Hatalmas elismerés: építészeti nívódíjat kapott a Városliget legszebb épülete





A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza rangos elismerésben részesült a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjon, a FIABCI Hungaryn – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgatója. A gyönyörűen felújított kulturális intézmény, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete a művelődés kategóriában bizonyult a legjobbnak az idén 22. alkalommal megrendezett díjátadón. Az elismerés egyúttal azt is jelenti, hogy a Millennium Háza jövő májusban megmérettetheti magát a nemzetközi mezőnyben is, hiszen részt vehet FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatán.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.03.
Liget Budapest

A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének: a régi értékek megőrzésének és egyben a mai igényeknek megfelelő, legkorszerűbb módon történő megújításának. Éppen ezért az épület műemléki helyreállításával az volt a szándékunk, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek. A FIABCI elismerése ezért nem csak óriási büszkeség számunkra, hanem fontos megerősítése is annak, hogy sikerült megvalósítani a céljainkat.” – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Millennium Háza 2017-ben elindult, két évig tartó helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósult meg, kívül-belül visszaállítva a hajdan volt impozáns tereket. Az épület főbejárata visszahelyeződött a korabeli terveknek megfelelően a Hermina út felőli oldalra és a ház ékességei, a különleges Zsolnay-kerámiák is restaurálásra kerültek. A Városliget tájépítészeti megújításának részeként egy új rózsakert is létrehozásre került. Az 1.250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újult meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadó- és vetítőteremmel.

Fotó: Liget Budapest

Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit

A rangos elismerés nem az első siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született, a figyelem az elmúlt években is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult. A Magyar Zene Háza 2019-ben a nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az „Európa legjobb középülete” díj után International Property Awards-on, idén pedig a Music Cities Awardson válaszották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek. 2018-ban az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában pedig Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. Idén nyáron pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az egyik legrangosabb örökségvédelmi elismerés.

A Millennium Háza igen hányatott sorsú Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint - egyedülálló Zsolnay díszítésének köszönhetően - a kiállítás egyik legszebb eleme volt. A kiállítási funkciókhoz azonban szinte azonnal szűkösnek bizonyult, ezért néhány évvel később megépült a Városligetben a Műcsarnok jóval tágasabb, mai épülete. A ház a későbbiekben Fővárosi Múzeumként működött, majd a második világháború alatt megsérült, az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. Ekkor kapott belső kialakítása ipari, irodai jelleget. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült művészeti-kulturális funkciót találni az épületnek. A ház értékmentésére és hosszú évtizedek óta esedékes felújítására a Liget Budapest Projekt programjában nyílt lehetőség.

Fotó: Liget Budapest

Boiler plate

A Magyar Ingatlanszakmai Egyesület, a FIABCI Hungary 1997-ben rendezte meg először a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét, megismertesse a hazai szakmai és a szélesebb közönséggel a létrehozott fejlesztéseket és nem utolsósorban, hogy elősegítse a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton való részvételt. Ez utóbbi cél sikeres megvalósítása érdekében a Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázat kiírása és lebonyolítása igazodik a nemzetközi pályázat kritériumaihoz és menetrendjéhez. Az eddig lebonyolított 21 Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei sikeresen képviselték Magyarországot és 24 arany és 35 ezüstérmet szereztek nagy nemzetközi elismerést szerezve hazánknak.

A párizsi székhelyű FIABCI - Nemzetközi Ingatlan Szövetség minden évben megrendezi a FIABCI World Prix d’Exellence elnevezésű nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát, melynek eredményhirdetése 2021 májusában lesz Párizsban a FIABCI 72. Kongresszusának keretében a díjátadó gálaesten. A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjazottjai jogosultak részt venni a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton.

 





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás