Az eddigieknél alattomosabban fertőz a delta-variáns





Szlávik János azt is elmondta, hogy ha valaki megkapta a védőoltás szükséges mennyiségét, a negyedik hullámban elkerülheti a súlyos megbetegedést és a halált.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.31.
oltatlanok járványa

Az oltatlanok azonban nagy veszélyben vannak. Erről Szlávik János infektológus beszélt a TV2 Mokka című műsorában.

Egyre többen beszélnek arról, hogy a 4. hullám az oltatlanok hulláma lesz, vagyis őket fenyegeti elsősorban a koronavírus. Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy az oltás az egyedüli megoldás, a most kezdődő iskolai oktatás kapcsán pedig megnyugtatott mindenkit.

Szlávik János infektológus – Fotó: Markovics Gábor/Metropol

Mivel minden a legnagyobb rendben van, ugyanúgy kell elindítani az oktatást, mint a korábbi években” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa. A szakember arról is beszélt, hogy ha valaki most olyan országból érkezik haza, ahol már beindult a járvány, komoly esélye van annak, hogy behurcolja a vírust. Szlávik János a delta-variánssal kapcsolatban felhívta a figyelmet egy megdöbbentő adatra.

„A deltánál igazolták, hogy már két nappal az első tünetek megjelenése előtt fertőz, így akár tünetmentesen is meg lehet fertőzni másokat” – mondta az infektológus. Ráadásul a deltánál allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek, mint például orrfolyás vagy fejfájás, így könnyen összekeverhető a parlagfű-allergiával. Az oltott és az oltatlan emberekkel kapcsolatos megkülönböztetésről elmondta: Németországban ezt már komolyan tervezik.

Megkülönböztetné az infektológus az oltott védetteket és az oltatlanokat – Fotó: MTI

Nálunk is volt ilyen a védettségi igazolvánnyal kapcsolatosan. Ám az biztos, hogy ha valaki rendelkezik megfelelő szükséges mennyiségű védőoltással, nagyon kicsi az esély arra, hogy súlyos beteg legyen, vagy meghaljon” – mondta Szlávik János, aki szerint egyetlen megoldás kínálkozik a megfelelő védekezésre, ez pedig az oltás.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás