Ez lesz ma! Mutatjuk a hétvége legfontosabb eseményeit

A Metropol összeszedte, mik a következő pár nap legfontosabb eseményei, mi változik a közlekedésben és melyik Nemzet Színésze ünnepli a születésnapját.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.15.
ez lesz ma

Hétvégén újra metrópótlók járnak Budapesten

Szombaton és vasárnap jelentősen változik Budapest belvárosának közlekedése az M3-as metró felújítása miatt. A jelenleg középső, a Lehel tér és a Nagyvárad tér között zajló felújítási munkálatok mellett a további januári hétvégéken Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti területen is munkálatokat végeznek a szakemberek. Ennek értelmében a déli szakaszon az említett időszakban újra leáll a metró és pótlóbusszal juthatunk be a Belvárosba. A BKK információi szerint az autóbuszok csúcsidőben átlagosan 45 másodpercenként indulnak, de alternatív útvonalakat, járatokat is javasolnak nekünk, úgy mint az 1M és 2M villamosok, a 72M, 73M, 79M trolibuszok és az M14-es autóbuszok. A már felújított Újpest-központ és Lehel tér közötti szakaszon viszont továbbra is zavartalanul jár a metró.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Mikor ér véget a felújítás?

A korábbi tervek szerint 2022 első felében készülhet volna el teljesen az M3-as metró, azonban a Fővárosi önkormányzat késlekedése miatt a felújítási munkálatok akár 2023 januárjáig is elhúzódhatnak. A kék metró rekonstrukciója 2017. november 4-én indult el az Újpest-központ és Lehel tér közötti szakasszal, majd 2019. április 6-án folytatódott a déli, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér között található résszel.

Karban tart a MÁV is a hétvégén

Az elővárosi közlekedés legforgalmasabb vonalán végez pályafelújítási munkálatokat szombaton és vasárnap a MÁV. A vasúttársaság a Budapest- Vác – Szob szakaszon található Rákospalota-Újpest és Dunakeszi megállók közti részeket szervizelik, ezért itt csak egy vágányon közlekednek a szerelvények. A hétvégén nem járnak többek között a 2414, 2454, 2416, 2477, 2435, 2475 számú vonatok. További információk a www.mavcsoport.hu oldalon.

78 éves Jordán Tamás

Ma ünnepli a születésnapját Jordán Tamás. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész-színházigazgató a járványügyi intézkedéseket betartva, fegyelmezetten viseli a koronavírus-járvány második hullámát, és saját- valamint mások védelmében önkéntes karanténban éli a mindennapjait.

Nagyon szabálytisztelő ember vagyok, ezért én betartom az önkéntes karantént. Látványos születésnapra készültem, aminek során több kollégám is fellépett volna a színházban, de erre sajnos most nincs lehetőség, ezért csendben ünneplek – mondta el a Metropolnak Jordán Tamás, aki hamarosan távozik a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói székéből.

Fotó: Szabad Föld

Eszembe se jutott, hogy újra pályázzak. Már évekkel ezelőtt is mondták a kortárs kollégáim, hogy ideje elengednem ezt a széket. Most vagyok hetvennyolc éves, ha pedig megpályáztam volna még öt évre az igazgatói posztot, akkor az a botrányos helyzet alakulna ki, hogy még nyolcvanhárom évesen is színházigazgató lennék – mondta nevetve a Nemzet Színésze, aki innentől kezdve szakmai tanácsaival segíti a teátrumot.

Ma még dönthet óvodás gyermeke beiskoláztatásáról

A nap végéig lehet benyújtani az Oktatási Hivatalhoz a kérelmünket, ha szeretnék, hogy egy évvel tovább maradjon a gyermekünk óvodás. A közlemény szerint a gondviselő bármilyen indok alapján vélelmezheti az iskolakezdés halasztását és csatolhatja a szerinte szükségesnek vélt dokumentumokat, ami indokolj a halasztást. A kérelmek benyújtását követően egy szakértő bizottság véleménye alapján dönt az Oktatási Hivatal a kérés jogosságáról. Mint ismeretes, a tanköteles kort, vagyis a hatodik életévét elérő gyermek további egy nevelési évig történő óvodai nevelésben maradásáról 2020. január 1-jétől az Oktatási Hivatal dönt. A szükséges űrlap a www.ohtan.oh.gov.hu oldalon érhető el.

Fotó: Shutterstock

20 éves lett a Wikipédia

Két évtizede jött létre a világ legnagyobb internetes szójegyzéke, a Wikipédia. A felület Angliából indult hódító útjára, Magyarországon pont kilenc hónappal később, 2001. szeptember 15-én kezdte meg működését. A 2020-ban már 6 millió szócikkel büszkélkedő felületnek mi magunk vagyunk a szerkesztői, így bárki megoszthatja a tudását fogalmakról, élőlényekről, eseményekről vagy híres emberekről. Az alapítók természetesen ellenőrzik az oldalt és ügyelnek arra, hogy ne térjen el az eredeti irányvonaltól a felület. A szerkesztés regisztrációval vagy anélkül is végezhető, ezért többen hangsúlyozzák, a tárolt információk nem mindig pontosak.

Fotó: Wikipedia

Közlekedési kisokos

  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Január 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
  • Közúti építkezés miatt határozatlan ideig számos BKK járat nem áll meg a Fehér úti ipari park megállónál Kőbányán. A Fehér úton mindkét irányban új buszsávot alakítanak ki, emiatt a Kőbánya-Kispest, Rákoskeresztúr és Pécel felé, kifelé közlekedő 85-ös, 161-es, 161A, 956-os és 990-es autóbusz áthaladnak az érintett szakaszon.








  • Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás