RETRO RÁDIÓ

Rusvai Miklós: Még 2-3 járványhullámra számíthatunk





Meddig tart még a koronavírus-járvány? Hány hullám lesz még, és milyen erősségű? A válasz nem éppen megnyugtató, de az oltottaknak nincs okuk aggodalomra.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.09.18.
járványügyi jóslatok

Az amerikai Bloomberg hírportál tudományos szakértők segítségével próbálta megjósolni, hogy mikor lesz vége a járványnak. Sajnos, úgy tűnik, a járvány kisebb-nagyobb hullámokban évekig velünk marad. A Bors dr. Rusvai Miklós, járványtani professzor véleményét kérte ki a kérdésről. A szakember szerint nagyjából 3 évbe telik, mire Európa, Ázsia és Amerika lakossága átfertőződik, valamint mindenhol kialakul a megfelelő oltási protokoll, és elegen fel is veszik a vakcinákat. Ez utóbbi pedig azért is fontos, mert az átoltottak alacsony száma miatt jelennek meg az újabb és újabb mutációk. Ezek pedig kitanulhatják, hogyan kell áttörniük az szervezetünk, valamint a vakcinák által nyújtott védelmi vonalakat.

Kell-e félnünk a „szörnyvírustól”?

Rusvai Miklós szerint attól nem kell tartanunk, hogy olyan mutáció jön létre, ami teljesen rezisztens lesz a vakcinákra. Ahogy az eddig megjelent mutánsok esetében is, az oltás a súlyos megbetegedést meg fogja akadályozni. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint az influenza esetében: az alaptörzsek ellen oltunk, mégis véd az évente megjelenő új variánsok végzetes szövődményeitől.

Rusvai professzor szerint Magyarországon gyorsabban lecseng majd a járvány Fotó: Metropol/MG

Még több mint egy év, mire véget ér hazánkban a járvány

„A fejlett országokban, így Magyarországon is a 4. járványhullámnál tartunk, ezután még 2-3-ra számíthatunk, amik egyre enyhébbek lesznek, egyre kevesebb halálesettel – fejtette ki a professzor. – A jövő év végéig, de legkésőbb 2023-ig véget ér a koronavírus-járvány, ugyanis addigra immunizálódik át a hazai lakosság. A járvány vége eltérő időpontokban lesz földünk egyes pontjain. Világszinten, az alacsonyabb átoltottságú államok miatt 2024-re várhatjuk, hogy ne okozzon számottevő kárt a Covid. Rusvai professzor szerint teljesen nem fog eltűnni a koronavírus, pár évente vissza fog térni, de egy egyszerű náthavírussá fog szelídülni, ha szervezetünk már megszerezte az immunvédelmet ellene” – prognosztizálta Rusvai Miklós.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás