RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk! Eddig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV-oltást





A Metropol összeszedte a nap történéseit, többek között, hogy milyen idővel indul a hét, illetve milyen ingyenes oltást kérhetnek a szülők gyerekeiknek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.13.
ez lesz ma

Ma még kérhetik a szülők gyermekeiknek a HPV elleni oltást

Máig kérhetik a szülők az ingyenes humán papillomavírus elleni védőoltást gyermekeiknek. A vakcinát minden 12. életévét betöltött, 7. osztályos fiú és lány megkaphatja. Az oltást az iskolaorvos adja majd be a regisztrált diákoknak. A teljes védettséghez két oltásra van szükség, amelyeket legalább fél, legfeljebb egy év különbséggel kell beadni. A 15 év feletti tanulókra három oltás vár. A HPV a leggyakoribb, szexuálisan terjedő betegség, amely a méhnyakrák fő okozója, és amit az emberek 85 százaléka elkap valamikor az élete során. A szervezet adott esetben 1–2 év alatt legyőzi a betegséget, viszont ha tartósan fennmarad, akkor rákos daganatokat okozhat. A betegség a férfiaknál és a nőknél is jelen van.

12 éves kortól kérhető a vakcina (Fotó: Shutterstock)

Így indul újra a közlekedés az Eucharisztikus Kongresszus után

Vasárnap Ferenc pápa Hősök téri miséjével véget ért az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az egyházi esemény miatt számos korlátozás volt érvényben, amelyeket most fokozatosan oldanak fel. Így újra lehet majd közlekedni tömegközlekedéssel, autóval és biciklivel is. Ma este 8 órától újra be lehet hajtani az Andrássy útra, a Kodály köröndre és az Oktogonra is, valamint este 6 órától engedélyezett a parkolás is ezeken a helyeken. Szintén este 6 órától az Állatkerti körúton a Gundel Károly úton és a Hermina úton újra megközelíthető a Hősök tere. Ismét járhatnak az autósok a Dózsa György úton a Podmaniczky utca és Damjanich utca között. Viszont holnap este nyolc óráig még lezárva marad a Hősök tere, illetve az oda vezető Kós Károly sétány. Újra járnak majd a tömegközlekedési járatok és a lezárt MOL Bubi bringatárolókat is lehet majd használni.

Távol-keleti kereskedőket ellenőriz a NAV

Mától péntekig a NAV munkatársai a távol-keleti árukat értékesítő kereskedőket, piacokat, bevásárlóközpontokat és éttermeket ellenőrzi Kelet-Budapesten. Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, a jövedéki termékeket, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

Marad a szeptemberi nyár

Napsütéses meleg idővel indul a hét, de vasárnaphoz képest több fátyol- és gomolyfelhő lesz az égen. A Dunántúlon és az északi megyékben magasabbra törhetnek a gomolyfelhők, és arra néhol zápor, egy-egy zivatar kialakulhat, de máshol sincs teljesen kizárva a csapadék. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 30 fok körül alakul, az elhúzódó nyárias időt a hét közepéig még kiélvezhetjük.





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás