Tapintható az izgalom: egyre többen várják a pápát a Hősök terén - Videó







Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2021.09.11.
készülődés

Van, aki csendben imádkozik, mások csapatosan érkeznek és nézelődnek. A Hősök terén tapintható a várakozás izgalma. A színpad már készen áll Ferenc pápa szentmiséjére, az idei Eucharisztikus Kongresszus záróbeszédére, amely vasárnap 11: 30-kor kezdődik.

A szervezők mintegy százezer emberre számítanak több mint 80 országból, a tervek szerint Ferenc pápa a téren és az Andrássy úton látogatja meg a környező szektorokat, hogy üdvözölje a híveket.

Több ezer rendőr dolgozik a biztonságon

A színpad dekorációjában elsősorban a liturgikus színek, az arany és fehér dominálnak. Kegytárgyakat is szállítottak a színpadra, köztük a 6 méteres tiroli keresztet, melyet gyalogosan hoztak át a Thököly úti templomból.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János az MTI-vel azt közölte, hogy több ezer rendőr dolgozik azon, hogy a pápa biztonsága garantált legyen. A TEK főigazgatója azt mondta: sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek nincs fenyegetettségre utaló információja.

Minden pápai út pontos forgatókönyv és protokoll szerint zajlik: az egyházi események előkészítésében a vatikáni ceremóniamesterek vettek részt, a helyszínek biztonságát a vatikáni csendőrség emberei is előzetesen felmérték, akik civilben teljesítenek szolgálatot. A pápai látogatások elmaradhatatlan kelléke a pápamobil, vagy bármilyen más nyitott és fehér színű jármű, mellyel az egyházfő a mise előtt vagy után a hívőket köszönti.

Ferenc pápa a második egyházfő, aki Budapestre látogat

Alitalia repülőgéppel és sajtókísérettel indul 34. külföldi útjára Ferenc pápa. Ahogyan minden külföldi utazása előtt teszi, Ferenc pápa péntek este a Vatikánból a római Santa Maria Maggiore-bazilikába ment imádkozni, ahol Szűz Mária oltalmát kérte látogatásához.

Matteo Bruni szentszéki szóvivő a látogatást felvezető sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy Ferenc pápa a második egyházfő, aki Budapestre és Szlovákiába utazik: elsőként II. János Pál pápa 1991 augusztusában, valamint 1996 szeptemberében járt Magyarországon, valamint 1990-ben még Csehszlovákiában, majd 1995-ben és 2003-ban Szlovákiában. A szóvivő párhuzamot vont a mostani és az 1991-es látogatás között, kiemelve, hogy a lengyel pápa akkor Czestochowa kegyhelyéről érkezett Magyarországra, Ferenc pápa pedig Budapestről megy tovább a szlovákiai Sasvár hasonló Szűz Mária-zarándokhelyére, ahonnan a történelem során a magyar pálosok kényszerültek átköltözni Czestochowába.

A delegáció reggel 6-kor indul

A delegáció korán, reggel hatkor indul, ami nem szokványos időpont a pápai utazások történetében. A pápát most is Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár, Paul Richard Gallagher érsek, vatikáni külügyminiszter, más bíborosok és püspökök, a pápa közeli munkatársai és segítői kísérik, közöttük személyes orvosa is.

 





Ezeket olvastad már?
10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás