Néhány trükk, hogy az elsők között legyél a mai Black Friday-akcióknál





Indul a Black Friday-láz! Utánanéztük a „fekete péntek” történetének, és adunk néhány jó tanácsot azoknak, akik a korlátozott számú, legjobb ajánlatokra szeretnének lecsapni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.26.
Fekete péntek!

Ezen a héten tartják a Magyarországon és a világban a fekete pénteket, azaz a Black Friday-t, amikor a boltok az év legnagyobb kedvezményeivel várják a vásárlókat. Az ünnepek előtt a kereskedők és a vásárlók által legjobban várt időszak a Black Friday hete, és annak csúcspontja, a fekete péntek. Ilyenkor a boltok már előre kihelyezik a hatalmas leértékeléseket mutató táblákat. Magyarországon már alig találni olyan boltot vagy webáruházat, amelyik ilyenkor ne kínálna remek ajánlatokat.

Továbbra is az online vásárlás a népszerűbb

A tapasztalatok szerint a magyarok már bátrabban vásárolgatnak a plázákban is, azonban a többség az internetes vásárlást részesíti előnyben.

– A felmérések és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók interneten keresztül bonyolítják le a vásárlásaik jelentős részét – számolt be a Metropolnak dr. Aracsi Bernadett, a Deloitte magyarországi kiskereskedelmi és élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere. Az idei Deloitte-kutatás szerint azonban, a járványtól való félelem enyhülésével újra kicsit nagyobb teret hódított a hagyományos bolti vásárlás, egyre többen tértek vissza az üzletekbe. Magyarországon a tapasztalatok szerint 80–90 százalékban leginkább online vásárolnak.

Rengeteg leértékelt áru kapható fekete pénteken Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság

Eleinte gyászos nap volt a Black Friday

A fekete péntek a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, ez a nap néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási időszak kezdetét jelzi. A kifejezést eleinte negatív értelemben használták. 1965-ben a mindig csütörtökre eső hálaadást követő napnak a philadelphiai rendőrség adta a gyászos hangzású „fekete péntek” nevet. Ekkor indul meg ugyanis a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, tömött járdákkal és közlekedési káosszal járt. Az évtizedek folyamán a kifejezés elveszítette a negatív felhangját, és mind inkább kapcsolódott a karácsonyi ajándékvásárlást kísérő leértékelésekhez. Érdekes egybecsengés, hogy a kereskedők a könyvelésben hagyományosan fekete színnel jelölik meg a nyereséget, míg a piros színnel a veszteséget. Magyarországon 2014-ben jelentek meg az első Black Friday-akciók.

Érdemes telefonos alkalmazással vásárolni

János minden évben nagyon várja a Black Friday-akciókat, mivel a karácsonyi ajándékok nagy részét ilyenkor szerzi be. Most a Metropollal is megosztotta tanácsait.

– Vásárlásnál többnyire az online teret használom, mert szeretem elkerülni a nagy karácsonyi tumultust a plazákban – mondja az informatikusként dolgozó férfi. – Tudatosan vásárolok, tehát előre kinézem, mit akarok megvenni. Hogyha lemaradok róla, akkor legfeljebb megvásárolom máshol. Érdemesebb telefonos alkalmazást használni, mivel miközben a webes felületek a hirtelen túlterheltség miatt néha lefagynak, addig az alkalmazások gond nélkül működnek.

Van, aki a webes felületen, van, aki telefonos alkalmazással száll ringbe Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

Előre készülj fel a „vadászatra”

Róbert ugyancsak gyakorlott „Black Friday-vadász”. Szerinte a megvásárolni kívánt termékből érdemes több típust kinézni (tévét például több méretben), mert az előzetes hírlevelekből nem mindig derül ki, pontosan mi minden lesz akciós, és akkor hirtelen kell dönteni.

– Ha nem vagy elég gyors, lemaradsz a legjobb leértékelésekről, mert néha akár 200 darab mosógép is egy perc alatt elfogy. Az internetsebességtől ma már nem függ a siker, viszont a múltban gyakran előfordult, hogy a telefonos felületet kicsivel hamarabb élesítették, ezért azok csaphattak le a legjobb ajánlatokra, akik telefonról próbálkoztak – tanácsolta Róbert. – Hasznos, ha előre beállítod a címed, a fizetési módot, elmented a bankkártyád adatait, és innentől már csak kattintgatsz. Tovább növeli az esélyed, ha két különböző fiókba belépve, párhuzamosan próbálkozol.

Egy dologban azonban mind a két gyakorlott Black Friday-ozó egyetértett: a szerencse komoly szerepet játszik a slágertermékek megvásárlásakor.

 





Ezeket olvastad már?
Kétségbeesett kutatás zajlott egy erdőségben egy csaknem egy hete eltűnt autista kisgyerek miatt

Kétségbeesett kutatás zajlott egy erdőségben egy csaknem egy hete eltűnt autista kisgyerek miatt

"A tét az életünk, a tét a béke" - Salgótarjánban buzdított szavazásra a Fidesz politikusa

"A tét az életünk, a tét a béke" - Salgótarjánban buzdított szavazásra a Fidesz politikusa

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás