Döbbenetes fordulat: szabadlábra helyezhetik Robert Kennedy gyilkosát

Kalifornia állam feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottsága támogatta pénteken, hogy elhagyhassa a börtönt Sirhan Sirhan, aki az 1968-as elnökválasztási kampányban megölte Robert F. Kennedy demokrata szenátort, az öt évvel korábban merényletben meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy öccsét.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.28.
merénylet

A fejlemény jelentős győzelem a most 77 éves Sirhan Sirhan számára, akit 1969-ben ítélték halálra a demokraták elnökjelöltségéért induló New York-i szenátor meggyilkolásáért, de még nem elegendő a szabadulásához.

Az elítélt szabadlábra helyezés iránti kérelmét eddig 15 alkalommal elutasító bizottság mostani döntése 90 napos felülvizsgálati időszak után Gavin Newsom kaliforniai kormányzó elé kerül, akinek jogában áll azt elutasítani vagy módosítani.

Robert F. Kennedy két fia pénteken Sirhan szabadulása mellett érvelt, az ügyészek pedig jelezték, hogy nem hoznak fel ellenérveket, sőt, részt sem vettek a pénteki meghallgatáson.

Douglas Kennedy, aki kisgyerek volt, amikor apját lelőtték, azt mondta, Sirhan megbánása könnyekig meghatotta, és szabadon kell engedni, ha nem jelent veszélyt másokra.

Fotó: AFP

George Gascon Los Angeles-i kerületi ügyész előzőleg úgy nyilatkozott, hogy, a döntést jobb meghagyni Kalifornia állam kegyelmi bizottságának, amely majd felméri, hogy Sirhan biztonsággal szabadlábra helyezhető-e.

Robert Kennedy a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa volt, amikor a 24 éves Sirhan 1968. június 6-án a Los Angeles-i Ambassador Hotelben lelőtte őt néhány perccel azután, hogy győzelmi beszédet mondott a kulcsfontosságú kaliforniai előválasztáson.

A palesztin születésű Sirhan családja 1956-ban települt át az Egyesült Államokba. Egykori vallomása szerint Kennedynek az 1967-es, hatnapos arab-izraeli háború során tett kijelentései miatt határozta el magát merényletre. Legutóbbi, 2016-os meghallgatásán azonban Sirhan sokadszorra azt vallotta, hogy nem emlékszik a gyilkosságra, csak az azt megelőző történéseket tudja felidézni.

Top hírekHírlevél-feliratkozás