Ideje bejelenteni a háztartási munkát végzőket, ha még nem tette meg

A háztartási munkát végzők és az őket alkalmazókra sem jellemző, hogy ezt a tevékenységet bejelentik a NAV-nál. Az adóhivatal arra figyelmezteti őket, hogy a közeljövőben gyakrabban ellenőrzik majd őket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.07.
ellenőrzés adó háztartás

Az ilyen tevékenységet végzőket a NAV online alkalmazásával kell bejelenteni, adott napszakra, vagy pedig állandóra. A bejelentés korábban is elvárt volt, viszont nem volt jellemző a munkaadókra. Jó hír, hogy nem kell sorban állni a NAV kirendeltségén, a munkavállalást online is megoldhatjuk. Nem kell mást tennünk, mint felmenni az onya.nav.gov.hu oldalra és követni az utasításokat.

Fotó: Shutterstock

Mi a háztartási munka és mi nem az?

A háztartási munka egy olyan foglalkoztatási forma, amely kizárólag természetes személyek között jöhet létre. Ebbe a kategóriába a természetes személy és a vele egy háztartásban élők, illetve közeli hozzátartozók mindennapi életéhez szükséges feltételeket biztosító tevékenységek tartoznak: lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Nem háztartási munka, ha a felsorolt munkák bármelyikét ilyen tevékenységű egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, illetve társas vállalkozás tagjaként, munkavállalójaként végzi valaki, ha a foglalkoztató természetes személy mástól, akár közvetve is valamilyen juttatást kap a háztartási alkalmazott szolgáltatásának ellenértékeként, az a foglalkoztató természetes személy vagy a háztartásában élők, illetve közeli hozzátartozóik üzletszerű tevékenységével összefüggő célt szolgál.

Ki a háztartási alkalmazott?

A háztartási munkát végző természetes személy, aki ezt a tevékenységét nem egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként végzi.

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás