Meglepő bejelentés: így változik meg mostantól a koronavírus mutánsainak neve





Az operatív törzs ma egyedi időpontban, délután 14:30-kor tartotta meg sajtótájékoztatóját.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.08.
tájékoztatás

Az elmúlt 7 hónapban nem volt ilyen alacsony az aktív fertőzöttek száma. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 718 577 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 57 746 főre csökkent. 591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Ezért oltsák be magukat az emberek

Az őszi időszakban számítani kell a fertőzöttség esélyére, így akik még nem merítettek elég bátorságot, oltsák be magukat – nyilatkozta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Vakcinabőség van, bármelyiket választhatják az emberek ezek közül

Ma és holnap is érkezik Pfizer-oltás, csütörtökön pedig Janssen, pénteken Moderna – mondta el az országos tiszti főorvos.

A háziorvosokat megkérték, hogy segítsenek a még be nem oltottaknak

Müller Cecília megkérte háziorvos kollégáit, hogy a praxisukban, akik valamilyen okból még nem vették fel az oltásukat, azok számára nyújtsanak segítséget a regisztrációban és a tájékoztatásban.

Országos szinten alacsonyan stagnál a szennyvízben a koronavírus-koncentráció

Nem értük még el a tavaly nyári eredményeket, de alacsony a koncentráció szerencsére. Ahol pedig még magasabb az átlagnál, ott is csökkenő tendenciát mutatnak az eredmények – hangsúlyozta Müller Cecília.

Ezeken a helyeken volt a legtöbb új fertőzött

17%-ban Pest megye, 16%-ban Budapest lakosai voltak a regisztrált új fertőzöttek között legnagyobb arányban. Komárom-Esztergom megyében csökkent a legjobban az új fertőzöttek száma, valamint Baranyában – árulta el a tiszti főorvos.

Megváltozik a vírusvariánsok neve

Eddig az országok, ahol felfedezték őket, azok alapján nevezték el a variánsokat.

Innentől a görög abc szerint nevezik el a mutánsokat. A brit mutánssal kezdődik a lista, ő az Alpha nevet viseli innentől – jelentette be Müller Cecília.

Továbbra is kell mindkét oltás a vakcinákból

Már több újság is lehozta, valamint szakemberek is azt nyilatkozták, hogy akik átestek a koronavíruson, azok számára elegendő egy oltás. Müller Cecília azt mondta, tartják magukat az eddigi kétoltásos rendhez, kivéve a Janssen-vakcinánál, amely egydózisú.

Még nem tudni, kell-e harmadik oltás

Egyelőre nem tudni még, hogy kelleni fog-e harmadik oltás. Vannak olyan vakcinák már, mint a kullancsok elleni védőoltások, amelyek szintén háromdózisúak – válaszolta egy újságírói kérdésre Müller Cecília. Hozzátette: Amint közlésre kerül a tudományos álláspont erről, időben értesíteni fogunk mindenkit, és igazodni fog ehhez az oltási rend.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás