Újabb információk derültek ki a Pfizer/BioNTech vakcináról

Nincs kapcsolat a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinája és a beoltások után jelentett halálesetek között, és nem azonosítottak új mellékhatásokat sem.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.29.
oltás

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség a vakcina bevezetését követő első biztonsági felülvizsgálata nyomán megállapította, hogy nem hozhatók összefüggésbe az oltás beadása után regisztrált halálesetek - köztük idős, törékeny egészségű embereké - a vakcinával, és megállapította, hogy ezek az esetek nem vetnek fel az oltás biztonságával kapcsolatos aggályokat.

A biztonsági követelményeket ellenőrző laboratórium elemzésének adatai „összhangban vannak a vakcina ismert biztonsági profiljával, a vizsgálatok eredménye nem utal újabb mellékhatások megjelenésére”.

Fotó: AFP

A jelentésekben közölt alkalmi, súlyos allergiás reakciók nem haladták meg a már korábban megállapított mellékhatások mértékét - közölték. Az oltóanyag előnyei a koronavírus-járvány visszaszorításában és a megelőzésben továbbra is felülmúlják az esetleges kockázatokat.

A vakcina alkalmazásával kapcsolatban nincsenek javasolt változtatások - tették hozzá.

Az EMA december 21-én ajánlotta forgalmazásra a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett oltóanyagot, amelyet karácsony óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

Top hírekHírlevél-feliratkozás