RETRO RÁDIÓ

Újraéled a lakásmaffia? Százezrekért szereznek meg 30 milliós lakásokat Budapesten

Hogy dolgozik a lakásmaffia? Pénzt ígérnek a közvetítőknek, ha segít megkötni a szerződést az idős egyedülállóval – derül ki a Ripost7 leleplező riportjából! Óbudán gyanús körülmények között hunytak el idősek, akikkel korábban eltartási szerződést kötöttek vagy lakottan megvették a lakásukat. A rendőrség is vizsgálódik.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.08.04. 05:20
III. kerület beépülés

Óriási lavinát indított el egy óbudai társasház liftjébe kikerült plakát, amely arra figyelmeztet, hogy a környéken már többen elhunytak, miután eltartási szerződést kötöttek vagy lakottan eladták a lakásukat. Az esetről a Ripost7 számolt be először. A plakátot kiragasztó Tilly László, az 5. számú Óbudai Lakásszövetkezet elnöke elmondta, hogy ő több ilyen esetről is tud az elmúlt évekből, ezért tartotta kötelességének, hogy figyelmeztesse a lakókat. A cikk megjelenése után életveszélyesen megfenyegették.

Az Óbudai 5. számú Lakásszövetkezet elnöke, Tilly László (Fotó: Ripost)

„Attól függ, hány éves a néni és milyen az ingatlan”

Óbudán olyan szórólapokkal is találkoztunk, amelyeket más társasházak postaládáiba dobtak be, és eltartási szerződést ajánlanak idős embereknek. A Ripost7 munkatársa egy kamu történettel hívta fel a megadott telefonszámot. Egy férfi jelentkezett, akinek az újságíró elmondta: egy Kerék utcai ismerősétől kapta a telefonszámot, mert hamarosan külföldre költözik, és aggódik a szomszéd néni miatt, akinek eddig ő segített.

„Szeretnék tájékozódni a lehetőségekről” – mondta munkatársunk. A férfi először az iránt érdeklődött, hogy a néni a saját tulajdonú ingatlanában lakik-e.

„Nekem nincs lakhatási problémám, nem akarok odaköltözni. A néni nyugodtan lakjon a lakásában, ameddig él. Ilyen megoldásban gondolkodok én” – igyekezett mindjárt megnyugtatni – „Többféle konstrukció van, kaphat egy összeget, és mint haszonélvező marad a lakásban, de havi életjáradékot is kaphat”.

Amikor az összegről kérdezték, azt válaszolta: megegyezés kérdése, attól függ, milyen idős a hölgy és milyen az ingatlan. Az újságíró azt állította, hogy körülbelül 30 millió forintot ér a lakás és a néni 87 éves. Erre felajánlotta, hogy adott esetben ápolót is tudnak biztosítani.

„Legyengülnek, betegek lesznek és akkor szükség lesz rá” – mondta tapasztaltan, majd személyes találkozóra hívta az általa civilnek nézett újságírót....

Személyesen is találkozott a Ripost kolléganője a lakásmaffia tagjával (Fotó: Ripost)

„Egy kis pénz mindenkinek jól jön”

Pár nap múlva a találkozón rögtön a lényegre tért.

„Akkor elmondom, mire vagyunk képesek, mert a barátnőmmel szeretnénk ezt a projektet megvalósítani, és hátha megfelel” – mondta.

„Nem nekem, hanem a néninek kell, hogy megfeleljen” – hűtötte le kollégánk.

„De ön ismeri a hölgyet, és lehet, hogy tud hatással lenni rá. Az egyösszegű helyett inkább havi fix összeget tudnánk fizetni. Ami egyösszegű, az a közvetítői jutalék, önnek” – kecsegtetett.

„Egy kis pénz mindenkinek jól jön” – tette hozzá, majd amikor tiltakoztunk, tovább erősködött:„Azt gondolom, hogy ez jár. Fogadja el! A hölgy maradhat a lakásában, lakásproblémánk nincs, de azért szeretnénk ingatlant, ilyen módon. Nem fogjuk őt zavarni egyáltalán”.

Ezt a hirdetést ragasztották ki a liftben (Fotó: Ripost)

„Nem ez az első, de nem is a sokadik”

Arra a kérdésre, milyen havi életjáradékot tudna biztosítani a 30 milliós ingatlanért, azt válaszolta:

100 ezer forintot tudnánk adni, közjegyzői szerződéssel. Ez úgy néz ki, hogy kötünk egy szerződést, a néni átruházza a lakását, és ő cserébe kap havi 100 ezer forintot, erről írunk közjegyzői papírt.

Megnyugtatásként hozzátette: a közjegyzői papír erősebb, mint az ügyvédi szerződés. Aztán visszatért a jutalék kérdésére:

„Mivel az érdekeinket képviseli, ne tegye ingyen. Ismeretlenként eltartási szerződést kötni sokkal nehezebb, mint ha egy ismerős győzi meg az idős hölgyet arról, hogy ez számára milyen nagyszerű lesz.”

Az én lakásom, ahol most lakom, ugyanígy lett. De nem ipari jelleggel csináljuk mi ezt, nekem ez bejött, gondoltam megpróbálunk még egyet. Nem ez lesz az első, de nem is a sokadik” – válaszolta diplomatikusan, amikor arról kérdeztük, mekkora gyakorlata van az ilyesmiben.

Azzal váltunk el, hogy beszélünk a hölggyel, és gondolkodunk rajta. Később még egyszer felhívtuk, megkérdeztük, mekkora közvetítői díjra gondolt. Azt válaszolta, félmillió forintra, amit Revoluton keresztül utalna, mert arra nem lát rá a NAV.

Itt kezdődtek a gyanús lakásszerződések (Fotó Ripost)

Valós piaci árról szó sincs: ez átverés!

Az életjáradéki szerződés lehet előnyös mindkét fél számára, pénzintézetek és az Országos Életjáradék Hivatal is kínál ilyen szolgáltatást. Ez azonban minden esetben az ingatlan hivatalos értékbecslésével kezdődik, majd annak eredménye alapján vállalják egy fix összeg és havi életjáradék fizetését. Az Országos Életjáradék Hivatal lakásért életjáradék programjában például a lakás forgalmi értéke alapján szerződéskötéskor egyszeri összeget folyósít, ami legalább 5 millió, legfeljebb 200 millió forint, és ezen felül életkor szerint sávosan határozza meg az életjáradékot, ami annál magasabb, minél idősebb a szerződő fél, de a legkisebb összeg is havi 135 ezer forint. Ilyenkor az idős ember jobb körülmények között élheti meg a nyugdíjas éveit, és még életében élvezheti az ingatlana értékét.

Fontos tehát, hogy nem az életjáradéki szerződéssel van a baj, hanem azzal, hogy ha nem elég körültekintően, megbízható partnerrel – akár egy régóta ismert rokonnal vagy pénzintézettel – kötik, hanem egy ismeretlennel, aki már az ingatlan ismerete nélkül tesz olyan ajánlatot, ami meg sem közelíti az ingatlan értékét, a tájékozatlan idős embert becsaphatja, és egy-kétszázezerért hozzájuthat több tízmilliós ingatlanhoz. Különösen, ha „ápolás” címén túladagolja a gyógyszert...

Ezeket olvastad már?
Szívmelengető: vendégek érkeztek a rákbeteg Dzsesszikához

Szívmelengető: vendégek érkeztek a rákbeteg Dzsesszikához

„Azt mondta, minden rendben lesz” – pincérnő fojtotta folyóba a szerelmes Csabát

„Azt mondta, minden rendben lesz” – pincérnő fojtotta folyóba a szerelmes Csabát

Óraátállítás: ekkor lehet az utolsó!

Óraátállítás: ekkor lehet az utolsó!

A Dunába vetette magát egy férfi az Erzsébet hídról

A Dunába vetette magát egy férfi az Erzsébet hídról

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás