RETRO RÁDIÓ

Koronavírus elleni védekezés: jóváhagyták az első DNS-alapú vakcinát

A szer hatékonysága a kutatások szerint 66 százalékos. A ZyCoV-D az első olyan oltás a világon, amelyet nem tűvel, hanem eldobható injektorral juttatnak a szervezetbe.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.08.22. 07:00
covid oltás

A DNS-alapú vakcina működési elve nagyban hasonlít az mRNS-vakcinákéhoz: megtanítja a szervezet immunrendszerét, hogy vegye fel a harcot a koronavírus ellen. Az indiai oltóanyag plazmidokat, vagyis apró DNS-gyűrűket használ. Ezek genetikai információt tartalmaznak, így jut be az oltóanyag a bőr rétegei közé.

DNS-alapú vakcinát korábban csak állatoknál engedélyeztek Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Egyesült Államokban jelenleg 160 DNS-alapú oltóanyagot tesztelnek, többet a rákos megbetegedések, harmadukat pedig a HIV-vírus megfékezésére használnák. A DNS-vakcinák hatalmas előnye az mRNS-el szemben, hogy míg utóbbi csak –70 Celsius fok körül, ez akár már –2 és 8 fok között is tárolható.

Az eddig kifejlesztett DNS-alapú vakcinák az állatokban igen, az emberekben azonban nem működtek megfelelő hatékonysággal: nem váltottak ki ugyanolyan mértékű immunválaszt. Ennek oka az, hogy az üzenetet szállító plazmidokat a sejtek magjába szükséges eljuttatni, ami az emberi sejteknél nehézkes, főleg a felnőtteknél. Az mRNS vakcináknak – ilyen a Pfizeré vagy a Modernáé – nem kell eljutniuk a sejtmagba ahhoz, hogy hatásosak legyenek.

A ZyCoV-D másik hátránya, hogy három adagot szükséges belőle beadni. A gyártó közlése szerint vizsgálják, hogy elegendő lehet-e a megfelelő védettség kialakításához, ha csak kettővel oltanak.

A terveik szerint évente 120 millió adagot gyártanak majd belőle.

Ezeket olvastad már?
Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Szívleállásban hunyt el egy 19 éves úszótanárnő

Szívleállásban hunyt el egy 19 éves úszótanárnő

5 centit nőtt a műtétek miatt a kómából felébredő fiú, aki most megszólalt

5 centit nőtt a műtétek miatt a kómából felébredő fiú, aki most megszólalt

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás