„Csodaverdával” és Vespákkal hívták fel a figyelmet a szűrés fontosságára a belvárosban – Videó!

Egy nagyobb összefogás keretein belül idén októberben egy látványos motoros felvonulással igyekeztek felhívni a nők figyelmét a mellrák megelőzésének fontosságára.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.10.22. 18:30
V. kerület segítség

Rózsaszín „csodaverdával” hívják fel az egyetemisták a figyelmet a mammográfiai szűrés fontosságára. Idén októberben is többféle programot szerveznek a mellrák elleni küzdelem hónapja alkalmából. Az egyik ilyen esemény egy rendkívül látványos motoros felvonulás volt, ahol egy egyetemisták által készített rózsaszín, gázzal működő autó és sok-sok Vespa is megtekinthető volt az érdeklődők számára.

A mai napon került sor a Mellrákinfó Egyesület és a Vespa Club Budapest megrendezésében a különleges felvonulás, ahol 20–30 Vespa tett tiszteletkört a Széchenyi István téren, amelynek a felvezetője egy, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának másod- és harmadéves diákjai által 1 éven keresztül épített, gázzal működő rózsaszín „csodaverda” volt. Ezek után pedig bárki pózolhatott a rózsaszín különleges autóval.

Fotó: Dombóvári Tamás

Így jött a rózsaszín „csodaverda” ötlete

Az autót egy 5-6 fős csapat építgette az utóbbi egy évben, amelynek a tagjai Éles Levente, Tóth János, Búza Domonkos, Molnár Márton és Labutyin Máté voltak.

Fotó: Dombóvári Tamás

„A Pneumobil csapatok számára a szezon októberben kezdődik, ekkor tudjuk meg, hogy milyen feltételek mellett tudunk majd jövőre versenyezni. Az ezt követő hónapokban véglegesítjük a terveket, hogy január első hetében leadhassuk az autó dokumentációját, ez csak azért fontos, mert a dokumentációban jelent meg először rózsaszínben az autó” – mesélte Labutyin Máté, aki hangsúlyozta, hogy ekkor még nem tudták mihez kötni a színt.

Fotó: Dombóvári Tamás

„Január elején merült fel bennünk, ismerve, hogy az autón több hölgy is dolgozik, jó figyelemfelhívásnak éreztük, mert sok egyéb munkaterületen is, így a komoly motorsportban is gyakran 10–12 órás munkanapok vannak a 8 helyett, emellett pedig könnyedén megfeledkezhetnek a szűrővizsgálatról” – tette hozzá a fiú, aki egyébként tudta, hogy innentől már csak a megfelelő személyt kell megtalálni a munkára, így leltek Halom Borbálára.

Fotó: Metropol/Tamás Dombóvári
Fotó: Dombóvári Tamás

„A Borihoz való eljutás azonban kicsit kalandosabb volt, mert emlékeztem rá, hogy láttam #Pinkoktober-es plakátot, de nem rémlett, hogy kihez volt köthető. és végül a Google képtalálatai között az egyik kép alján fedeztem fel a Mellrákinfó Egyesület feliratát, és így lett meg a weboldal, majd Bori elérhetősége” – mesélte Máté az egész esemény megalkotásának és a rózsaszín kocsinak a történetét.

Fotó: Dombóvári Tamás

Azonnal orvoshoz kell fordulni

„A mellrákkal való szembesülés és a gyógyuláshoz vezető út emberfeletti” – hangsúlyozta Halom Bori, az egyesület vezetője.

„Ezért igyekszünk minél több fórumon a lehető legtöbb embert megszólítani. Kötelességünk vigyázni a testünkre, annak jelzéseire. és el kell járni az ingyenes mammográfiás szűrővizsgálatra 2 évente, főként a 45–65 év közötti hölgyeknek. Ha pedig bármi szokatlant észlelünk magunkon, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.”

Fotó: Dombóvári Tamás

A szűrések fontossága

Jelenleg Magyarországon évente körülbelül 8500 új mellrákos esetet diagnosztizálnak, és sajnos a késői felismerés miatt körülbelül 2500-an nem élik túl a megbetegedést. A súlyos végkimenetel azonban megelőzhető lenne, hiszen mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható, de még ezek ellenére is csak a nők 40–50 százaléka jár el a rendszeres szűrővizsgálatokra.

Több egyesület, köztük a Mellrákinfó Egyesület is ezt a számot szeretné évről évre növelni, ezért is szerveznek októberre egy nagy horderejű kampányt.

Ezeket olvastad már?
Tűz ütött ki egy kórházban, többen meghaltak

Tűz ütött ki egy kórházban, többen meghaltak

Káosz a fővárosban: baleset miatt nem közlekedik több villamos Budapesten

Káosz a fővárosban: baleset miatt nem közlekedik több villamos Budapesten

Sokkoló felismerés: kislány helyett egy felnőtt törpét vittek haza a gyermekotthonból

Sokkoló felismerés: kislány helyett egy felnőtt törpét vittek haza a gyermekotthonból

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás