Kiderült! Ezért került alapítványi kézbe az utolsó magyar állami bortársaság - Fotók!





A Grand Tokaj Zrt. a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel fog együttműködni, hogy minél minőségibb oktatást, és borokat biztosíthassanak a jövőben.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.09.24.
Megújulás

A történelmi bortársaság több, mint 70 évig volt állami kézben. Évente körülbelül 5 millió palackot értékesítenek, és több száz kereskedőtől vásárolnak ehhez elképesztő mennyiségű szőlőt. A társaság ma már 38 országba exportálja termékeit. A Grand Tokaj Zrt. ezt követően versenypiaci alapon folytatja tevékenységét és oroszlánt részt fog vállalni az egyetem működésében.

50-70 ezer mázsa szőlőt dolgoznak fel évente Fotó: Tokaji Kereskedőház

A társaság új tulajdonosa az idei évben megalapított Tokaji borvidék felemelkedését és borkultúrájának fejlesztését is célul kitűző Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány.

A sárospataki székhelyű Tokaj-Hegyalja Egyetemmel induló közös munka megteremti a lehetőségét annak, hogy jól képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fiatal szakembereket is a társasághoz tudjunk vonzani”– fejtette ki Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem képzési szerkezete az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Campus alapjain jött létre. Mintegy 330 hallgatója összesen 15 alapképzést, mesterképzést, illetve felsőoktatási szakképzést nyújtó szakon folytatja vagy kezdi meg a jövőben tanulmányait. Az alapítvány tulajdonába került pincészet a több mint 300 éves, s 2002 óta az UNESCO Világörökség része címet is viselő történelmi Tokaji Borvidék legnagyobb borászata.

A tokaji borvidék legnagyobb és legjelentősebb társasága Fotó: Tokaji Kereskedőház

27 település polgármestereivel dolgozunk egy ösztöndíjrendszeren, a fiatalok motiválására. Két tokaji kereskedelmi és mezőgazdasági szakközépiskola 600 diákja tanul itt, ő nekik közvetlen csatornát akarunk biztosítani a továbbtanuláshoz, és a munkába álláshoz. A jövő évtől pedig a dijoni egyetemmel együttműködve, cserekapcsolatokat akarunk kiépíteni. Olyan neves professzorokat tudnánk ezáltal biztosítani a diákoknak, akik felértékelnék a tovább tanulók szemében az egyetemet„ - emelte ki Prof. dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért (THE) Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Prof. dr. Stumpf István Fotó: Metropol

Legjobb borok szakértők ajánlásával

A Grand Tokaj Zrt. vezetői, főborásza, és Stumpf István elárulta a Metropol számára, melyik a kedvenc boruk.

  • Goreczky Gergely: Én aszú párti vagyok. De alkalom és hangulat is kell hozzá, ritka pillanatok.
  • Szabó László a Zrt. Ügydöntő Felügyelőbizottságának elnöke: Nekem az a kedvenc borom, amit már sikerült eladnom.
  • Stumpf István: Öcsém a kisbirtokán szokott készíteni bort, nekem az áll legközelebb a szívemhez, ez a Kőporosi Cuvée.
  • Áts Károly főborász: Nekem van egy saját borászatom is, meg dolgozok is egy másiknak ezért nehéz a kérdés. De nekem az óvodában is Furmint volt a jelem, ezért legyen a Kővágó Furmint. Kezdőknek azonban a félszáraz muskotályt ajánlom, utána jöhet a többi.




  • Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás