Bár még nincsen pontos dátum, már sokak elkezdték a készülődést a teraszok megnyitásához. Orbán Viktor múlt héten jelentette be, hogy 3,5 millió beoltott után elkezdődhet az újranyitás. A mostani adatok szerint várhatóan legkésőbb hétvégére már kinyithatnak a teraszok.
Most a legtöbb helyen zárt ajtók mögött készülődnek. Egyértelmű, hogy nehézkes az indulás, hiszen a szállítók nagy része sem tudja az őszi zárás előtti szintet hozni, ráadásul sok helyen a teraszok építéséhez engedélyre várnak és a kivitelezéshez munkaerőre. A vendéglátóhelyek többsége nem tervez áremelést. A Metropol megnézte, hogyan készül a szakma.
Nagyon nehéz, még mindig nem tudjuk, mikor lesz a nyitás – mondta Balassa Dávid, a Cafe Intenzo tulajdonosa, aki elmesélte, hogy igazán nehéz év van mögöttük, de kitartottak idáig, ami miatt nagyon hálás a kollégáinak is.
– Novemberben kezdtük csak a kiszállítást. Nehéz is volt felvenni a harcot így a rendszeresen kiszállító éttermekkel szemben. Nem érte meg, csak a munkások bérének kitermeléséhez volt elég. Állami támogatás, plusz kölcsönök, így tudtunk életben maradni – mesélte el a tulajdonos az előző év nehézségeit, majd beavatott a bökkenőkkel teli nyitásuk részleteibe is.
– Mi elkezdtük a felkészülést, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a beszállítókkal. Hordós sört még nagyon nehéz beszerezni, mert a sörgyártók sem tudták, hogy mikor kezdjék el lefejteni a sört. Úgyhogy lehet, hogy amilyen sört mi szeretnénk, az még nincsen – mesélte Dávid, aki ezek ellenére nagyon bizakodik abban, hogy innentől belendül minden, de tudja, hogy biztos lesz még fennakadás.
Azonnal sok vendégre számítunk, 60 főt tudunk eleve fogadni, ezért nem növeljük ebben a helyzetben sem a terasz méretét annak ellenére, hogy nem kell fizetnünk érte – mondta a legnevesebb georgiai étterem séfje, menedzsere, Jakob Kekelidze. A belvárosi Hachapuri étterem étlapján népszerű grúz ínyencségek sorakoznak, ezek között több street food jellegű étel is kapható, így az étlapon sem kell változtatniuk, tudta meg lapunk.
– A megszokott minőséget garantáljuk ebben a helyzetben is. Egyelőre nem kaptuk meg a kézikönyvet, amelyet a kormány jelzett a múlt héten, de várjuk, hogy a szabályokat megtudjuk belőle. Mi regisztráltunk egyébként az oltásra, jelenleg azt is várjuk, hogy felvehessük a vakcinát. Annyi biztos, hogy mind a konyhán, mind a teraszon maximálisan odafigyelünk a biztonságra. Az asztalok között 2 méter távolság lesz, a pincéreken pedig maszk. Biztosítjuk a kézfertőtlenítési lehetőséget – tájékoztatott az étterem séfje, menedzsere.
A szentendrei korzón is látszik, hogy lassan itt a nyitás, hiszen egyre több étterem teraszát kezdték el szépíteni – árulta el Klément Ferenc, aki a Sea Fish szentendrei és a balatoni Pisztrángos testvéréttermekben felszolgált ételekért felelős.
– Ma egész nap csiszoltam a teraszbútort, holnap lekenem csónaklakkal. Az anyagbeszerzés is nagyon fontos, a Metróból veszem a nyersanyagot. Egyeztetnem kell a hal- és a zöldségosztály vezetőivel arról, hogy ahogy kihirdetik a nyitást, azonnal gördülékenyen mehessen a beszerzés – magyarázta Ferenc, hogy ő hogyan szervez le mindent, és jogos ez a felkészülés, hiszen az elmúlt időszakban sehol nem rendeltek nagyobb mennyiségű ételt a nagyobb cégektől.
Tulajdonképpen mi készen vagyunk és várjuk a nyitást. Nálunk időjárásfüggő is ez – árulta el Cselik Judit. A Mamo fagyizó üzletvezetője hozzátette, hogy ők előnyben vannak, hiszen nem szokták beszedni a teraszt, így azt most nem kell újraépíteni. Szerinte az macerás, és sokan most amiatt csúszhatnak majd a nyitással.
Kapás Sándor, a Csapszék társtulajdonosa éppen a kis helyiségében pakolta a söröshordókat, mikor beszélgettünk vele.
– Mi csütörtök, pénteki nyitást tippelünk, de ez akár hétfő is lehet. Előre készülünk, és elkezdtük beszerezni a söröket és a készleteket. Számunkra egyszerűbb a beszerzés, hiszen speciális helyzetben vagyunk, mivel kézműves sörökkel foglalkozunk, és van egy nano sörfőzdénk.
Terasza még neki sem volt kihelyezve, ami a Ráday utcán lévő éttermek többségére is igaz. Ő még az engedélyre vár, de amint megkapja, elkezdik felépíteni a hozzájuk tartózó kiülős részt. Sándor elárulta, hogy van kapcsolat az ottani vendéglátóhelyek között, így tudja, hogy a többség nyitni fog, de szerinte sokan, bármikor is lesz a várva várt nyitás, csak a következő héten tárhatják majd ki kapuikat a vendégek előtt.
A zuglói Egressy udvar streed foodosai is a nyitásra készülnek. Itt állomásozik jellegzetes sárga kisbuszával Gál Attila, a Piknik UtczaBár séfje. Extravagáns hamburgereit és különleges üdítőitalait eddig elvitelre kínálta, most azonban már a terasznyitáson gondolkodik társaival együtt.
– Temészetesen a hatályos egészségügyi és egyéb szabályok betartásával tervezzük az újranyitást – erősítette meg a Metropolnak a Michelin-jelölt séf. – Kollégáimmal, akik a járványhelyzet miatt eddig ugyanúgy, mint én, csupán elvitelre készítették a palacsintát, a csöröge fánkot, a pizzaburgert vagy a magyaros ételeket, most azon dolgozunk, hogy amint lehetséges, akár 50-100 embert is le tudjunk ültetni a teraszunkon, ahová most a teraszbútorokat pakoljuk. Szeretnénk élő zenés bulikat is tartani, ahogy visszatért az élet a régi kerékvágásba – sorolta a guruló gourmet, aki a színvonalas fogások mellett rengeteg új, alkoholmentes limonádét talált ki a hozzá betérő vendégek számára. A sárga kisbusz ablakában természetesen ott lesz továbbra is a kézfertőtlenítő, Attila séf pedig maszkban dolgozik – ahogy eddig is. A street kichen ugyanis az itt és most műfaja, nem lehet elbújni a konyhában, a vendégektől azonnal jön a visszajelzés. Gál Attila pedig nem csupán főz, hanem remek showman is, aki örömmel elbeszélget a vendégeivel az ételekről, miközben villámgyorsan készíti a megrendeléseket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre