Miért érdemes napelemes rendszert telepíteni 2021-ben





Tényleg megéri a sokszor milliós telepítési költséget? Szinte lépten-nyomon lehet napelemmel felszerelt házakkal találkozni. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi okozhatja a napelemes rendszerek gombamód való elszaporodását – ennyire jó üzlet lenne? (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.06.
technológia

Tudtad, hogy a napenergia felhasználása nem a XXI. század vívmánya? Az emberek évezredek óta hasznosították a Nap erejét: tartósításra, fűtésre, sőt, sok kultúrában még a hadszíntéren is bevetették. Nem is csoda, hogy több ókori civilizáció is istenként tisztelte a Napot, hiszen a napsugárzás életadó vagy pusztító hatását mindenki személyesen is megtapasztalhatta.

Kép forrása: unsplash.com

Ma is számos oka lehet annak, hogy egyesek miért a napelemek mellett teszik le a voksukat, mely mögött állhat anyagi, környezetvédelmi vagy akár egyéb más indok is.

5+1 ok, miért érdemes napelemes rendszert telepíteni

1. Környezettudatosság

15 éve még épp csak pedzegetni kezdtük a „klímakatasztrófa” vagy a „globális felmelegedés” kifejezéseket, manapság azonban nap mint nap tapasztalhatjuk ennek hatásait. Elég csak az egyre szeszélyesebb időjárásra, a nagy aszályokra, vagy az évről-évre elhangzó „ez volt a legmelegebb év!” mondatra gondolni. A klímakutatók egyetértenek abban, hogy az átlaghőmérséklet emelkedéséhez nagyban hozzájárultak az ipari forradalom óta a légkörbe engedett nagy mennyiségű, üvegházhatású gázok, a fosszilis energiahordozók melléktermékei.

A napelemes rendszerek a fosszilis energiahordozókkal szemben tiszta, és megújuló alternatívát kínálnak, ezért manapság egyre elterjedtebbek, hiszen egyre többen szeretnének tisztább jövőt teremteni a gyermekeinek.

2. Költségcsökkentés

A környezettudatosság eszményét nem mindig lehet konkrét számokban mérni, azonban a napelemes rendszerek esetében más a helyzet. A legtöbb embernek, aki a napelemes rendszerek mellett dönt, nem titkolt célja, hogy a beruházás segítségével csökkentse a háztartása energiaszámláját.

Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás villanyszámlája 10-15 ezer forint, ezt máris nullára lehet redukálni a napelemes rendszer segítségével. Ha telepítésével egyidejűleg a ház fűtési rendszerét is teljesen korszerűsíted, és elektromos áramra váltasz, akkor a megtakarítás még nagyobb lehet.

A mai, modern napelemek még borongós időben, sőt akár télen is közel 100%-os hatékonysággal tudnak működni, így attól nem kell tartanod, hogy a háztartás áram nélkül marad. Általában a napelemes rendszereket túlméretezik, hogy biztosítva legyen a zavartalan energiaellátás, így megeshet az is, hogy egy több napon át tartó szép, tiszta idő alatt a háztartás többletenergiát termel. Ezt a többletenergiát a szolgáltatónak egy bizonyos mértékig kötelessége átvennie, így a napelemes rendszerek bevételt is termelhetnek a családnak!

3. Befektetés

Egy átlagos családi ház napelemekkel való felszerelése nem olcsó mulatság. A ház tájolásától és a napelemek fajtájától függően egy ilyen rendszer ára 1,5-2 millió forint között mozog, amelyhez viszonyítva az átlagos, havi 10-15 ezer forintos megtakarítás nem tűnik túl kecsegtetőnek. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy ez nem egy rövid-, hanem hosszútávú befektetés, aminek megtérülése évtizedekben mérhető!

Természetesen nem szabad, hogy itt megálljon a matek: egyfelől a megtakarítás mértékét a fentiekben említett módokon növelheted, másfelől a napelemes rendszerek magának az ingatlannak az értékét is jelentősen megnövelik. A korábbi évek adatai azt mutatják, hogy a napelemekkel felszerelt ingatlanok sokkal kelendőbbek hagyományos társaiknál. Vannak vevők, akik kifejezetten a napelemes házakat részesítik előnyben, illetve ha nem is elsősorban ilyen házakra vadásznak, akkor is vonzóbb lesz két, azonos árfekvésű ingatlan közül az, amelyiknek a villanyszámlája 0 forint. Sőt, bebizonyosodott, hogy az emberek hajlandóak akár egy kicsivel többet is fizetni egy napelemes házért, hiszen hosszútávón kevesebbet kell majd a fenntartásra költeni.

Legvégső esetben pedig – ha a vevőt ez egyáltalán nem érdekelné – jó, ha tudod, hogy a napelemes rendszer szétszerelhető, és áthelyezhető, vagyis magaddal viheted az új otthonodba is, ha elköltöznél.

4. Elérhető

A napelemes rendszerek térnyerése egy öngerjesztő folyamat: minél több van belőle, annál olcsóbb lesz, és annál többen vásárolnak ilyen rendszert. Ennek az az oka, hogy az eladásokból befolyó összeg nagy részét a gyártók a kutatás-fejlesztésre tudják fordítani, így évről-évre hatékonyabb, és olcsóbb napelemeket tudnak előállítani.

Míg a technológia hajnalán, az 1970-es években egy egységnyi energia előállítása 100 amerikai dollár, azaz közel 30 000 forint volt, addig mára már ennek töredékéért, 10-20 dollárcentért, azaz körülbelül 30 forintért lehet egy egységnyi elektromos áramot napenergia segítségével előállítani. Ennek köszönhetően a napelem manapság már nem az ultragazdagok rongyrázós ökohóbortja, hanem a társadalom szélesebb rétegei számára elérhető energiatermelési alternatíva.

5. Állami támogatás

Magyarország rendkívül jól áll az évi napsütötte órák tekintetében, amely az ország szinte minden pontján minimum 2000 óra/év körül mozog. Ennek fényében nem is csoda, hogy az elmúlt 10 évben jól láthatóan egyre nagyobb szerepet kapott a Nap ereje a magyar energiapiacon. Míg 2010-ben csupán 2 MW volt a Magyarországon található napenergia farmok csúcsteljesítménye, addig mára már ez a szám meghaladja az 1900 MW-ot.

2020 áprilisában volt olyan rövidebb időszak, amikor a napenergia fedezte a magyar villamosenergia-szükséglet több, mint 25%-át.

Ez 2 dolognak köszönhető:

  • Magyarország elkötelezett zöldpolitikájának, melynek keretében évről-évre egyre több napenergia farm épül Magyarországon.
  • A nagyfokú állami támogatásoknak. A CSOK, és egyéb vissza nem térítendő támogatásokat, vagy nagyon kedvező kamatozású hiteleket a háztartás energetikai korszerűsítésére is lehet fordítani. Ez nagy segítség mindenkinek, de különösen annak, aki már eddig is a napelemes rendszerek telepítésén gondolkodott, csak épp forrás hiányában ezt még nem tudta megtenni.
  • +1 Függetlenedés az energiaszolgáltatóktól

    Sokak számára nagyon fontos, hogy kicsit függetlenedni tudjanak a nagy energiaszolgáltatóktól. Az elmúlt időszakban tapasztalható szélsőséges időjárás, vagy akár a csehországi tornádó is rámutatott arra, hogy a társadalom mennyire ki van szolgáltatva az energiaszolgáltatóknak. Egy esetleges áramszünet de még egy pár perces áramkimaradás is hatalmas károkat tud okozni egy háztartásban, például lehetetlen lesz az online munkavégzés, vagy tanulás (ami a pandémia alatt mindennapossá vált), vagy leolvad a hűtő, fagyasztó, és rengeteg élelmiszer megy kárba.

    Aki saját maga termeli meg a szükséges energiát, azt ezek a veszélyek biztosan nem fogják fenyegetni, hiszen független lesz az elektromos hálózattól. Sokan ebben látják a jövőt. A világ egyértelműen a megújuló energiaforrások felé tendál, így aki még nem kényszerből teszi meg a váltást, annak helyzeti előnye lesz majd azokkal szemben, akik a jövőben már a fosszilis energiahordozók végessége miatt fognak belekényszerülni abba, hogy a háztartás energiaszükségletét napenergiával fedezze.

    A Nap erejének kihasználása tehát most is ugyanúgy megéri, és ugyanúgy létszükséglet, mint 1000-2000 évvel ezelőtt – csak a technológia fejlődött azóta. (X)





    Ezeket olvastad már?
    Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

    Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

    Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

    Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

    „Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

    „Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

    „Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

    „Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás