véradás előtt érdemes enni és inni is.

    Zsidó és izraeli filmeket nézhetünk több budapesti moziban is

    Ma kezdődik és egészen december 5-ig tart a jubileumi, 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. A vetítéseket a Művész moziban, Puskin moziban, illetve a Francia Intézetben élőben nézhetjük meg, de a Művész Távmozin keresztül online is vetíti az alkotásokat.

     





    Ezeket olvastad már?
    A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

    A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

    Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

    Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

    Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

    Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

    Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

    Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás