Vakcina-kisokos: ti kérdeztetek, mi válaszoltunk!





A kérdéseket hétfőnként és csütörtökönként a Metropol Facebook-oldalán teheted fel cikkünk alatt kommentben, és mi minden hétfőn, illetve csütörtökön itt, a metropol.hu-n frissülő cikkben, valamint a nyomtatott Metropol napilapban válaszolunk. Tabuk nélkül, minden a járványról!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.26.
kérdezz-felelek

Kérdéseid vannak a koronavírus-járványról? Tedd fel, és a Metropol megpróbálja megválaszolni őket! Utánanézünk, tájékozódunk egy szakértőnél és megírjuk! Lapunk új rovatában az olvasóink Facebook-oldalunkon keresztül írhatnak nekünk. Minden hétfő és csütörtök hajnalban kiteszünk egy posztot, ott kommentben felteheted a kérdéseidet. A következő csütörtöki, illetve hétfői lapszámunkban, valamint a www.metropol.hu oldalán is rendszeresen láthatod az aktuális válaszokat.

Ha kérdésed van, itt teheted fel kommentben!

Olvasóink kérdezték, mi válaszoltunk!

F. Judit: Lehetséges-e, hogy a Pfizer 2. oltása után másfél héttel nagyon levertté váltam, illetve a hátam egy részén kellemetlen, ekcémaszerű kiütések jelentek meg?

Metropol: Kedves Judit! Mindegyik engedélyezett vakcina beadása után felléphetnek pár napig tartó tünetek, esetenként több nappal később is. De ez normális, az immunrendszer válaszát jelzi a beadott oltóanyagra. Mindenki szervezete másképp reagál. Olyanok is vannak, akik semmilyen tünetet nem tapasztalnak, mégis védetté válnak, míg másokat az oltás is teljesen „leterít” – ők bizonyos értelemben szerencsésnek is tekinthetők, hiszen épp most szerzik meg a védettséget. Akit az oltás nagyon „kiüt”, az lehet, hogy nem élné túl magát a koronavírust, különösen a most fertőző súlyosabb brit mutációt. Így lehet, hogy pont az időben megkapott oltás menti meg az életét, mert ha találkozik az „igazi” koronavírussal, már felkészült lesz a szervezete. Ezzel együtt is, ha rövid időn belül nem múlnak el a kiütések, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával!

D. Eszter: A héten fogom megkapni az első oltásomat. Mikor számíthatok a vakcinaigazolvány megérkezésére?

M: Kedves Eszter! A vakcinaigazolványt már az első dózis beadása után központilag, automatikusan kiállítják, amely pár napon, de legkésőbb egy-két héten belül postai úton meg is fog érkezni.

U. J. Piri hosszú, rengeteg személyes egészségügyi részletet is tartalmazó kérdése a Szputnyik V-oltóanyaghoz kapcsolódik. Olvasónk az első dózis utáni enyhe tünetek után a második dózisnál erőteljes tüneteket tapasztalt, és a helyzet napról napra romlott. „A gondok a 6. nap után kezdődtek: hányinger, émelygés, teljes étvágytalanság, az ízérzés megváltozása /mindennek rossz ízét éreztem, némelynél fémes ízt, a darabos dolgok nem akartak lecsúszni! A 7–8. napon gyengeség, erőtlenség, felkelni nem igazán tudtam, hőemelkedés, erős verejtékezés.”

M: Kedves Piri! A védőoltás után felléphetnek tünetek, ez normális. Ritkábban – ami az adott személy egészségügyi állapotától is függ – felléphetnek komolyabb tünetek is, amelyek ha pár napon belül nem csillapodnak, akkor mindenképpen fel kell venni a háziorvossal a kapcsolatot! Tájékoztassa részletesen orvosát a tünetekről, és hogy melyik vakcinát kapta meg, ő tud megfelelő tanácsot adni.

T. Marika: Azt szeretném megkérdezni, hogy a védettségi igazolványon – és a QR-kóddal elérhető oltási nyilvántartási lapon – miért csak az első oltás dátuma szerepel? Az nem evidens, hogy a kártya tulajdonosa a 2. oltást is megkapta. A QR-kód arra szolgálna szerintem, hogy aki arra illetékes, megnézhesse, hogy megtörtént a 2. oltás is, vagy nem?

Metropol: Kedves Marika! A védettségi igazolvány kiállítása az első oltás után történik. Előfordul, hogy előbb érkezik meg az igazolvány, mint ahogy az adott személy a második oltását megkapja. Az ellenanyag-termelés már az első dózis után elkezdődik, ezért onnantól már védettnek tekinthető az illető. Ettől függetlenül a védettségi időtartam nem rövidül le. A Kormányinfón az hangzott el korábban, hogy a 4 milliomodik oltásnál lépnek igazán életbe a kártya jogosultságának előnyei, így a QR-kód gyakorlati szerepe is.

S. Károly: Megkaptam mindkét védőoltásom. Most már nyugodtabban kimozdulhatok otthonról?

M.: Kedves Károly! Azzal, hogy mindkét dózist megkapta a vakcinákból, magas fokú védelmet jelent, de nem százszázalékosat. A fertőzést továbbra is elkaphatja és másokat is fertőzhet, azonban ha elkapja a fertőzést, a védőoltás miatt nem lesz komoly lefolyása a betegségnek. Természetesen kimozdulhat otthonról, de a zsúfolt helyeket továbbra is érdemes kerülni, illetve minden esetben tegye ezt maszkban a járványügyi előírásoknak megfelelően.

K. Piroska! Különbséget fognak tenni bizonyos országok (például utazásnál) a vakcinákkal?

M.: Kedves Piroska! Valószínűsíthetően idővel a legtöbb ország minden vakcinát el fog fogadni. Hogy ez mikorra fog megtörténni, azt most még nehéz megjósolni. Az oltást magát viszont köthetik feltételekhez, ahogyan Ön is kérdezte például az utazásnál.

G. Gyula: A Pfizer-vakcina-használóknak kellhet egy 3. adag is az oltásból?

M.: Kedves Gyula! Pár nappal ezelőtt Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, előfordulhat, hogy szükség lehet egy 3. adagra a második adagtól számított 12 hónap során. Ez még csak feltételezés, mert még nincsenek biztos adatok arról, mennyire védenek hosszú távon az oltások a vírusvariánsok ellen. A Pfizer eddigi tesztjei során bizonyították, hogy az oltásuk 95 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus ellen, de még több adatra van szükségük ahhoz, hogy megtudják, hogy 6 hónappal az oltás után mennyire marad védett az ember. Az is elképzelhető, hogy mint az influenza ellen, úgy a koronavírus ellen is évente érdemes lesz oltatni magunkat a továbbfejlesztett oltásokkal a változó mutánsvírusok ellen.

B. Mária: Ezek kísérleti vakcinák?

M.: Kedves Mária! Nem, hanem a 200 éve ismert és használt technológiákat fordították – rengeteg pénz beleölésével – a szokásosnál gyorsabban a koronavírus leküzdésére, de ezek a vakcinák, ha gyorsabban is, de átmentek ugyanazokon a szigorú vizsgálati szakaszokon, mint a többi védőoltás. Bár a vírusok mindig változnak, ezért idővel az oltások összetételét is változtatni kell, az elmondható, hogy már több bejáratott és sikeres technika van. A vakcinák fajtái, mint a vektorvakcina, valamint az elölt vírussal rendelkező vagy tüskefehérjés mRNS-rendszer, mind-mind már más vírusok ellen hatékonyan felhasznált technológia, a változás most annyi, hogy az újfajta koronavírus ellen is ki kellett fejleszteni a megfelelő védelmet elhozó oltást a korábban bejáratott stratégiák alapján. A kérdésre pedig a konkrét válasz az, hogy a nálunk alkalmazott oltások nem kísérleti vakcinák, mindegyiket sok ezer emberen tesztelték, és a tesztelés összes fázisán sikeresen átmentek, mielőtt a lakossági oltást engedélyezték velük. Nemcsak a gyártó vizsgálta az egyes vakcinákat, hanem Magyarországra érkezésük után még az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) is engedélyeznie kellett ahhoz, hogy elkezdődhessen egy adott vakcinával való oltás.

L. András: Miért hal meg valaki akár az oltás megkapása után is?

M.: Kedves András! Az első oltás megkapása után is kell pár nap, hogy kialakuljon a szervezetben a védelem a vírus ellen, és a teljes védelem csak a második dózis után alakul ki. Ha valaki megkapja az első dózisát, és rögtön utána fertőződik meg, mielőtt még kialakulna az immunrendszer ellenállóképessége, akkor sajnos ritka esetben előfordulhat, hogy végzetes kimenetelű lehet a találkozás a koronavírussal – ugyanúgy, mintha nem kapta volna meg a vakcinát. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki, amíg nem kapja meg mind a két dózist, addig is tartsa be az egyéni védelmi intézkedéseket, mint a kézfertőtlenítés, szájmaszk, távolságtartás. Mindenki, aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert hosszú távon csak a vakcinákkal győzhetjük le a koronavírus-járványt.

K. Bendegúz: Nemrég megkaptam a Szputnyik V-oltást, és 4 napig fájt a karom utána, ez normális?

M.: Kedves Bendegúz! Az oltás után az egyik leggyakoribb „mellékhatás” az oltás helyén kialakuló enyhe fájdalom. Ez nem egészségtelen, pusztán a szervezet reakciója az ellenanyagra, valamint az oltásra. Az oltás helyén kialakulhat enyhe bőrpír is. Ha fájdalmat érez akár napokig is a vállában, az teljesen normális, minden szervezet másként reagál: van, akinek semmilyen fájdalomérzete nincsen az oltás után, és van, aki akár néhány napig is érezhet fájdalmat az oltás „helyén”. Az is előfordul – a Metropol egyik szerkesztője is így járt –, hogy valakit másfél napra leterít a Szputnyik V-oltás, aztán két nap múlva mintha „elfújták volna”, semmi mellékhatás, újra teljesen jól van az illető.

 





Ezeket olvastad már?
Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás