Így készülnek a budapesti vendéglátósok a teraszozásra

Bár még nincsen pontos dátum, már sokak elkezdték a készülődést a teraszok megnyitásához. Orbán Viktor múlt héten jelentette be, hogy 3,5 millió beoltott után elkezdődhet az újranyitás. A mostani adatok szerint várhatóan legkésőbb hétvégére már kinyithatnak a teraszok.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.21.
nyitás

Most a legtöbb helyen zárt ajtók mögött készülődnek. Egyértelmű, hogy nehézkes az indulás, hiszen a szállítók nagy része sem tudja az őszi zárás előtti szintet hozni, ráadásul sok helyen a teraszok építéséhez engedélyre várnak és a kivitelezéshez munkaerőre. A vendéglátóhelyek többsége nem tervez áremelést. A Metropol megnézte, hogyan készül a szakma.

„Nincs olyan sör, amit szerettünk volna”

Nagyon nehéz, még mindig nem tudjuk, mikor lesz a nyitás – mondta Balassa Dávid, a Cafe Intenzo tulajdonosa, aki elmesélte, hogy igazán nehéz év van mögöttük, de kitartottak idáig, ami miatt nagyon hálás a kollégáinak is.

– Novemberben kezdtük csak a kiszállítást. Nehéz is volt felvenni a harcot így a rendszeresen kiszállító éttermekkel szemben. Nem érte meg, csak a munkások bérének kitermeléséhez volt elég. Állami támogatás, plusz kölcsönök, így tudtunk életben maradni – mesélte el a tulajdonos az előző év nehézségeit, majd beavatott a bökkenőkkel teli nyitásuk részleteibe is.

Mi elkezdtük a felkészülést, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a beszállítókkal. Hordós sört még nagyon nehéz beszerezni, mert a sörgyártók sem tudták, hogy mikor kezdjék el lefejteni a sört. Úgyhogy lehet, hogy amilyen sört mi szeretnénk, az még nincsen – mesélte Dávid, aki ezek ellenére nagyon bizakodik abban, hogy innentől belendül minden, de tudja, hogy biztos lesz még fennakadás.

(Fotó: Metropol/NZ)

„A megszokott minőséget garantáljuk ebben a helyzetben is”

Azonnal sok vendégre számítunk, 60 főt tudunk eleve fogadni, ezért nem növeljük ebben a helyzetben sem a terasz méretét annak ellenére, hogy nem kell fizetnünk érte – mondta a legnevesebb georgiai étterem séfje, menedzsere, Jakob Kekelidze. A belvárosi Hachapuri étterem étlapján népszerű grúz ínyencségek sorakoznak, ezek között több street food jellegű étel is kapható, így az étlapon sem kell változtatniuk, tudta meg lapunk.

A megszokott minőséget garantáljuk ebben a helyzetben is. Egyelőre nem kaptuk meg a kézikönyvet, amelyet a kormány jelzett a múlt héten, de várjuk, hogy a szabályokat megtudjuk belőle. Mi regisztráltunk egyébként az oltásra, jelenleg azt is várjuk, hogy felvehessük a vakcinát. Annyi biztos, hogy mind a konyhán, mind a teraszon maximálisan odafigyelünk a biztonságra. Az asztalok között 2 méter távolság lesz, a pincéreken pedig maszk. Biztosítjuk a kézfertőtlenítési lehetőséget – tájékoztatott az étterem séfje, menedzsere.

(Fotó: Hachapuri étterem)

Már előrendelik az ételeket

A szentendrei korzón is látszik, hogy lassan itt a nyitás, hiszen egyre több étterem teraszát kezdték el szépíteni – árulta el Klément Ferenc, aki a Sea Fish szentendrei és a balatoni Pisztrángos testvéréttermekben felszolgált ételekért felelős.

Az étterem belső tere, amire még várnia kell a vendégeknek (Fotó: Sea Fish )

Ma egész nap csiszoltam a teraszbútort, holnap lekenem csónaklakkal. Az anyagbeszerzés is nagyon fontos, a Metróból veszem a nyersanyagot. Egyeztetnem kell a hal- és a zöldségosztály vezetőivel arról, hogy ahogy kihirdetik a nyitást, azonnal gördülékenyen mehessen a beszerzés – magyarázta Ferenc, hogy ő hogyan szervez le mindent, és jogos ez a felkészülés, hiszen az elmúlt időszakban sehol nem rendeltek nagyobb mennyiségű ételt a nagyobb cégektől.

„Időjárásfüggő, mikor tudunk nyitni”

Tulajdonképpen mi készen vagyunk és várjuk a nyitást. Nálunk időjárásfüggő is ez – árulta el Cselik Judit. A Mamo fagyizó üzletvezetője hozzátette, hogy ők előnyben vannak, hiszen nem szokták beszedni a teraszt, így azt most nem kell újraépíteni. Szerinte az macerás, és sokan most amiatt csúszhatnak majd a nyitással.

Cselik Judit (Fotó: Metropol/NZ)

„Még várunk az engedélyre”

Kapás Sándor, a Csapszék társtulajdonosa éppen a kis helyiségében pakolta a söröshordókat, mikor beszélgettünk vele.

Mi csütörtök, pénteki nyitást tippelünk, de ez akár hétfő is lehet. Előre készülünk, és elkezdtük beszerezni a söröket és a készleteket. Számunkra egyszerűbb a beszerzés, hiszen speciális helyzetben vagyunk, mivel kézműves sörökkel foglalkozunk, és van egy nano sörfőzdénk.

Kapás Sándor a frissen kapott szállítmányával (Fotó: Metropol/NZ )

Terasza még neki sem volt kihelyezve, ami a Ráday utcán lévő éttermek többségére is igaz. Ő még az engedélyre vár, de amint megkapja, elkezdik felépíteni a hozzájuk tartózó kiülős részt. Sándor elárulta, hogy van kapcsolat az ottani vendéglátóhelyek között, így tudja, hogy a többség nyitni fog, de szerinte sokan, bármikor is lesz a várva várt nyitás, csak a következő héten tárhatják majd ki kapuikat a vendégek előtt.

A zuglói street foodosok terasszal készülnek

A zuglói Egressy udvar streed foodosai is a nyitásra készülnek. Itt állomásozik jellegzetes sárga kisbuszával Gál Attila, a Piknik UtczaBár séfje. Extravagáns hamburgereit és különleges üdítőitalait eddig elvitelre kínálta, most azonban már a terasznyitáson gondolkodik társaival együtt.

– Temészetesen a hatályos egészségügyi és egyéb szabályok betartásával tervezzük az újranyitást – erősítette meg a Metropolnak a Michelin-jelölt séf. – Kollégáimmal, akik a járványhelyzet miatt eddig ugyanúgy, mint én, csupán elvitelre készítették a palacsintát, a csöröge fánkot, a pizzaburgert vagy a magyaros ételeket, most azon dolgozunk, hogy amint lehetséges, akár 50-100 embert is le tudjunk ültetni a teraszunkon, ahová most a teraszbútorokat pakoljuk. Szeretnénk élő zenés bulikat is tartani, ahogy visszatért az élet a régi kerékvágásba – sorolta a guruló gourmet, aki a színvonalas fogások mellett rengeteg új, alkoholmentes limonádét talált ki a hozzá betérő vendégek számára. A sárga kisbusz ablakában természetesen ott lesz továbbra is a kézfertőtlenítő, Attila séf pedig maszkban dolgozik – ahogy eddig is. A street kichen ugyanis az itt és most műfaja, nem lehet elbújni a konyhában, a vendégektől azonnal jön a visszajelzés. Gál Attila pedig nem csupán főz, hanem remek showman is, aki örömmel elbeszélget a vendégeivel az ételekről, miközben villámgyorsan készíti a megrendeléseket.

(Fotó: Metropol/NZ)

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás