Kulisszatitkok a Vadászati Világkiállításról, ijesztő műbölénnyel hergelték a lovakat – Videó!





Árpád-kori lovasok vették birtokba a terepet a Hungexpo területén a Kincsem Parkban, ahol 75 ezer négyzetméteren várta látványosság és izgalom a vendégeket, így minket is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.07.
egyedülálló show

Kisgyerekkorom óta huszár akartam lenni, ahogyan sok más gyerek is. Csak én nem kinőttem, hanem megélem a vágyamat” – mesélte a Metropolnak Juhász Dénes, az „Egy a természettel” Vadászati Világkiállítás hagyományos lovas vadászati módok bemutatójának szakmai rendezője.

A lovas produkció már véget ért, de a lelátón még lelkesen tapsolt a tömeg. A szereplők éppen akkor lazítottak korhű jelmezükön, amikor lapunk megérkezett a zömök pusztai lovak „birodalmába”.

Pusztai lovak parádéja a Kincsem Parkban

Karacs 20 éves, és 3 éves kora óta van velem, most is vele vezetem a bemutatót” – magyarázta Dénes, aki korhű paszományos zubbonyt viselt. – „Kazahsztáni ló, kis termetű, szívós és jó idegrendszerű. Kimondottan könnyűfegyveres harcmodorra tenyésztették. Több ezer éves szelektáció előzi meg egy-egy ilyen lófajta kinevelését. Ezek a keleti típusú lovak honfoglaló őseinkkel együtt jöttek be, és még a XX. század elején, a tőlünk nyugatabbra levő seregeknek is ilyen lovakat vásároltak. Sosem tűnt el hazánkból ez a típus, a magyar lótenyésztés róluk volt híres

Dénes és hű társa Karacs (Fotó: Metropol)

Mégsem engedhetünk el 10–12 rókát a pályán

Mindenki a saját lovával vesz részt a bemutatón, a lovakat pedig mobilistállókban tartjuk itt, a Kincsem Parkban” – mondta Juhász Dénes. A lovas bemutató szakmai rendezője elárulta azt is, hogy hogyan tervezték meg a produkciót.

3D-s és mozgócélpontokkal színesítik a produkciót (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

„Szükségünk volt például mozgó vadakra. Elég nehéz lenne elengedni 10–12 rókát a pályán, ezért fantomállatokkal, 3D-s célpontokkal csináljuk a bemutatót. Ez a fajta látványosság a közönségnek nagyon tetszik. A tematikát illetően egy pusztai korral indulunk, agarász- és solymászbemutatóval. Azután egy Árpád-házi, majd egy vegyesházi kor következik, és egy törökvész korabeli résszel zárjuk, amikor már a fekete lőporos fegyverek is jelen voltak a vadászatban” – ismertette a rendező.

A hagyományos lóhátról való vadászatot mutatták be (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A műbölénytől rettegtek a lovak

„Minden elemét élveztük a munkának, ami egyébként nagyon nagy összhangot igényelt. Durván fél éve kezdtük el a felkészülést, de volt némi rutinunk, a csapat már régóta dolgozik együtt. A legnehezebb feladatok egyike volt megszoktatni a lovakkal a bölény kinézetű zsákot, amire szőrt húztunk. Ugyanis rettegtek ettől, hiszen egy lónak az az alapösztöne, hogyha valami hirtelen megmozdul a környezetében, akkor menekül” – emlékezett vissza a felkészülésre Juhász Dénes, aki minden Metropol-olvasónak azt üzeni, hogy üljön lóra, és kóstoljon bele a lovas élet szépségeibe.

 





Ezeket olvastad már?
Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás